Tajne i mitovi o kontracepciji

Pitanja i teme o kontracepciji su još uvek bogat izvor dezinformacija, ali najviše legendi među tinejdžerima. Potrudili smo se da otkrijemo istinu o najčešćim mitovima, jer možete doći u neprijatnu situaciju u stvarnom životu.

To nije nešto što biste želeli, zar ne?

Ženske priče | Tajne i mitovi o kontracepciji

Gotovo smo sigurni da u većini slučajeva postoje pitanja na koja ili nemate odgovor ili vam je neprijatno da ih postavite vama najbližima. A ukoliko pitate drugarice ili drugove, uvek dolazi drugačiji odgovor. 

Zbog toga smo pripremili odgovore na najčešća pitanja i nedoumice.

Da li je kondom 100% bezbedan?
Nijedna od kontraceptivnih metoda ne može dati 100% sigurno izbegavanje neželjene trudnoće. Svetska zdravstvena organizacija navodi da pri savršenoj upotrebi (konstantno i pravilno) muškog kondoma, 2% žena će iskusiti neželjenu trudnoću u prvoj godini upotrebe ovog kontraceptivnog sredstva, odnosno 15% žena pri uobičajenoj upotrebi (povremeno se ne koristi kontraceptivno sredstvo ili se koristi nepravilno).

Neuspeh je obično usled netačne primene jer je kondom ponekad oštećen mikropukotinama koje nije moguće primetiti golim okom.

Kada vodite ljubav, važno je znati da takozvani pre-ejakulat može takođe sadržati spermu, tako da je trudnoća itekako moguća Takođe, kondom može da pukne ili da sklizne tokom odnosa, tako da je ipak potrebno da shvatite ozbiljno da kondom nije 100% siguran!

Ako uzimam pilule za kontracepciju, mogu li da zatrudnim?
Kao što smo rekli- nijedna od kontraceptivnih metoda ne može dati 100% sigurno izbegavanje neželjene trudnoće. Oralna kontracepcija spada u visoko efikasne kontraceptivne metode, pri pravilnoj upotrebi efikasnost je 99,7%! Jako je važno da se pre početka uzimanja oralne kontracepcije žena posavetuje sa ginekologom i da dobije odgovarajuću oralnu kontracepciju baš za nju. Važno je uzimati tablete tačno onako kako ginekolog propiše, i svaki dan u isto vreme. Na smanjenje efikasnosti tablete može uticati ukoliko ste bili bolesni, ukoliko pijete neke lekove, nepravilna primena tableta, ukoliko ste imali dijareju ili povraćali. 

Proverite svoje znanje o kontracepciji ovde.

Da li je bezbedno ukoliko se ejakulacija dogodi u blizini vagine, ali ne tačno u unutrašnjosti?
Ako se ejakulacija ne dogodi u vagini, rizik od trudnoće je manji, međutim, ako se dogodi u neposrednoj blizini, spermatozoidi se mogu lako izboriti sa udaljenošću i doći do vagine, što može prouzrokovati trudnoću. Pored toga, pre-ejakulat može da sadrži i spermu, pa budite svesni da i na ovaj način može da dođe do trudnoće.

Ženske priče | Tajne i mitovi o kontracepciji

Da li je prekid snošaja siguran metod?
Ova metoda verovatno uzrokuje mnogo više trudnoća nego svi drugi nisko efikasni načini kontracepcije.

Skoro trećina žena koje koriste ovu metodu kontracepcije, čak 27%, će iskusiti neželjenu trudnoću u prvoj godini upotrebe!

Pre-ejakulat može da sadrži spermu i veoma je moguće da će doći do trudnoće. Pored toga, ovde nije reč samo o sadržini pred-ejakulata već i tome da je muškarcu potrebna velika samokontrola i seksualno poznavanje sopstvenog tela kako bi prekid mogao da se uradi u pravom trenutku. Moguće je da muškarac ne može da se kontroliše u tom trenutku, čak iako bi to jako želeo, i da nakon toga dođe do trudnoće.

Mogu li zatrudneti prvi put?
Naravno da možete! Moguće je da dođe do trudnoće bez da li ste ranije imali seksualno iskustvo.

Da li je tuširanje efikasan način kontracepcije?
Tuš nije efikasan način kontracepcije. Ako spermatozoidi uđu u grlić materice, koliko god se temeljno tuširate, to neće pomoći. Naprotiv, tuširanje čak može ubrzati spermu na svom putu do jajne ćelije.

Ako ženska osoba nije imala orgazam, da li može da dođe do trudnoće?
Ženskim osobama, za razliku od muškaraca, nije potreban orgazam da bi došlo do trudnoće.

Mogu li da zatrudnim ako to uradimo u stojećem položaju?
Bez obzira na položaj koji izaberete, može doći do trudnoće ukoliko ne koristite odgovarajuću kontracepciju.

Izvor: – Whqlibdoc

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Tajne i mitovi o kontracepciji

Ženske priče | Tajne i mitovi o kontracepciji

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS