Zašto se lekovi i suplementi piju s običnom vodom?

Da li ste nekada uzeli neki lek, suplement ili jednostavno bilo koju tabletu pomislili kako je prevelika doza i hteli da prepolovite? Zbog čega pojedine tablete imaju liniju po sredini, neki lekovi su u kapsuli ili čak u praškastom obliku?

Ženske priče | Zašto se lekovi i suplementi piju s običnom vodom?

Postoji razlika između tableta, kapsula i dražeja ali ne samo u obliku, pakovanju ili nečemu drugom uočljivim okom, već i u načinu korišćenja. Dražeje i kapsule ne bi trebalo da lomite jer one imaju slatkasti omotač koji maskira gorak ukus leka, dok kod kapsula omotač omogućava zaštitu leka do mesta gde će se razložiti i delovati.

Najvažnije je da ne zaboravite da se svi lekovi piju isključivo s vodom

Postoje i drugi čvrsti oblici lekova koji se otapaju u ustima ili žvaću. Tako se lingvalete, na primer nitroglicerin, stavljaju pod jezik zbog bržeg delovanja leka. Pojedine tablete se ne gutaju, već se žvaću ili sporo sisaju sa ciljem da deluju lokalno, u ustima. Naime, izbor načina davanja nekog leka zavisi od mesta delovanja i prirode samog leka.

Lekovi se mogu primeniti: per os, sublingvalno, rektalno, topikalno (npr. koža, rožnjača, vagina i nazalna sluznica), inhalaciono i putem injekcije. Najčešći način primene leka je  per os (preko usta), a najveća prednost je u jednostavnoj i komfornoj primeni.

Tablete,  kao najčešće korišćeni oblici  lekova, mogu bitimogu biti izrađene kao tablete za žvakanje, tablete sa produženim dejstvom, dražeje, šumeće tablete,  lingvalete, bukalete,  oriblete,  tablete za implantaciju.

Svaki od načina primene je bitan, i nije slučajno tako napravljen, i zato, kada želimo da prepolovimo neki lek, ili možda mislimo da je to prevelika doza za nas, treba da se posavetujemo sa lekarom ili farmaceutom, jer ceo lek nije isto što i pola leka.

Kada proizvod možemo da prepolovimo?
Neke tablete se same po sebi teško lome, a neke se ne smeju lomiti jer se tako uništava njihovo dejstvo, i može doći do nekih neželjenih reakcija, kao što su inaktivacija leka, predoziranje određenom supstancom itd. Pojedini lekovi imaju utisnutu liniju na sredini samo zbog izgleda leka a ne da bi se isti podelio, i zato je veoma važno konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o mogućnosti uzimanja manje doze datog leka.

Zašto je moguće prepoloviti lek?
Postoje lekovi koji imaju ujednačenu količinu aktivne supstance sa obe strane tablete, i u tom slučaju je naznačeno u uputstvu da oni mogu da se prepolove. Takođe, postoje lekovi i suplementi koji imaju različit sadržaj supstanci i u tom slučaju nikako nije dozvoljeno poloviti tabletu. Međutim, postoje i lekovi koji su i napravljeni da ne mogu da se lome. To su lekovi koji imaju svoj omotač, i na taj način je supstanca zaštićena od kisele želudačne sredine, i samim tim, ove lekove nije poželjno deliti, jer na taj način supstanca može da se oslobodi u želucu i da dođe do neželjenih efekata.

Pravilna primena i upotreba lekova su još jedan korak do zdravog organizma, i svako poštovanje terapije i primene leka nas dovodi do konačnog ozdravljenja

Lekove bi uvek trebalo da pijete sa vodom, ne samo zato što ih tako lakše progutamo, već zato što tečnost sprečava da se pilula zaglavi u jednjaku, što može da izazove probleme ozbiljnije od neprijatnog osećaja. Velika je verovatnoća da lek koji se zadržao u jednjaku može da izazove zapaljenski proces i iritaciju. To može da izazove brojne simptome, od gorušice i bola u grudima, do zapaljenja sluzokože jednjaka, a ponekad dolazi čak i do krvarenja. Pošto postoje neki delovi jednjaka u kojima nema nerava, simptomi se ponekad neće javiti odmah, niti ćete osetiti neprijatnost ili bol, tako da ne možete znati da li je lek ostao “zaglavljen na pola puta”.

Da biste izbegli potencijalne neprijatnosti, nemojte da vas mrzi da uzmete vodu svaki put. Postoji razlog zbog kojeg i u uputstvima piše da se lekovi uzimaju sa punom čašom vode. Takođe, uvek je pametnije da lek popijete stojeći ili sedeći, nikad u ležećem položaju i da lekove pijete najmanje 15 minuta pre nego što legnete u krevet ili odete na spavanje.

Ovo važi i za sasvim sitne pilule tj. pilulice. A kad smo kod njih, da li znate da jedna pilula može da se uzme bez vode jer je bitno kada je hitno?

Potražite našu sledeću priču i sve će biti mnogo jasnije.

U sledećoj priči: Šta je hitna kontracepcija i šta su ODT tablete?
U međuvremenu pročitajte priču “Sve što treba da znate o tabletama za kontracepciju“.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Zašto se lekovi i suplementi piju s običnom vodom?

Ženske priče | Zašto se lekovi i suplementi piju s običnom vodom?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS