Simptomi koji ukazuju na postojanje mioma

Miomi su najčešće dobroćudni tumori glatkih mišića materice koji se javljaju u njenom središnjem mišićnom sloju, poznatijem kao miometrijum, a mogu da rastu i prema trbušnoj duplji i prema materičnoj šupljini.

Ženske priče | Simptomi koji ukazuju na postojanje mioma

Često miomi ne pokazuju nikakve simptome i otkriju se tek rutinskim pregledom. Ali u proseku jedna od tri žene sa miomima će osetiti neke simptome koji će uticati na njen svakodnevni život.

U nastavku teksta videćeš koji su to simptomi koji mogu ukazati na pojavu mioma.

Bolne menstruacije
S obzirom da miomi mogu da izazovu uvećanje materice (uterusa), takođe mogu i da uzrokuju obilno ili bolno krvarenje tokom menstruacije.

Obilne menstruacije
Obilne menstruacije ne moraju značiti da nešto nije u redu ili da su se pojavili miomi na materici.

Međutim, ukoliko primetiš da su tvoji ciklusi postali veoma obilni, krvariš i preko uložaka i tampona, moraš mnogo češće nego inače da menjaš uloške, onda postoji verovatnoća da su u pitanju miomi. Svakako bi trebalo da se obratiš svom ginekologu ukoliko primetiš ovakvu promenu.

Nepravilno krvarenje
Prosečan menstrualni ciklus traje oko 28 dana, ali sve između 24 i 35 dana se smatra normalnim. Nepravilno krvarenje odnosni se na menstrualni ciklus koji traje duže od sedam dana i kada prođe manje od tri nedelje između početka jednog menstrualnog ciklusa i početka narednog ciklusa, takođe i ako dolazi do krvarenja između ciklusa ili do krvarenja nakon polnog odnosa.

Bol u karlici i osećaj pritiska u stomaku
Miomi mogu izazvati i bol ili pritisak u predelu karlice, naročito ako su veliki, kao i bol u donjem delu leđa i u nogama.

Često mokrenje i zatvor
Ukoliko primetiš da je potreba za odlaskom u toalet češća nego uobičajeno, moguće je da miomi vrše pritisak na bešiku.

Pored bešike, oni mogu vršiti pritisak i na debelo crevo i dovesti do zatvora i bola tokom rada creva.

Bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa
U slučaju da miomi rastu u blizini vagine ili grlića materice (cerviksa) neke žene mogu osetiti neprijatan bol i tokom seksualnog odnosa.

Otežano začeće i neplodnost
Retko, miomi mogu dovesti do problema sa začećem ili do nemogućnosti začeća.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (World Health Organization (WHO), smatra se da je par neplodan ako žena ne uspe da zatrudni nakon 12 meseci redovnog nezaštićenog seksualnog odnosa.

Miomi mogu da izazovu neplodnost ako su veoma veliki ili submukozni kada rastu prema šupljini materice. U zavisnosti od njihovog tipa ili veličine, ponekad mogu sprečiti oplođenu jajnu ćeliju da se zakači za sluzokožu materice, ili mogu da blokiraju jajovod, otežavajući trudnoću.

Ukoliko primetiš neki od gore navedenih simptoma savetujemo da se obratiš svom ginekologu.

Kada postoji sumnja da su se pojavili miomi, tvoj ginekolog je taj koji će ustanoviti dalji tok lečenja. Međutim, ono što mi možemo da ti kažemo jeste koji pregledi se obavljaju kako bi se potvrdilo njihovo postojanje.

U pitanju su: Ultrazvučni pregled (ultrazvuk), kao i eho histeroskopija (EGG) koji će pomoći u otkrivanju mioma materice. Ovo je takozvani napredni ultrazvuk gde se kontrastna tečnost ubrizgava u materičnu šupljinu kako bi se dobila detaljnija slika organa. U nekim slučajevima se takođe mogu koristiti magnetna rezonanca i kompjuterska tomografija (CT). Nema potrebe za preranim donošenjem zaključaka. Ukoliko obavljaš redovne ginekološke preglede, sve će biti pod kontrolom.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Simptomi koji ukazuju na postojanje mioma

Ženske priče | Simptomi koji ukazuju na postojanje mioma

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS