Hitna kontracepcija u periodu pauze od redovnih pilula. Da ili ne?

Pitanje koje se konstantno ponavlja i koje, kod nekih devojaka izaziva i zbunjenost, jeste da li je neophodno, u slučaju nezaštićenog odnosa, uzeti pilulu za jutro posle, u toku pauze između kutija redovne kontracepcije? Hajde, pre svega toga, da se osvrnemo na to šta se odnosi na redovnu kontracepciju, a šta podrazumeva hitnu kontracepciju.

Ženske priče | Hitna kontracepcija u periodu pauze od redovnih pilula. Da ili ne?

Hormonska kontracepcija je potpuno pouzdan i bezbedan način zaštite od neželjene trudnoće, ali veoma je važno istaći da hormonska kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti, pa se savetuje primena zajedno sa kondomom. Kada je u pitanju oralna hormonska kontracepcija, poznatija i kao anti-bebi pilule, ona se odnosi na uzimanje tableta koje u sebi sadrže hormone sa ciljem sprečavanja neželjene trudnoće.

Sigurno si se nekada zapitala na koji način hormonska kontracepcija sprečava trudnoću? Upotrebom oralne hormonske kontracepcije, jajnici se dovode u stanje mirovanja, a hormoni estrogen i progesteron zajedno deluju tako da sprečavaju sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije iz jajnika i na taj način sprečavaju i začeće.

S druge strane, hitna kontracepcija štiti od neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa i odnosi se na tabletu koja sadrži levonorgestrel (hormon sličan progesteronu) i utiče na razvoj folikula koji sadrži jajnu ćeliju tako da odlaže ili u potpunosti sprečava ovulaciju. U slučaju da je ovulacija već nastupila, levonorgestrel deluje tako što usporava kretanje spermatozoida i na taj način otežava njihov prilazak jajnoj ćeliji sprečavajući njeno oplođenje i posledičnu trudnoću.

Međutim, nakon uzimanja pilule za jutro posle, neophodno je da nastaviš sa primenom metode redovne kontracepcije, kako bi bila zaštićena od trudnoće tokom narednih seksualnih odnosa.

U slučaju da se nezaštićeni odnos desio u periodu između dve kutije redovnih kontraceptivnih pilula, hitna kontracepcija tada nije potrebna iz razloga što si zaštićena i danima kada praviš pauzu između kutija.

Važno je napomenuti i skrenuti pažnju svim devojkama da, ukoliko je trudnoća već nastupila, hitna kontracepcija neće dovesti do prekida trudnoće – pilula za dan posle nije isto što i abortivna pilula.

Ukoliko želiš da saznaš više o hitnoj kontracepciji, savetujemo da posetiš ovaj link koji je u potpunosti posvećen ovoj temi.

Nadamo se da smo ti na jednostavan i lako razumljiv način objasnile razliku između ova dva tipa kontracepcije, međutim, važno je da se pre uzimanja bilo kakve terapije posavetuješ sa svojim ginekologom.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hitna kontracepcija u periodu pauze od redovnih pilula. Da ili ne?

Ženske priče | Hitna kontracepcija u periodu pauze od redovnih pilula. Da ili ne?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS