Šta su valunzi, zbog čega nastaju i kako da ih sprečiš?​

Valunzi su iznenadni napadi vrućine, najčešće povezani s klimaksom, odnosno perimenopauzom. Ova dva pojma se vremenski uglavnom podudaraju i označavaju period u kome se postepeno gasi funkcija jajnika. Menopauza nastupa oko 50. godine i označava poslednju menstruaciju u životu.

Suočavaš se sa neprestajnim znojenjem i iznenadim naletima vrućine i ne znaš kako to da sprečiš? 

Znojenje u menopauzi je zapravo jedan od najčešćih simptoma, pored prestanka menstruacije. Neke žene muke muče sa naletima toplote tokom dana, dok se druge sa tim problemom suočavaju noću, završavaju se znojenjem i privremenim padom temperature, a nastaju kao posledica rasta temperature i širenja krvnih sudova u koži. 

Čak 45% žena u ranoj postmenopauzi se svaku drugu noć budi zbog talasa vrućine i znojenja, a dve trećine navodi da su zbog toga i hronično neispavane.

Koliko će trajati valunzi? 
Trajanje valunga je individualna stvar, kod nekih žena mogu trajati vrlo kratko, a ubrzo i u potpunosti nestati, dok se kod drugih ta situacija može prolongirati. Promene u načinu života veoma su bitne u ovom periodu.

Šta to znači?
To znači da se treba što više kretati, promeniti ishranu, npr. trebalo bi izbegavati preterano začinjenu hranu, kao i štetne navike poput alkohola, previše kofeina, cigareta i slično. Ukoliko preuzmete stvar u svoje ruke i promenite sve ove navike, naleti toplote će se sigurno znatno ublažiti.

Sada znaš da ne moraš da trpiš neprestane valunge, a da pri tom ne preduzimaš ništa po tom pitanju. Misli na sebe i potraži rešenje koje će ti znatno olakšati ovaj period.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta su valunzi, zbog čega nastaju i kako da ih sprečiš?​

Ženske priče | Šta su valunzi, zbog čega nastaju i kako da ih sprečiš?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS