Trudnoća u toku menstruacije – Da li je moguća?​

Ženske priče | Trudnoća u toku menstruacije - Da li je moguća?​

ZAŠTO MOGU DA ZATRUDNIM TOKOM MENSTRUACIJE?
Glavni uslov za začeće jeste spajanje jajne ćelije i spermatozoida. Ako si imala seks u prvim danima menstruacije, kada je krvarenje dovoljno snažno, mogući rizici su svedeni na nulu. Međutim, ako se nezaštićeni seksualni odnos dogodio u poslednjim danima menstruacije, javlja se nešto drugačija situacija. Spermatozoidi mogu da dopru do jajovoda i sačekaju da se tamo oslobodi zrela jajna ćelija. Verovatnoća oplodnje će zavisiti od dva važna faktora:

ODRŽIVOST SPERMATOZOIDA: u ženskom genitalnom traktu, spermatozidi mogu da žive do 3 dana, ponekad i duže.

VREME POČETKA OVULACIJE (OSLOBAĐANJE JAJNE ĆELIJE IZ JAJNIKA) – Možeš zatrudneti samo u ovom trenutku (traje oko jedan dan): Jajna ćelija sazreva, folikul u kome se nalazi puca, a iz jajnika  ćelija putuje u jajovod, gde se može sresti sa spermatozoidom i oploditi. Ako pripadaš grupi žena kojoj menstrualni ciklus traje 21 dan, ovulacija se obično javlja na 7-8 dana, a ako pripadaš onoj drugoj grupi, gde ciklus traje 28 dana, onda se ovulacija, po pravilu, javlja 14. dana. Međutim, to su približne brojke. Ovulacija se može pojaviti ranije ili, naprotiv, kasnije. Na vreme sazrevanja jajne ćelije može uticati mnogo faktora, kao npr. stres, pod njim se može misliti na razvod, preseljenje, pa čak i dugo očekivano putovanje, let, promena klime i vremenskih zona, pad temperature, nivo vlažnosti, atmosferski pritisak i mnogi drugi parametri koji utiču na hormonsku pozadinu žene. Dakle, vreme ovulacije je kod svakoga različito, pa čak i kod iste osobe jednog meseca može nastupiti ranije, a već sledećeg kasnije. Zato se metoda računanja plodnih dana (ili kalendar metoda) kao metoda kontracepcije, smatra veoma nepouzdanom.

Rizik od trudnoće nakon seksa tokom menstruacije je veći sa kraćim menstrualnim ciklusom (21-26 dana). Ako se nezaštićeni seksualni odnos dogodio 3. ili 5. dana menstruacije, spermatozoidi mogu čekati da jajna ćelija izađe i uspešno se spoje. Međutim, ni žene sa dužim ciklusom nisu osigurane od trudnoće nakon intimnosti tokom kritičnih dana. Takva situacija moguća je u nekoliko slučajeva – ovulacija se pojavila ranije, odnosno ispostavilo se da je spermatozoid veoma “uporan”.

Ako se seksualni odnos dogodio sedmog dana ciklusa, a spermatozoid je uspeo da preživi nedelju dana i zadrži sposobnost oplodnje, postoji šansa, kako to ljudi inače zovu, „da zatrudniš tokom menstruacije“.

MOGU LI DA ZATRUDNIM POSLE MENSTRUACIJE?
Ako je u kritičnim danima moguće zatrudneti, onda nakon njihovog završetka, još više. Uostalom, što je ovulacija bliža – veća je verovatnoća da se jajna ćelija “sretne” sa spermatozoidom. I rana ovulacija i visoka održivost muških polnih ćelija mogu igrati ulogu u nastanku neplanirane trudnoće.

Dakle, zaključak je sledeći – Pretpostavke da je nemoguće zatrudneti u toku menstrualnog ciklusa ili neposredno nakon njega, su samo pretpostavke i na tome ostaje. Ako praktikuješ seks na “sigurne” dane moraš da znaš da postoji opasnost od začeća, stoga je preporučljivo da koristiš kondome ili kontraceptivne pilule uz prethodnu konsultaciju sa ginekologom. Oni će smanjiti rizik od trudnoće nakon seksualnog kontakta tokom menstruacije i zaštititi te od bolesti reproduktivnog sistema (upale, rast endometrijuma).

Najbolji način da se izbegne neželjena trudnoća jeste da se koriste moderna i pouzdana sredstva kontracepcepcije, kako bi trudnoća došla u planiranom i poželjnom trenutku.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Trudnoća u toku menstruacije - Da li je moguća?​

Ženske priče | Trudnoća u toku menstruacije - Da li je moguća?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS