Hitna kontracepcija: Bitno kada je hitno!

Odmah da razjasnimo nešto veoma važno: hitna kontracepcija nije isto što i redovna kontracepcija i ne sme se korititi kao zamena za redovnu kontracepciju.

Ona služi samo u hitnim situacijama kada nismo koristili kontracepciju, a imali smo seksualni odnos, ili kada je neki od vidova kontraceptivnih metoda zakazao. To je odličan metod koji je poslednja šansa da primenom jedne tablete smanjimo rizik od/za neželjene trudnoće. Važno je da znamo da hitna kontracepcija odlaže ovulaciju,  ne sprečava je. Kada je popijemo svaki naredni odnos je u riziku da se desi neželjena trudnoća, tj ne štiti od sledećeg seksualnog odnosa.

Naziv je hitna, treba je popiti što pre i to najkasnije do 72 sata posle nezaštićenog seksualnog odnosa, i posle toga kod svakog narednog treba koristiti kondom.

Ženske priče | Hitna kontracepcija: Bitno kada je hitno!

Kako bi smanjili broj abortusa i rizik od zdravstvenih komplikacija koje abortus kao intervencija može da prouzrokuje, naučnici su 80-ih godina prošlog veka izumeli hitnu postkoitalnu kontracepciju sa levonorgestrelom, hormonom koji predstavlja zlatni standard i prekretnicu u razvoju pilule za hitnu kontracepciju.

Aktivni sastojak, hormon levonorgestrel, deluje tako što odlaže ovulaciju i na taj način isključuje mogućnost da se sretnu jajna ćelija i spermatozoid i da do oplodnje dođe. Sve ovo ima smisla ukoliko se tableta popije u prva 3 dana (72 sata) nakon rizičnog seksualnog odnosa. Ukoliko prođe više vremena i ovulacija se desi, tableta neće biti efikasna.

Ovde je bitno napomenuti da pilule za hitnu kontracepciju nisu tzv. „abortivne pilule“, odnosno čak i u slučajevima u kojima se nenamerno desi da se pilula upotrebi nakon što je nastupila trudnoća za koju nismo znali, dokazano nema štetnog delovanja na plod.

Kako deluje hitna kontracepcija pogledajte u videu.

U kojim situacijama se ova pilula može pametno upotrebiti? Onda kada:

  • niste sigurni da je snošaj prekinut na vreme ili ste loše izračunali da li ste u plodnim danima
  • je kondom skliznuo ili „pukao“
  • pijete redovnu kontracepciju a zaboravili ste da popijete sledeću na redu pilulu iz pakovanja
  • niste koristili nikakvu metodu zaštite pre/prilikom odnosa.

Korišćenje hitne kontracepcije je veoma često upitno u smislu da li je koristiti ili ne i da li ima štetnih posledica po organizam. Prema aktuelnim smernicama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o upotrebi kontraceptiva navedeno je da ne postoji situacija u kojoj rizik prevazilazi korist od upotrebe hitne kontracepcije i da je treba upotrebiti kad god za tim postoji realna potreba, jer učestalija upotreba ne nosi sa sobom pojavu ozbiljnih neželjenih efekata. Stoga je hitna kontracepcija čuvar vašeg reproduktivnog zdravlja ukoliko ne želite da ostvarite trudnoću u vreme kada vam se desio rizičan seksualni odnos, već da to učinite nešto kasnije tj. onda kada to zaista poželite.

U prethodnoj priči smo objasnili zašto je važno da se tablete i pilule piju s vodom. Međutim, šta kada dođete u apoteku po hitnu kontracepciju, a niste poneli flašicu vode?

Inovacija u Srbiji je jedina tableta za hitnu kontracepciju koja može da se popije bez vode, otapanjem na jeziku u formulaciji poznatijoj  kao oralna disperzibilna tableta (ODT).

Kako se koristi pogledajte u sledećem videu.

Primena ove inovative formullacije kombinuje nekoliko prednosti:

  • primena bez vode ili drugih tečnosti
  • primena kod žena koje imaju poteškoće sa gutanjem
  • brza dezintegracija unutar nekoliko minuta – bitno kada je hitno
  • brža apsorpcija
  • prijatan ukus
  • ne sadrži gluten i laktozu

U mnogim zemljama, pilula za hitnu kontracepciju se može nabaviti u apoteci po režimu izdavanja bez lekarskog recepta. Kod nas je takođe moguće dobiti u apoteci, bez recepta, nakon što se detaljno posavetujete sa farmaceutom. Ukoliko postoji potreba da se učestalo koristi pilula za hitnu kontracepciju, potrebno je posavetovati se sa ginekologom o preporuci neke od modernih, pouzdanih metoda za redovnu upotrebu jer hitna kontracepcija nije namenjena za svakodnevnu upotrebnu. Za to postoje redovne kontraceptivne pilule koje se piju na mesečnom nivou.

Detaljnije informacije kako da bezbedno uživate u seksualnim odnosima uz korišćenje kontracepcije ili hitne kontracepcije, pogledajte u priči koju smo pripremili za vas ovde.

U međuvremenu pročitajte priču “Sve što treba da znate o tabletama za kontracepciju“.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hitna kontracepcija: Bitno kada je hitno!

Ženske priče | Hitna kontracepcija: Bitno kada je hitno!

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS