Šta je endometrioza?​

Ženske priče | Šta je endometrioza?​

Endometrijum je tkivo koje oblaže unutrašnjost materice. Debljina endometrijuma se menja pod uticajem hormona tokom celog ciklusa. Maksimalnu veličinu, tkivo doseže sredinom ciklusa. U isto vreme, jajna ćelija raste i kada je zrela, folikul puca i ona se oslobađa, što se naziva ovulacija. Ako dođe do oplodnje, jajna ćelija se “ugnjezdi” u endometrijum i počinje da raste. Ako se trudnoća ne dogodi, endometrijum se u vreme menstruacije oljušti i krvarenjem odstrani iz materice.

Međutim, ako se ćelije endometrijuma kreću u suprotnom smeru, one mogu završiti u susednim tkivima i početi da rastu tamo. U ovom slučaju u pitanju je endometrioza.

Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto. Najčešće se ti komadi endometrijuma nalaze na trbušnoj maramici zidova male karlice, jajniku, kada formiraju takozvane čokoladne ciste, jajovodu, mokraćnoj bešici, crevima, ali i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku. Tu gde se nađu ponašaju se kao tkivo materice. Komadići endometrijuma hormonski su zavisni i u vreme menstruacije krvare kao i endometrijum.

Endometrioza se najčešće javlja u reproduktivnom dobu, između 25. i 35. godine života. Još uvek nije otkriveno koji je tačan uzrok nastanka endometrioze,ali se smatra da povratno krvarenje iz materice u trbušnu duplju za vreme menstruacije ima značajnu ulogu.

Povećan rizik za nastanak endometrioze imaju žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, čiji su ciklusi kraći od 27 dana i traju duže od 7 dana, nisu koristile kontracepciju, koje su odložile rađanje posle 30.godine, imaju urođene anomalije ginekoloških organa, koriste tampone za vreme menstruacije ili imaju odnose za vreme menstruacije, imaju nekog u porodici ko je imao endometriozu.

Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije,bolovi pri polnom odnosu, poremećaj menstrualnog ciklusa u vidu krvarenja između menstruacija i preobilnih krvarenja. Veoma često je endometrioza uzrok steriliteta kod žena.

Lečenje
Endometrioza može da se leči lekovima, operativno i kombinovano, u zavisnosti od stadijuma endometrioze, njene lokalizacije, životne dobi žene i zavisno od toga da li žena planira trudnoću.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je endometrioza?​

Ženske priče | Šta je endometrioza?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS