Simptomi hormonskog disbalansa

Da hormonski disbalans nije nešto što se uvek „dešava drugima“ pokazuje podatak da od nekog njegovog oblika pati između 40 i 60% ženske populacije.

Nastavak priče o hormonima i šta oni rade u našem organizmu. 😊

Ženske priče | Simptomi hormonskog disbalansa

Nevolja sa hormonskim disbalansom je ta što se njegovi simptomi vrlo lako mogu pogrešno protumačiti, pa tako naša razmišljanja i sumnje i početnu dijagnostiku odvesti u pogrešnom smeru.

Važno je da se simptomi hormonskog disbalansa identifikuju na vreme, jer što duže traje, to je teže preokrenuti ga. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Iznenadna pojava akni – iako akne i miteseri nastaju usled zapušenih pora, njihova iznenadna pojava može biti uzrokovana hormonskim promenama u telu. Problemi sa kožom i kosom su čest simptom poremećaja hormonske ravnoteže, koji mogu da nastanu posebno zbog problema sa štitnom žlezdom, PCOS-a i disfunkcije jajnika.

Neredovne menstruacije – regularno su prisutne kod mladih devojaka ili kod žena u menopauzi, ali izuzev ova dva životna perioda jedan su od jasnih znakova hormonske neravnoteže.

Pojačano znojenje – za kontrolu temperature tela zaduženi su hormoni, pa iznenadno znojenje ili temperatura jesu najčešći znaci da nešto nije u redu sa njihovom ravnotežom. U menopauzi su uobičajeni “udari toplote”,  u ostalim slučajevima ovaj simptom ukazuje da postoji neki problem u organizmu.

Česta nesanica – je opasan znak jer može biti povezana sa niskim nivoom progesterona, koji je prirodni relaksans. Nivo progesterona je veoma nizak kod žena koje su se tek porodile. Međutim, to ne bi trebalo da se dešava u drugim situacijama.

Konstantan umor – koji osećate čak i kada odmarate, može da biti znak hormonske neravnoteže.

Iznenadna promena u težini – takva da recimo dobijate na težini bez obzira na to koju hranu jedete. Manjak ili višak određenih hormona može da dovede do toga da telo čuva masti, a gubi mišiće.

Promena veličine grudi – pre perioda menopauze jedan je od najozbiljnijih znakova da postoje hormonske promene u organizmu. Grudi gube oblik, volumen i menjaju veličinu, a unutar samih grudi se mogu napipati kvržice.

Gubitak kose – kao što je muška ćelavost, je nasledna i nije povezana sa hormonskim promenama. Međutim, hormonske promene i neravnoteža ponekad mogu izazvati privremeni ili trajni gubitak kose kod žena. Kada hormoni poput estrogena padnu, drugi u vašem telu, poput testosterona, počinju da imaju veći uticaj. Rezultat je proređivanje kose ili gubitak kose.

Takođe, među značajnijim simptomima hormonskog disbalansa su i:  problemi sa varenjem i stomačni problemi;  nekontrolisani napadi gladi;  povećana želja za slatkišima;  promene raspoloženja i depresija;  glavobolje;  zaboravnost.

REGULISANJE HORMONSKOG DISBALANSA
Iako se mnogi hormonski poremećaji ne mogu sprečiti, postoje određene stvari koje možete da uradite da biste optimizovali opšte zdravlje, što bi moglo da pomogne u održavanju ravnoteže hormona. Zdravije životne navike, zdravija i balansirana ishrana koja podrazumeva konzumaciju svežih, neprerađenih namirnica, redovna fizička aktivnost i vežbanje samoregulacije, dovoljno sna, prestanak pušenja ili upotreba duvanskih proizvoda (ako pušite) i ustaljena dnevna rutina prvi su korak ka uspostavljanju hormonske ravnoteže. Važno je naglasiti da je za većinu žena hormonska neravnoteža privremena, međutim nekima od njih može biti potrebna medicinska pomoć. Žene koje imaju znake hormonskog disbalansa treba da se konsultuju sa ginekologom radi daljeg ispitivanja.

Popunite anonimnu anketu o hormonskoj kontracepciji ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Simptomi hormonskog disbalansa

Ženske priče | Simptomi hormonskog disbalansa

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS