Da li je bezbedno kupanje na bazenima?

U vreme vrelih letnjih dana rashlađenje je najbolje potražiti na bazenima. Međutim, kada dođu hladniji dani, ljubitelji bazena i kupanja na njima uglavnom imaju dilemu da li ići na zatvoreni bazen. Iako je voda na većini bazena hlorisana, različite opasnosti vrebaju ne samo iz vlažnih peškira.

Pripremili smo vam priču o tome kako da uživate na bazenima i da budete zaštićeni…

Ženske priče | Da li je bezbedno kupanje na bazenima?

Najčešća pitanja koja sebi postavimo pri odlasku na bazen su u smislu zdravstvene bezbednosti, ali i mogućih vidova različitih infekcija ili polnih bolesti. Ako na sve to imamo u vidu i trenutnu situaciju sa virusom korona, deluje da odlazak na bazen nije baš toliko jednostavan. Iako su uvedene nove mere, građani mogu da koriste bazene uz poštovanje strogih pravila koja su propisana, kao i poštovanje društvenog odstojanja. Voda nije opasna čak i ako je progutate i trenutno nema dokaza da koronavirus može da inficira ljude putem vode.

Kupanje, ali čak i jednostavno sedenje u mokrom kupaćem kostimu, može da izazove različite infekcije i to one najčešće – gljivične. Pored toga može doći i do pojave virusa i bakterija. Najvažnije je pridržavati se osnovnih higijenskih mera i to često tuširanje prilikom izlaska iz bazena, menjanje peškira, sedenje na suvoj podlozi, kao i redovno pranje ruku, posebno posle kontakta sa drugim osobama. Ranije smo pisali kako da prepoznate vaginalnu gljivičnu infekciju pa vam preporučujemo da pogledate priču ovde.

Međutim, iako je smanjena opasnost od infekcije virusom korona, iz bazena vrebaju bakterije i virusi, i to različite vrste, kao i alergije i konjuhtivitis. Može se desiti da se oni prenesu preko vode, ukoliko ona nije dobro prečišćena. Najčešće su to kožne bolesti i infekcije, ali nije isključeno da usled gutanja vode može da dođe i do trovanja. Hlor ne uništava baš sve bakterije, pa na primer usled ešerihije može doći do urinarne infekcije tj. upale mokraćnih kanala.

Saveti za bezbedno kupanje

  • Ne ulazite u vodu ako imate dijareju
  • Ne gutajte vodu i izbegavajte ulazak vode u usta
  • Izbegavajte gledanje pod vodom
  • Pridržavajte se higijenskih pravila (tuširanje pre ulaska u bazen, pogotovo posle korišćenja toaleta, pranje ruku posle korišćenja toaleta i menjanja dečjih pelena)
  • Ne zaobilazite prostor s hiperhlorisanom vodom oko bazena
  • Ne sedite na tuđim peškirima i ako na bazen idete svakodnevno, obavezno kupaći kostim i peškir posle upotrebe operite u mlakoj vodi s deterdžentom

Prilikom odlaska na bazen bilo bi dobro da znate da li možda imate alergiju na hlor jer, ukoliko ste alergični na povećan nivo hlora, može da se dogodi da ispoljite alergijsku reakciju.

Svakako je važno da još jednom napomenemo da odlazak na bazen može da bude lep ukoliko poštujete sve propisane mere zbog virusa korona, ali i higijenske navike.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li je bezbedno kupanje na bazenima?

Ženske priče | Da li je bezbedno kupanje na bazenima?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS