PCOS – koliko je česta pojava među ženama?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje utiče na nivo ženskih hormona. Žene sa PCOS proizvode više muških hormona, dok razlika u balansu hormona uzrokuje preskakanje menstruacije i otežava začeće.

U nastavku otkrijte koje su mere prevencije i kako da prepoznate ovo stanje…

Ženske priče | PCOS - koliko je česta pojava među ženama?

Sindrom policističnih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome, PCOS) je složeno stanje koje karakteriše povišen nivo androgenih hormona, neredovne menstruacije ili izostanak menstrualnog krvarenja, kao i moguće male ciste na jednom ili oba jajnika. Na osnovu dosadašnjih dijagnostičkih kriterijuma procene su da 5-10% žena tokom plodnog razdoblja boluje od ove bolesti, dok se ultrazvučnim pregledom utvrdi da čak 22-25% žena imaju ciste na jajnicima, ali da nemaju ostale simptome koji prate ovaj sindrom, pa se u preostalih 15% slučajeva govori o jajnicima koji su nalik na policistične.

PCOS se pored promena na jajnicima karakteriše i poremećajima menstrualnog ciklusa kao i povišenim nivoom muških polnih hormona tj. adrogena. Neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak, neplodnost, opadanje kose, masna koža, povišen libido samo su neki od prikaza kliničke slike koja može biti raznolika. Ovaj sindrom je usko povezan sa neosetljivošću na insulin što sve učestalije dovodi do obolevanja od šećerne bolesti. Jajnici su dvostruko veći od normalnih, dok se ispod njihove površine nalaze ciste veličine od 5 do 15mm.

Žene koje imaju PCOS su povezane sa nizom rizika i to:

  • spontanim pobačajima koji su češći dva do tri puta,
  • anemijom,
  • poremećajem količine masnoća u krvi,
  • bolesti srca i krvnih sudova koje su 7 puta češće,
  • rizikom obolevanja od šećerne bolesti 16% više u odnosu na žene bez PCOS-a
  • povišen krvni pritisak 40% veći u odnosu na žene bez PCOS-a
  • 2-3 puta veći rizik za obolevanje od raka endometrijuma i jajnika

Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona, dok sama terapija može biti izazovna. Uz primenu odgovarajućih preparata simptomi mogu biti eliminisani ili smanjeni. Svrha terapije je kontrola insulinske rezistencije, regulisanje nivoa muških polnih hormona (postizanje balansa hormona – smanjujući ih na fiziološke vrednosti) i podsticanje pucanja folikula, odnosno ovulacije i samim tim ponovno uspostavljanje plodnosti.

Više o PCOS-u saznajte ovde.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | PCOS - koliko je česta pojava među ženama?

Ženske priče | PCOS - koliko je česta pojava među ženama?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS