Vaginalne infekcije u letnjim danima – da li postoji totalna zaštita?

Kada dođu sunčani i topli dani prva pomisao nam je letovanje, more, pesak i zabava bez mnogo ustručavanja pri odabiru hrane, pića ili čak okruženja gde se zabavljamo. Dovoljno je dobro društvo i sve ostalo će se nekako samo poklopiti.

Pored svega toga, postoji još nešto na šta bi trebalo da obratimo pažnju, a tiče se naše intimne regije, jer „leti je sve dozvoljeno“. Dobro, skoro sve. Prva stvar koju treba da imate u vidu je kontracepcija na koju možete da se oslonite i koja je odgovarajuća vašem organizmu.

Ženske priče | Vaginalne infekcije u letnjim danima – da li postoji totalna zaštita?

Pre odlaska na letovanje iako je sve u redu, kada je reč o intimnoj regiji, može se dogoditi da se pojave nelagode koje mogu da dovedu da to toga da uživanje ne bude potpuno i savršeno ili možda čak i da pokvari sve to.

Neke od najčešćih nelagodnih situacija sa kojima možemo da se susretnemo jesu vaginalne infekcije koje donose neprijatne simptome u vidu peckanja ili bola u predelu vagine, pojačan vaginalni sekret, neprijatan miris.

Naš vaginalni ekosistem, da ga tako nazovemo, sadrži velike količine različitih bakterija među kojima su „vladari“ mlečne bakterije iz familije laktobacila (lactobacillus). One su te koje sve drže pod kontrolom i one stvaraju mlečnu kiselinu čime se sredina u kojoj ove bakterije žive može opisati blago kiselom tj. ph (kiselost) je između 3,5 i 4,5. Ovakvi uslovi ne pogoduju razvoju drugih mikroorganizama, pa možemo da kažemo da su ove bakterije moćni čuvari od različitih vaginalnih infekcija.

Najčešći „napadači“ su gljivica Candida albicans i bakterija Gardnerella vaginalis. I sve je u redu dok „odbrana“ funkcioniše kako treba.

Ipak, vlažna sredina može pogodovati razvoju vaginalnih infekcija.

Prirodna blaga kiselost vagine može biti narušena iz nekoliko razloga, a najščešći od njih je dugotrajno nošenje mokrog kupaćeg, prečesto korišćenje tampona i dnevnih uložaka i njihovo ne menjanje u pravilnom rasporedu, kao i uzak donji veš od sintetičkih materijala. Znojenje, menstrualna krv, kao i upotreba antibiotika takođe mogu da utiču da se ova ravnoteža u organizmu promeni. Seksualni odnosi sa nepouzdanim partnerom, prekomeran unos različitih oblika šećera, ali i korišćenje kupki ili losiona sa neodgovarajućom pH vrednosti takođe dovode do rizika od vaginalnih infekcija.

Načini na koje možemo da utičemo na smanjenje rizika od stvaranja infekcije, kada već totalna zaštita ne postoji, jesu da radimo upravo suprotno svemu ovome što smo naveli.

Ko ne želi da bude bar malo buntovnik i da radi sve drugačije od onoga što mu se kaže? 🙂

I ne zaboravite, ukoliko osetite bilo koji od navedenih simptoma, veoma je važno da posetite vašeg ginekologa koji će utvrditi o kakvom se tačno problemu radi i predložiće adekvatnu terapiju u skladu sa tim. Dobra vest je da na tržištu postoji efikasna terapija za tretman vulvovaginalne kandidijaze, pa se oslobađanje od neprijatnih simptoma rešava samo jednom dozom već u prva 24 časa. Nemojte da se stidite. Niste ni prva ni poslednja kojoj se pojavilavaginalna infekcija, to nešto što je potpuno normalno i nikako ne znači da vi ne održavate higijenu celokupnog organizma.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Vaginalne infekcije u letnjim danima – da li postoji totalna zaštita?

Ženske priče | Vaginalne infekcije u letnjim danima – da li postoji totalna zaštita?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS