Prvi put kod ginekologa

Ginekolog je lekar specijalista za bolesti reproduktivnih organa žene, trudnoću i porodiljstvo. Ukoliko još uvek nisi posetila ginekologa, a vreme je ili se razmišljaš da li treba da ga posetiš i pripremaš teren, onda si na pravom mestu.

Ženske priče | Prvi put kod ginekologa

Preporučuje se da se prvi ginekološki pregled obavi između 13 i 15 godina. Kod devojaka u pubertetu, to može izazvati neku vrstu straha, prvenstveno zbog osećaja neugodnosti i zato što ne znaš šta sve možeš da očekuješ. Nema potrebe da se tako osećaš jer je to opšti pregled kojim se utvrđuje da se tvoj reproduktivni sistem razvija u dobrom smeru. Najvažnije od svega jeste da se ne ustručavaš da postaviš pitanje u vezi sa bilo čim što te interesuje, lekari se susreću sa tim svakodnevno i nema potrebe da te bude sramota. Naš savet je da unapred sastaviš listu pitanja koja bi postavila ginekologu.

Pregled obično traje oko 20 minuta i uključuje pregled male karlice, pregled grudi, Papa-test, ultrazvuk. Kada je bila prva menstruacija, koliko ti traje menstrualni ciklus, kada je bila poslednja menstruacija i drugo, su pitanja koje će ti ginekolog postavitii sigurno će se potruditi da te informiše o svemu što je potrebno kada je ulazak u pubertet u pitanju. Zato bi bilo dobro da ove podatke unapred zabeležiš kako bi imala spremne odgovore. Praktično je obući odeću i obuću koja se lako i brzo skida (suknja ili haljina koju neposredno pre pregleda možeš lako podići preko kukova, ili duži gornji deo odeće u slučaju pantalona), naravno, sve je stvar ličnog izbora.

Poseta ginekologu predstavlja jedan od načina brige za svoje zdravlje čak i kada nema bilo kakvih simptoma, od neprocenjivog su značaja za očuvanje tvog reproduktivnog sistema. Svakako, kada je prva poseta ginekologu u pitanju, ne ustručavaj se da načiniš taj korak jer je to siguran način da proveriš svoje zdravstveno stanje i dobiješ odgovore na sva pitanja i dileme.

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Prvi put kod ginekologa

Ženske priče | Prvi put kod ginekologa

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS