Voda i zašto je važna ljudskom organizmu?

Čovek bez hrane može da preživi i do 30 dana, a kada je voda u pitanju samo tri dana. Prozirna tečnost koju mnogi zovu izvorom života – voda,  glavni je sastojak ljudskog tela i u odraslom dobu osobe ona čini oko 60% telesne mase. Pored toga, sadržaj vode kod bebe odmah posle rođenja je oko 75% i postepeno se smanjuje do 12. godine života, dok kod starijih osoba ovaj procenat iznosi od 50% do 55%.

A da li ste znali da se procenat vode razlikuje u odnosu na pol osobe?
Posle 12. godine života, prosečne ženske osobe imaju manje vode u organizmu u odnosu na muškarce iz razloga što muške osobe imaju više mišićne mase, koja sadrži i više vode. Upravo zbog toga su i različite dnevne potrebe za vodom kod muškaraca i žena.

Ženske priče | Voda i zašto je važna ljudskom organizmu?

Voda iz organizma „otiče“ na nekoliko različitih načina preko urina, znoja, čak i disanjem, pa zatim stolicom i kroz niz fizioloških potreba ljudskog organizma.

Uloga vode u telu:

  • glavni sastojak telesnih tečnosti i ćelija gde služi za prenos hranljivih materija
  • kroz vodenu sredinu prolaze svi procesi preko kojih se štetne materije odstranjuju iz tela
  • je da reguliše telesnu temperaturu
  • održava ravnotežu minerala
  • održava kiselo baznu ravnotežu (pH vrednost)

Organi koji sadrže najveću količinu vode u organizmu su mozak, krv, mišići, pluća, dok se najmanje vode nalazi u kostima i zubima. Zbog toga manjak vode u organizmu najpre utiče na sve ove prve navedene organe, pa je i balans najvažniji.

Hidrirani organizam se lakše bori sa iscrpljenošću, umorom,  pojačava koncentraciju kao i mentalne i fizičke performanse organizma. Tokom jednog dana, u organizmu se razmeni oko 2 litra tečnosti i to uglavnom kroz bubrege koji naš organizam „čiste“ od otrovnih materija i na taj način izbacuju tečnost u obliku urina. Kada ne pijemo dovoljno vode, urin je intenzivne žućkaste boje, a ako je smeđe boje, to je onda prvi znak upozorenja da nešto nije u redu.

U uslovima visokih temperatura i dodatnog gubitka tečnosti znojenjem može da se dogodi da naša cirkulacija jednostavno zakaže – i da se srušimo. Naše telo nam na prilično jasan način poručuje da je vreme da nešto popijemo, jer tada raste i krvni pritisak. Bez dodatne količine tečnosti naša krv postaje gušća i zbog toga se sporije „kreće“ kroz krvotok. S godinama, konzumiranje vode se smanjuje jer je i osećaj žeđi manji.

Ipak, ne zaboravite: Previše vode može da škodi

Previše vode, odnosno prekomerna hidratacija može izazvati simptome u rasponu od blagih i pomalo dosadnih pa do ozbiljnijih koji su povezani sa drastičnim padom natrijuma u krvi. Tako da je i u ovoj oblasti balans veoma važan, pa se za adekvatnu hidrataciju preporučuju konzumiranje oko 3,5 litara vode dnevno za muškarce i 2,5 litara za žene, što takođe može varirati u zavisnosti od vremena, fizičke aktivnosti, ishrane.

I na samom kraju priče, napretkom tehnologije i inovativnih rešenja u raznim sferama, a posebno u oblasti zdravlja, postoji nešto za šta apsolutno nije potrebna voda.

U sledećoj priči saznajte o čemu je reč…

U sledećoj priči: Zašto se lekovi i suplementi piju s običnom vodom?
U međuvremenu pročitajte priču “Sve što treba da znate o tabletama za kontracepciju“.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Voda i zašto je važna ljudskom organizmu?

Ženske priče | Voda i zašto je važna ljudskom organizmu?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS