Pitale ste našeg ginekologa…

Ženske priče | Pitale ste našeg ginekologa…
Pred kraj prošle nedelje imale ste priliku da postavite pitanje našem ginekologu dr Biljani Živaljević.
Zajedno sa njom pripremile smo odgovore na sva vaša pitanja i u nastavku saznajte šta vas je sve interesovalo.

Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene. Ona simboliše jedan prelazni period između premenopauze (kada je žena sposobna za rađanje dece) i postmenopauze (kada više nema te sposobnosti).

U periodu oko menopauze, koji se naziva perimenopauza, organizam se prilagođava na novo stanje. Ovaj period karakteriše i prestanak hormonske funkcije jajnika, te se više ne luče polni hormoni (estrogen i progesteron). Najčešći simptomi koji se javljaju tokom ovog perioda su valunzi, odnosno naleti vrućine, sa kojim se suočava čak 85% žena, a mnoge čak i svakodnevno.

Kao prva linije terapije savetuje se nefarmakološka terapija, koja podrazumeva promene u načinu života- više fizičke aktivnosti, promenu u ishrani i izbegavanje štetnih navika, bar 3 meseca pre uzimanja bilo kakve terapije. Ako ništa od ovoga ne pomogne, uvek postoji hormonska terapija koja podrazumeva uzimanje lekova koji sadrže estrogen, kako bi se regulisala hormonska ravnoteža.

Kod nas na tržištu je od 2018. godine dotupan i estrogen sprej, koji je izuzetno komforan za primenu. Ukoliko lekar ustanovi da kod žene primena estrogena nije dozvoljena, zbog određenog stanja, oboljenja ili sklopa okolnosti, mogu joj se preporučiti fitoestrogeni. To su biljni hormoni koji poseduju materije veoma slične hemijske strukture kao estrogen, koji je u opadanju u menopauzi, i zbog svojih sličnih osobina može da „imitira“ estrogen.

Namirnice koje su bogate fitoestrogenima su žitarice, ječam, hmelj, soja, lan, pirinač…

Ovaj metod je najnepouzdaniji metod kontraceptivne zaštite.

Predejakulat sadrži spermatozoide, što znači da možete ostati u drugom stanju i ako nije došlo do same ejakulacije. Pored toga, ovaj metod Vas apsolutno ne štiti i od polno prenosivih bolesti.

Ukoliko nemate stalnog partnera, savetuje se da primenjujete neku mehaničku metodu kontracepcije, npr. kondom, kako biste se zaštitili od polno prenosivih infekcija, a ukoliko imate jednog stalnog partnera, preporuka je oralna kontracepcija ili hormonska spirala, koji su znatno pouzdaniji metodi kontraceptivne zaštite.

Plodnim danima se smataraju 3 dana koja prethode ovulaciji, dan ovulacije i 3 dana nakon ovulacije.

Međutim, spermatozoidi ostaju fertilno sposobni u polnim organima žene 5-6 dana, a zrela jajna ćelija je fertilno sposobna do 24h posle ovulacije.

Suštinski, ukoliko žena nije u plodnim danima, verovatnoća začeća je minimalna, međutim zbog činjenice da ne znamo tačan dan ovulacije, ovaj metod kontraceptivne zaštite nije pouzdan.

Prilikom prvog seksualnog odnosa dolazi do pucanja himena- tanke opne koja pokriva vaginu i štiti je, te posledično postoji mogućnost da prvi put bude malo bolan ili da se desi malo krvarenje, ali isto tako može da bude i bezbolan.

Prilikom prvog seksualnog odnosa najbolje je da se koristi kondom, koji će i Vas i partnera zaštititi od polno prenosivih bolesti. Ukoliko partner i odnosi postanu stalni, preporučuje se neki drugi pouzdaniji metod kontracepcije, najčešće oralna kontracepcija, odnosno pilule.

Svaki vid preventivnog pregleda se preporučuje, s tim što bi muškarac trebalo da poseti urologa, kako bi uradio neophodne testove. Takođe, primenom mehaničke zaštite, poput kondoma, može se prevenirati prenos polnih infekcija između partnera.

Obzirom da se radi o novom virusu, do danas nema čvrstih dokaza o bilo kakvim negativnim efektima infekcije korona virusom na trudnoću. Međutim, i pored toga, treba imati na umu da virusne infekcije mogu biti problematične za trudnice, kao i da neke od terapijskih opcija koji se primenjuju kod inficiranih pacijenata mogu zahtevati upotrebu lekova koji su kontraindikovani kod trudnica. Postoji nekoliko prijavljenih slučajeva žena pozitivnih na COVID-19 koje su rodile zdrave bebe, ali postoje i izveštaji o nepovoljnim ishodima. Imajući u vidu nepredvidiv ishod, kako za majku, tako i za bebu, savetuje se odlaganje začeća tokom trajanja pandemije COVID-19.

Kondilomi su visoko zarazna polno prenosiva bolest, koju uzrokuju određeni tipovi HPV virusa.

S obzirom na to da su veoma rasprostranjeni i da je teško kontrolisati njihovo prenošenje, potrebno je znati kako im se suprotstaviti. Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus.

HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa). Doktor obično može da dijagnostikuje vidljive polne bradavice. Ako nemate nikakve vidljive polne bradavice ili druge simptome, možda će Vašem doktoru biti teže da postavi dijagnozu.

Doktor vam može vam postaviti sledeća pitanja:

  • Da li mislite da ste bili izloženi HPV virusu ili nekoj drugoj polno prenosivoj bolesti?
  • Kako znate za to?
  • Da li vam je Vaš seksualni partner to rekao?
  • Koji su Vaši simptomi?
  • Ako imate vaginalni sekret ili sekret iz penisa, važno je da primetite i zapamtite miris ili boju. Koju vrstu kontracepcije koristite? Da li koristite kondom da se zaštitite od polnih bolesti?
  • Da li ste imali polne bolesti u prošlosti?
  • Kako ste ih lečili?

Pregled koji muškarac treba da uradi u cilju dijagnostikovanja HPV infekcije se zove peneskopija, bezbolan je i kratko traje.

HPV testiranje moze da se radi i kod muškaraca ali se relativno retko radi

Kod nekih žena u periodu pre samog menstrualnog krvarenja, u periodu oko ovulacije ili nakon toga mogu se javiti različiti simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS).

Neki od simptoma su: osetljivost dojki, abdominalno oticanje, glavobolja, oticanje ekstremiteta, razdražljivost, nervoza…

Ove promene su uslovljene promenama u nivou hormona, pre svega estrogena i progesterona. Ovo su prirodne, fiziološke promene u organizmu žene koje pripremaju organizam za ovulaciju.

Simptomi PMS-a su različiti od žene do žene, a i kod jedne žene se mogu menjati u toku vremena. Savet je da redovno vežbate, izbegavajte preslanu hranu dve nedelje pre menstruacije, izbegavajte kofein… Možete da pokušate i sa toplim ili hladnim oblozima: stavite ih nekoliko minuta, 2-3 puta dnevno na jako bolna mjesta (nekome odgovara toplo, nekome hladno, otkrijte sami).

Svakako pripazite na nošenje udobnog brushaltera ili tih dana nosite sportski grudnjak, koji Vas neće stezati i dodatno iazazivati bol.

Razumljivo je da prvi odlazak kod ginekologa može biti neprijatan. To je jedno novo iskustvo za devojku/ ženu. Takođe može se javiti i strah jer ne znamo šta nas očekuje u ovoj jednoj novoj situaciji.

Kao i za mnoge druge strahove i nelagodnosti i ovaj se prevazilazi informisanjem. Kada znamo šta nas očekuje možemo da se pripremimo.

Možete pozvati ginekologa i postaviti pitanja koja Vas zanimaju. Prva poseta ginekologu ne mora da uključuje i pregled, to može biti poseta ka lekaru u kojoj ćete kroz razgovor dobiti sve potrebne informacije i odgovore na Vaša pitanja.

Takođe možete porazgovarati sa mamom, starijom sestrom, tetkom ili drugaricom koje su imale iskustvo odlaska kod ginekologa.

Ginekolog će Vam postaviti pitanja u vezi porodične istorije bolesti (oboljenje od kojih boluju Vaši članovi porodice, roditelji, bake i deke..), zatim o Vašem opštem stanju (lekovi koje trenutno pijete, oboljenja od kojih bolujete, pitanja u vezi Vašeg menstrualnog ciklusa (datum poslednje menstruacije, koliko Vam traje menstrualni ciklus, koliko traje krvarenje..), koliko imate godina, da li konzumirate cigarete…

Tabletu za hitnu kontracepciju koja je dostupna u Srbiji i sadrži levonorgestrel kao aktivnu supstancu treba popiti u prvih 12 sati po mogućstvu, a najkasnije u 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Efikasnost leka je, kada se popije u odgovarajućem vremenskom okviru kao što ste Vi uradili, 99% prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Dakle, mogućnost da dođe do trudnoće postoji ali je ona niska i iznosi 1%. Pošto uzmete tabletu za hitnu kontracepciju, ako želite da imate polne odnose i ako ne koristite kontraceptivne pilule, treba da koristite kondom ili dijafragmu uz spermicidna sredstva.

Savetuje se da zakažete posetu lekaru posle tri nedelje nakon uzimanja tablete da biste potvrdili da je delovala.

Ako vam menstruacija kasni više od 5 dana, ili je neuobičajeno oskudna, ili neuobičajeno obilna, treba da se javite Vašem lekaru.

Kada se menstruacija vraća često zavisi od toga da li dojite ili ne. Možda ćete iskusiti i da su menstruacije posle trudnoće nešto drugačije.

Menstruacije će se vratiti otprilike šest do osam nedelja nakon porođaja, ako ne dojite. Ako dojite, vreme za povratak može da varira. Obično žene koje doje ne dobijaju menstruaciju tako brzo zbog uticaja hormona.

Prolaktin, hormon potreban za proizvodnju majčinog mleka, može uticati na reproduktivne hormone. Kao rezultat, nema ovulacije, odnosno oslobađanja zrele jajne ćelije koja bi potencijalno mogla da bude oplođena.

Kada će se deseti prva ovulacija je nepredvidivo i iz tog razloga je važno da žena i u periodu dok doji koristi odgovarajuću kontracepciju ukoliko ne planira začeće i trudnoću u tom životnom periodu.

Hajde prvo da definišemo šta su neredovna menstrualna krvarenja.

Imate neredovne menstruacije ako se dužina menstrualnog ciklusa stalno menja. Vaša menstrualna krvarenja mogu doći ranije ili kasnije. Prosečni menstrualni ciklus traje 28 dana, mada je normalno da je on malo kraći ili duži od ovoga. Nakon puberteta, mnoge žene razvijaju redovan ciklus sa sličnim vremenskim razmakom između krvarenja. Ali nije neuobičajeno da se svaki put razlikuje po nekoliko dana.

Postoji mnogo mogućih uzroka neredovnih menstruacija.

Uzroci uključuju:
pubertet – menstruacija vam može biti neredovna u prvoj ili prve dve godine
početak menopauze (obično između 45 i 55 godine)
rana trudnoća – uradite test trudnoće da biste to isključili
primena nekih vrsta hormonske kontracepcije – poput kontraceptivne pilule ili intrauterinog sistema (IUS)
ekstremno mršavljenje ili debljanje, preterano vežbanje ili stres
zdravstvena stanja – poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili problem sa štitnom žlezdom

Kada se savetuje da posetite ginekologa?
Ne morate dobiti lekarske savete ako ste uvek imali neredovne menstruacije ili još uvek prolazite kroz pubertet.

Ali posetite lekara ako: menstruacija vam odjednom postane neredovna i mlađi ste od 45 godina, imate krvarenja češće nego svakih 21 dan ili ređe od svakih 35 dana, menstruacija traje duže od 7 dana, postoji velika razlika (najmanje 20 dana) između vašeg najkraćeg i najdužeg menstrualnog ciklusa, imate neredovite menstruacije i borite se da zatrudnite Možda ste potpuno zdravi, ali je dobra ideja da se posavetujete da biste videli šta može biti uzrok.

Za sve savete I eventualne dijagnostičke testove i lečenje možete se obratiti ginekologu.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Pitale ste našeg ginekologa…

Ženske priče | Pitale ste našeg ginekologa…

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS