Šta su oralna kontraceptivna sredstva i kako utiču na smanjenje akni?

Po istraživanju Ujedinjenih nacija, najčešći oblik kontracepcije u Evropi, Australiji i na Novom Zelandu tokom 2019. godine bila je kontraceptivna pilula koju je koristilo više od 150 miliona žena. A da li ste znale da nekada nije bilo tako jednostavno kupiti, a zatim i koristiti pilule za oralnu kontracepciju?

U periodu do 1968. godine, ukoliko je žena želela da koristi pilule za kontracepciju, morala je da bude udata, kao i da ima pisanu saglasnost supruga. Ako uporedimo vreme od tada, pa do danas, mnogo toga u pravima žena je promenjeno, ali su se isto tako menjale i pilule za kontracepciju, i to uglavnom u svom sastavu koji se odnosio na bolju izbalansiranost hormona, veću zaštitu od neželjene trudnoće, kao i u pogledu praktičnosti pakovanjima sa detaljnijim uputstvima.

Ipak, kako se oralna kontracepcija dovodi u vezu sa aknama?

Ženske priče | Šta su oralna kontraceptivna sredstva i kako utiču na smanjenje akni?

Prvo da razjasnimo šta su akne.
Akne ili latinski „acne vulgaris“ upalno tj. zapaljensko oboljenje kože koje je uzrokovano promenama u unutar dela kože koju čine folikul dlake i lojna žlezda, što se medicinski naziva pilosebacealna jedinica. Najčešće se javljaju tokom puberteta i na njih uticaj mogu imati način ishrane, genetski preduslovi, kao i od nivo hormona koji se nalaze u organizmu. Uglavnom nastaju kao odgovor organizma na povišen nivo hormona testosterona usled čega lojne žlezde počinju da luče više masnoće nego uobičajeno, što u kombinaciji sa nečistoćama, ćelijama sa kože i bakterijama dovodi do upale tj. akni. Posle dvadesete godine, ovaj proces polako nestaje i hormonski balans u organizmu dolazi do normalnog nivoa i akne se povlače. Međutim, ne postoji precizno utvrđen način kojim je moguće da predvidimo koliko dugo će akne trajati, kao i kada će nestati, pa se dešava da se kod pojedinih žena one zadrže i posle tridesete ili četrdesete godine. Zbog toga je važno da uravnoteženost hormona ili balans budu u granicama normale.

Na koji način hormoni mogu da utiču na našu kožu?
U našem organizmu je prisutno oko 100 različitih hormona i oni pomažu normalno funkcionisanje našeg tela regulišući telesne funkcije poput seksualnog nagona, reprodukcije, nivoa šećera u krvi, holesterola, varenja, sagoravanja masti i drugo. Kada su hormoni uravnoteženi, naše zdravlje je na normalnom nivou, što se preslikava i na psihičko i fizičko stanje. U našem slučaju, na zdravlje kože tj. pojavu i stvaranje akni utiču polni hormoni, dominantno estrogen, progesteron i androgeni hormoni i to na sledeći način:

  • Estrogen, između ostalog, pomaže da koža bude zategnuta i glatka i vitalna.
  • Progesteron ima funkciju da blokira androgene receptore i utiče na smanjenje stvaranja masnoća tj. sebuma i maljavosti.
  • Androgeni hormoni kod žena utiču na povećanje količine sebuma i stimulišu rast dlaka, što može dovesti do akni i maljavosti.

Kako kontraceptivne pilule pomažu kod akni?
Većina stručnjaka se slaže u oceni da “pilula” pozitivno utiče na zdravlje, vitalnost i kvalitet života žena, a pre nekoliko decenija je utvrđeno i da oralna kontracepcija ispoljava snažan zaštitni efekat prema dva relativno česta karcinoma – ovarijuma i endometrijuma.

Iako je primarna funkcija kontraceptivnih pilula sprečavanje začeća, u nekim slučajevima se mogu koristiti i kao terapija za akne. Obično sadrže kombinaciju hormona koje su delotvorne kod hormonskog disbalansa pa sekundarno mogu pozitivno uticati na izgled kože i smanjenje akni. Treba imati na umu da nisu za svakog i uvek idealna terapija. Terapija kontraceptivnim pilulama daje se u saradnji s ginekologom i endokrinologom.

Ženske priče | Šta su oralna kontraceptivna sredstva i kako utiču na smanjenje akni?

Na koji način se koriste pilule?
Kontraceptivne pilule koje sadrže kombinacije drospirenon/etinilestradiol ili hlormadinon-acetat/etinilestradiol se mogu koristiti u lečenju akni koje su jedan od znakova hiperandrogenizma. Uzima se po jedna tableta tokom 21 dan uz sedmodnevnu pauzu, odnosno 24+4 dana u kontinuitetu, svakog dana u isto vreme, sa malo tečnosti ako je neophodno, redosledom označenim na blister pakovanju i u skladu sa uputstvom proizvođača i lekara.

Ne zaboravite da je za primenu kontraceptivnih pilula potrebno posavetovati se sa izabranim ginekologom koji najbolje može da zaključi šta vam je potrebno u datom trenutku.

Pročitajte još i o piluli za hitnu kontracepciju, kao i o policističnim jajnicima.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta su oralna kontraceptivna sredstva i kako utiču na smanjenje akni?

Ženske priče | Šta su oralna kontraceptivna sredstva i kako utiču na smanjenje akni?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS