Vođenje ljubavi – seks u doba Korone

Seksualni odnosi nisu više “tema o kojoj se ne govori” i jedino su ljudi oni koji upražnjavaju seks kao oblik zadovoljstva, ali i kao preko neophodne stvari za produženje ljudske vrste.

U nastavku saznajte kako da imate bezbedan seks u vreme pandemije virusa Korona, ali i sa kim je to najbezbednije da radite.

Ženske priče | Vođenje ljubavi - seks u doba Korone

Redovan seks smanjuje nivo stresa i ublažava anksiozne poremećaje koji su tako česti u današnje vreme, a glavni „krivac“ za to je pojačano lučenje endorfina, hormona sreće, koje izaziva vođenje ljubavi. Zato nije ni malo čudno ukoliko se odmah posle seksualnog odnosa osmehujete. Nešto kasnije, većina je bar jednom iskusila nešto što se zove postseksualni bluz.

Iako su društveni kontakti u vreme pandemije virusa Korona svedeni na minimum, a ponegde i potpuno zabranjeni, to svakako ne znači da seksualne odnose nije moguće upražnjavati. Naravno, potrebno je pridržavati se osnovnih higijenskih pravila, ali i određeno društveno ponašanje. Takođe, nije zabranjeno misliti o seksu pa ovde pročitajte koliko često to radimo.

Pol Hanter, britanski profesor medicine na univerzitetu Ist Anglija i ugledni zdravstveni stručnjak, kaže da je seks u vreme Korona virusa siguran sve dok nije reč o promiskuitetnom odnosu, dok uključuje dve osobe od kojih jedna nije trudna, i ukoliko učesnici nemaju više od 70 godina ili dok nisu bolesni.

Profesor Hanter takođe kaže da ne postoji razlog da ne upražnjavate seksualne odnose sa partnerom s kojim živite i ukoliko nemate nikakve simptome infekcije. Ističe da je najvažniji savet uzdržavanje od seksa, ukoliko osobe imaju opušteniji seksualni život i menjaju partnere. On takođe kaže da je i u ovom slučaju higijena veoma važna.

Ova vrsta ljudskih potreba ne poznaje granice, pa se isto upražnjava i u Americi gde je Ministarstvo zdravlja američke države Njujork donelo i pravilnik tj. preporuke o seksualnim odnosima u vreme Korona virusa. U Njujorku trenutno živi oko 8,6 miliona stanovnika, od kojih je prema poslednjim podacima inficirano 75.795 osoba, dok je od ovog virusa preminulo oko 1.550 stanovnika ovog grada.

Ženske priče | Vođenje ljubavi - seks u doba Korone

U nastavku vam prenosimo nekoliko saveta iz ovog priručnika koje je praktično moguće primeniti i kod nas:

– Vi ste svoj najbezbedniji seksualni partner, navodi se u dokumentu na dve stranice, a građani se podsećaju da treba da peru ruke i sva pomagala koja eventualno koriste.
– Pored samozadovoljavanja, sledeći najbezbedniji partner je neko sa kim živite, ali se savetuje da se seks preskoči ako se osoba ili njen partner ne osećaju dobro.
– Infekcija disajnih puteva se može preneti preko pljuvačke, ali sam virus još nije otkriven u drugim telesnim tečnostima koje se luče tokom odnosa.
– Znamo da se drugi korona virusi ne prenose efikasno seksualnim putem.

U vanrednoj situaciji kao što je to slučaj u Srbiji ili većini evropskih zemalja, postoji malo više slobodnog vremena i to posebno kada je na snazi zabrana kretanja.

U ovom periodu, pored seksualnih odnosa, važno je i imati na umu korišćenje kontracepcije i to posebno što još uvek nije do kraja ispitano delovanje Korona virusa na trudnice, plod ili bebu.

Evropsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) preporučilo je oprezan pristup svim ženama koje razmatraju ili planiraju trudnoću u ovo vreme o čemu možete pročitati ovde.

Vanredne situacije izazivaju stres koji kao rezultat može da kreira potrebu za bliskošću i utehom, što veoma često može da dovede do nezaštićenih seksualnih odnosa. Preporuka je da žene koriste svoju redovnu kombinovanu oralnu kontracepciju koja je je efikasna do 99,7%, ukoliko se pravilno primenjuje. Takođe, može se dogoditi da u ovakvim situacijama dostupnost redovne kontracepcije bude ograničena ili može doći do prekida njene redovne primene usled zaboravnosti prouzrokovane stresom. Zbog toga je važno da hitna kontracepcija bude uvek dostupna i o ovoj temi smo pisali ovde.

Grupa Američkih naučnika je u jednom istraživanju iz 2013. godine došla do zaključka da će oko 1% žena u reproduktivnom periodu imati potrebu za hitnom kontracepcijom tokom vanredne situacije. Primena hitne kontracepcije je važna za žene jer im omogućava da izbegnu neželjenu trudnoću i potencijalni abortus kao i da sačuvaju svoje zdravlje i imaju mogućnost izbora i planiranja porodice onda kada one to budu želele.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Vođenje ljubavi - seks u doba Korone

Ženske priče | Vođenje ljubavi - seks u doba Korone

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS