Hitna kontracepcija u periodu pauze od redovnih pilula. Da ili ne?

Pitanje koje se konstantno ponavlja i koje, kod nekih devojaka izaziva i zbunjenost, jeste da li je neophodno, u slučaju nezaštićenog odnosa, uzeti pilulu za jutro posle, u toku pauze između kutija redovne kontracepcije? Hajde, pre svega toga, da se osvrnemo na to šta se odnosi na redovnu kontracepciju, a šta podrazumeva hitnu kontracepciju.

Hitna kontracepcija

Hormonska kontracepcija je potpuno pouzdan i bezbedan način zaštite od neželjene trudnoće, ali veoma je važno istaći da hormonska kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti, pa se savetuje primena zajedno sa kondomom. Kada je u pitanju oralna hormonska kontracepcija, poznatija i kao anti-bebi pilule, ona se odnosi na uzimanje tableta koje u sebi sadrže hormone sa ciljem sprečavanja neželjene trudnoće.

Sigurno si se nekada zapitala na koji način hormonska kontracepcija sprečava trudnoću? Upotrebom oralne hormonske kontracepcije, jajnici se dovode u stanje mirovanja, a hormoni estrogen i progesteron zajedno deluju tako da sprečavaju sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije iz jajnika i na taj način sprečavaju i začeće.

S druge strane, hitna kontracepcija štiti od neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa i odnosi se na tabletu koja sadrži levonorgestrel (hormon sličan progesteronu) i utiče na razvoj folikula koji sadrži jajnu ćeliju tako da odlaže ili u potpunosti sprečava ovulaciju. U slučaju da je ovulacija već nastupila, levonorgestrel deluje tako što usporava kretanje spermatozoida i na taj način otežava njihov prilazak jajnoj ćeliji sprečavajući njeno oplođenje i posledičnu trudnoću.

Međutim, nakon uzimanja pilule za jutro posle, neophodno je da nastaviš sa primenom metode redovne kontracepcije, kako bi bila zaštićena od trudnoće tokom narednih seksualnih odnosa.

U slučaju da se nezaštićeni odnos desio u periodu između dve kutije redovnih kontraceptivnih pilula, hitna kontracepcija tada nije potrebna iz razloga što si zaštićena i danima kada praviš pauzu između kutija.

Važno je napomenuti i skrenuti pažnju svim devojkama da, ukoliko je trudnoća već nastupila, hitna kontracepcija neće dovesti do prekida trudnoće – pilula za dan posle nije isto što i abortivna pilula.

Ukoliko želiš da saznaš više o hitnoj kontracepciji, savetujemo da posetiš ovaj link koji je u potpunosti posvećen ovoj temi.

Nadamo se da smo ti na jednostavan i lako razumljiv način objasnile razliku između ova dva tipa kontracepcije, međutim, važno je da se pre uzimanja bilo kakve terapije posavetuješ sa svojim ginekologom.

 

SPONZORISAO

Zenske Price 120g Rg

Zenske Price Logo New

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS