Upoznaj se sa menopauzom​

Menopauza je kao i menstruacija, tema o kojoj se retko priča. Većina žena izraz menopauza koriste kao sinonim za klimakterijum – period različite dužine u životu žene koji počinje gašenjem funkcije jajnika, a završava se oko 70. godine života.

Ženske priče | Upoznaj se sa menopauzom​

Ukoliko si i ti blizu pedesetih godina, vreme je da se bliže upoznaš sa nastupajućim periodom života.

Ljudi često kažu kako je menopuza „pubertet za odrasle žene“ što je u nekoj meri i tačno. Šta se zapravo dešava? Završava se reproduktivno doba, što znači kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, a u užem smislu, menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene, obično se javlja od 40. do 60. godine, a najčešće oko 51. godine. Posledica je pad funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih polnih hormona žene – estrogena i progesterona. Prvi znak menopauze uglavnom se odnosi na promenu u redovnosti menstruacije. Mogu se desiti dve situacije: neverovatno obilne menstruacije, ili totalno suprotno, menstruacija može postati dosta oskudna i neredovnija. Takođe, može da izostane mesecima ili da se javi na dve-tri nedelje, što je sasvim u redu.

U momentu kada prvi put primetiš neku promena koja može da ukaže na menopauzu, obavezno se obrati lekaru da bi se uradila analiza krvi radi potvrde i kako bi dobila i nekoliko saveta od stručnog lica. Najčešći simptomi menopauze su prekomerno znojenje, poremećaj sna, valunzi, naleti vrućine, suvoća vagine, vrtoglavica, nadutost, povećanje telesne težine, promene raspoloženja i glavobolje, mada postoje i retki slučajevi gde neke žene nemaju nikakve simptome.

Čim primetiš neki od gore pomenutih simptoma, nemoj dovoditi sebe u situaciju da ćutiš i ne razgovaraš o tome, već podeli osećanja ili sa stručnim licem ili sa najbližima kako bi mirno prošla kroz taj period života.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Upoznaj se sa menopauzom​

Ženske priče | Upoznaj se sa menopauzom​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS