Šta može biti uzrok neredovnoj menstruaciji?

U određenom trenutku života, većina žena, devojaka, devojčica, se suoči sa neredovnom menstruacijom, a u nastavku teksta saznaćeš i koji su potencijalni faktori koji utiču na neredovnost ciklusa.

Ženske priče | Šta može biti uzrok neredovnoj menstruaciji?

U određenom trenutku života, većina žena, devojaka, devojčica, se suoči sa neredovnom menstruacijom, a u nastavku teksta saznaćeš i koji su potencijalni faktori koji utiču na neredovnost ciklusa.

Šta se podrazumeva pod neredovnom menstruacijom?
Ova pojava može da podrazumeva mnogo toga, ne možemo se ograničiti samo na jednu situaciju zbog koje dolazi do neredovnih menstruacija. Bilo da je menstruacija poranila, zakasnila, bilo da je jača ili slabija nego obično, sve se to odnosi na neredovan menstrualni ciklus.

Najčešće pitanje koje se postavlja jeste – Da li je to normalno?
U slučaju da si tek dobila prvu menstruaciju, sasvim je normalno da prvih par godina, dok se ne stabilizuje, bude neredovna. Nakon par godina, ona se reguliše i postaje sve više predvidljiva, tako da tačno možeš da znaš kada da očekuješ početak ciklusa.

Veliki broj žena neredovnost menstruacije pripisuje stresu, a da li je to tačno?
Da, jeste tačno i sasvim je normalno da se stres odrazi i na menstruaciju. Šta sve stres podrazumeva?
Pa, iako ti možda to ne doživljavaš kao stres, polazak u srednju školu, problemi sa ljubavnim partnerom, porodicom, odlazak na studije u inostranstvo, sve te situacije donose određenu vrstu stresa koji može dovesti do neredovnog ciklusa.

U tvom organizmu, usled donošenja važnih odluka i povećanog stresa, dolazi do lučenja hormona kortizola koji dalje utiče na lučenje hormona estrogena i progesterona što ometa normalno funkcionisanje menstrualnog ciklusa.
Naravno, sigurno si svesna toga da to nije jedini faktor. Neuhranjenost, promena sredine, gojaznost, nagla promena ishrane, preterano vežbanje… sve su to faktori koji takođe mogu uticati na neredovan ciklus.
U slučaju da do krvarenja dođe dva illi više puta u toku mesec dana, uglavnom je u pitanju hormonalni poremećaj.
Česte ili neredovne menstruacije takođe mogu da ukazuju i na zdravstveni probem ili infekciju, a preveliko krvarenje može dovesti do anemije, odnosno nedostatka gvožđa.

Za bilo kakve nepravilnosti u menstrualnom ciklusu potrebno je konsultovati ginekologa.
Još jedna situacija zbog koje dolazi do odsustva menstruacije svakako jeste porođaj. Nakon porođaja, u telu dolazi do promene nivoa hormona, što dovodi i do odsustva menstruacije. U periodu dojenja, takođe može doći i do potpunog odsustva menstruacije koje će se ponovo javiti nakon prestanka dojenja.

Ukoliko te zanima više o temi Dojenje i zašto je ono važno za majku i bebu, onda poseti ovaj link.
Važno je da znaš, da u toku dojenja, iako je menstruacija odsutna, to ne znači da nemaš ovulaciju, odnosno i dalje možeš zatrudneti, tako da je potrebno da koristiš kondom ili drugo kontraceptivno sredstvo kao zaštitu od trudnoće.

I na kraju, šta uraditi usled neredovnog ciklusa?
Pre svega, nema potrebe da se stresiraš i uznemiravaš jer je vrlo verovatno da će se ciklus vratiti u normalu vrlo brzo ili promenom određenih životnih navika. Međutim, u slučaju da duže od tri meseca imaš neredovne menstruacije, trebalo bi da se obratiš svom ginekologu.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta može biti uzrok neredovnoj menstruaciji?

Ženske priče | Šta može biti uzrok neredovnoj menstruaciji?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS