Moj prvi put

Pitanje koje mladi poput tebe najčešće postavljaju, jeste: da li postoji i kada je pravo vreme za prvi put? Kada počneš da razmišljaš o svom prvom seksualnom iskustvu, normalno je da osetiš zabrinutost ili da se pitaš kako ćeš se osećati bez odeće i da li će seks promeniti odnos koji imaš sa svojim momkom. Ono što je najbitnije, jeste da ova odluka bude isključivo tvoja, da na nju ne utiče društvo, drugarice ili momak sa kojim se zabavljaš. 

Ženske priče | Moj prvi put

Da bi se osećala spremnijom da učiniš ovako bitan korak, svakako je poželjno da o tome razgovaraš zajedno sa tvojim partnerom, koji će i sam sigurno biti pomalo nervozan. U stvari, on će biti mnogo nervozniji od tebe, jer će sebi postavljati mnogo pitanja koja imaš i ti, ali će ih on postavljati iz svog ugla. Na primer, ako se ti pitaš kako će ti biti, kakav je osećaj, da li će boleti i slično, s druge strane on će sebi postavljati pitanja poput da li će ostaviti dobar utisak, kao i da li će sve učiniti kako treba. 

Kako god bilo, važno je da se ovaj korak odlučiš sama i bez osvrtanja na to šta kaže okolina ili drugarice. Još bolje je da odluku o „prvom putu“ doneste zajedno. 🙂

Kako da znaš da li si spremna?
Naprosto, najbitnije je da se osećaš dobro u vezi onoga što radiš i da se zaštitiš. Pritom, ne mislimo samo na zaštitu od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, već i na tvoja osećanja. Ona su u stvari i najvažnija u ovom trenutku jer zbog njih se sve dešava. Kad bolje razmislimo, zbog tih leptirića u  stomaku i dolazi lep i prijatan osećaj zbog kojeg se osećaš dobro. Ipak, ovo je veliki korak za tvoju intimu i tvoje telo i važno je da razmisliš o svojim osećanjima. Ako misliš da ti je potrebna pomoć, uvek se možeš obratiti roditeljima ili stručnom licu. 

Molimo te da zapamtiš da ne postoji određeni broj godina kada je devojka spremna za seks i to je za svaku osobu drugačije. 

Pravo vreme je onda kada si ti spremna i kada ti to želiš i na tu odluku ne treba da utiče baš niko. 

Da li možeš da ostaneš trudna već posle prvog odnosa?
Odgovor je naravno – DA. Zbog toga je veoma važno da koristiš zaštitu kako bi sprečila neplaniranu trudnoću. Treba da znaš da je kondom jedino kontraceptivno sredstvo koje ujedno štiti i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće.

O ostalim metodama kontracepcije više možeš saznati u ovom tekstu.

Da li je prvi put bolan?
Verujemo da si čula ili pročitala razne priče. Međutim, ne treba da te brine odgovor na ovo pitanje. Postoji mogućnost da prvi put bude malo bolan ili da se desi malo krvarenje, međutim to je najčešće posledica pucanja himena – tanke opne koja pokriva vaginu i štiti je. Može da bude bolan osećaj, ali isto tako može da se desi i bezbolno i da ne osetiš ništa. 

Više o himenu smo pisali ranije na ženskim pričama i možeš pročitati na ovom linku.

Kako bi bila što opuštenija, potrebno je da budeš smirena i da imaš poverenja u svog partnera, kao i da kroz predigru zajedno otkrijete šta je to što vas uzbuđuje i što vam prija. Napravite prijatnu atmosferu i posvetite se jedan drugom i razgovarajte o svemu pre samog odnosa.

U svakom slučaju, ne radi ništa ako nisi sasvim sigurna u svoju odluku. Ukoliko se i u jednom jedinom trenutku osećaš nelagodno ili želiš da prestaneš, slobodno to i reci svom dečku. Seks je nešto što će vas povezati dodatno, što će doprineti da budete bliži jedno drugom, kao i da zajedno prođete kroz ovaj važan životni trenutak. Pričaj o prvom odnosu sa svojim drugaricama, mamom i dečkom. 

Nemoj da se stidiš svog tela, opusti se i uživaj i naravno, ne zaboravi da koristiš zaštitu! 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Moj prvi put

Ženske priče | Moj prvi put

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS