Hormoni u ženskom organizmu

Postoji teorija da savremena kultura promoviše ženama pogrešne poruke o zdravlju i zadovoljstvu– sve te poruke svode se na to da je poželjno da su mršave, mlade i lepe. Ali nema dovoljno razmišljanja o pravim porukama koje ženama treba dati da bi zaista bile zdrave – i srećne.

Tajna moći, sreće i dugovečnosti je u vašim hormonima. Jedna ključna poruka bi trebalo da bude: održavajte ravnotežu hormona. 😊

Ženske priče | Hormoni u ženskom organizmu

Kada se radi o hormonima, najveće oruđe žena je informacija. Sa više znanja o tome kako hormoni utiču na fizičko i psihičko funkcionisanje, veća je mogućnost da svoje zdravlje uzmemo u svoje ruke. Ipak, ne zaboravite da ne možemo sve da znamo, a posebno zapamtite da u širokom krugu zaobilazite Dr. Google. 😊 Lekari specijalisti – endokrinolozi su glavni sagovornici na temu hormona u organizmu.

Na prvom mestu, zašto su hormoni važni?
Budući da kontrolišu ili regulišu mnoge biološke procese, od hormona nam, jednostavno rečeno, zavise sve funkcije u organizmu. Do sada je identifikovano preko 50 hormona u ljudskom telu. Hormoni deluju kao hemijski glasnici koji se puštaju u krvotok da bi delovali na organ u drugom delu tela. Iako dospevaju u sve delove tela, samo ciljne ćelije sa kompatibilnim receptorima su opremljene da reaguju. Slično kao brava i ključ, mnogi hormoni deluju tako što se vezuju za receptore koji se proizvode unutar ćelija. Kada se hormon veže za receptor, receptor izvršava uputstva hormona, bilo tako što menja postojeće proteine ćelije ili uključuje gene koji će izgraditi novi protein. Kompleks hormon-receptor uključuje ili isključuje specifične biološke procese u ćelijama, tkivima i organima.

Endokrini sistem je sistem žlezda u kojima se, pod uticajem informacija iz spoljašnje ili unutrašnje sredine, sintetišu hormoni u telu i reguliše sve biološke procese – od začeća preko odraslog doba do starosti, uključujući razvoj mozga i nervnog sistema, rast i funkciju reproduktivnog sistema, kao i metabolizam i nivo šećera u krvi.

Neke od glavnih endokrinih žlezda u telu i organa koji luče hormone su:

  • hipofiza
  • epifiza ili pinealna žlezda
  • timus ili grudna žlezda
  • tiroidna ili štitna žlezda
  • nadbubrežne žlezde
  • pankreas ili gušterača
  • testisi
  • jajnici i
  • u trudnoći – posteljica.

Ovi organi luče hormone u mikroskopskim količinama, ali su i najmanje količine dovoljne za velike promene u telu. Manjak ili višak nekog hormona može dovesti do velikih promena i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Podela polnih hormona:
Polni hormoni se dele na „muške“ i „ženske“, iako su svi polni hormoni prisutni u ljudskom ogranizmu u zavisnosti od biološkog pola.

Ženske priče | Hormoni u ženskom organizmu

Polni hormoni regulišu razvoj polnih karakteristika – uključujući polne organe koji se razvijaju pre rođenja (genitalije, jajnike/testise itd.) kao i sekundarne polne karakteristike koje se tipično razvijaju tokom puberteta (maljavost, rast kostiju, rast grudi, promene glasa itd.)

„Ženski“ polni hormoni se nazivaju estrogeni, dok „muški“ nose naziv androgeni hormoni.

Estrogen – ženski polni hormon
Estrogen se ponekad naziva i ženskim polnim hormonom, jer se proizvodi prvenstveno u jajnicima, i igra važnu ulogu u razvoju reproduktivnog sistema žene tokom puberteta. On zapravo predstavlja grupu hormona. Estron, estradiol i estriol su glavni tipovi. Pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa, kao i u trudnoći. I muškarci imaju estrogenske hormone. Nadbubrežne žlezde i masno tkivo kod oba pola izlučuju male količine estrogena. Muško telo takođe stvara estrogen pretvarajući testosteron u estradiol, važan hormon za zdravlje kostiju, i kod muškaraca i kod žena. Estrogen takođe utiče na zdravlje mozga, jetre, srca i kože i pomaže u regulisanju metaboličkih procesa, poput nivoa holesterola.

Testosteron – muški polni hormon
Testosteron je glavni polni hormon kod muškaraca. Igra važnu ulogu u pubertetu. Odgovoran je za mnoge fizičke karakteristike koje obično smatramo muškim, uključujući dlake na licu i telu, mišićnu masu i dubok glas. Spada u klasu androgena, koje uglavnom proizvode testisi kod muškaraca. Ali, testosteron nije samo muški hormon. Žensko telo takođe proizvodi male količine testosterona u nadbubrežnim žlezdama i jajnicima. Ženama je potrebno malo testosterona u mešavini hormona koji pomaže u održavanju raspoloženja, nivoa energije, seksualnog nagona i drugih telesnih funkcija.

Nivo testosterona opada sa godinama, kako kod muškaraca, tako i kod žena. I muškarci i žene doživljavaju starosni pad testosterona. Kod žena u postmenopauzi, padovi testosterona mogu da prouzrokuju smanjenje seksualnog nagona, dok je kod muškaraca, nizak testosteron u vezi sa gubitkom snage kostiju i mišića, poremećajima spavanja i problemima u postizanju ili održavanju erekcije.

Izvori: https://www.epa.gov/endocrine-disruption/overview-endocrine-system

Sledeća priča: Simptomi hormonskog disbalansa
Popunite anonimnu anketu o hormonskoj kontracepciji ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hormoni u ženskom organizmu

Ženske priče | Hormoni u ženskom organizmu

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS