Intimna higijena i depilacija – Šta bi trebalo da znate?

Svi imamo svakodnevnu rutinu. Peremo kosu, koristimo dezodorans, volimo da napunimo kadu i uživamo u mehurićima, idemo na depilaciju ili se same depiliramo. Ali šta je sa intimnim delovima? Šta bi trebalo da uradite, a šta ne pri intimnoj higijeni i uklanjanju dlačica?

Mnoge ljude uopšte ne zanima intimna higijena. U nastavku saznajte neka od pravila…

Ženske priče | Intimna higijena i depilacija - Šta bi trebalo da znate?

Ženska intimna regija je naseljena „dobrim mikroorganizmima“ koji čine „vaginalnu floru“ i to znači da mnoge „dobre“ bakterije i gljivice žive na vaginalnoj sluzokoži u ravnoteži, ne izazivajući bilo kakvu reakciju kože ili oboljenje. Tek kada se ova ravnoteža poremeti, može doći do svraba, peckanja, sekreta ili drugih tegoba. Postoje mnogi faktori koji mogu da poremete delikatnu ravnotežu koja postoji unutar vagine – neki od njih su oštećenja tkiva izazvana porođajem; zdravstveni problemi, stres, određeni lekovi, tesna odeća ili sintetički donji veš; neadekvatna higijena; iritansi prisutni u losionima, kupkama ili drugim kozmetičkim proizvodima, hormonske promene…

Lučenje sekreta počinje već od puberteta i boja, miris, kao i količina variraju u zavisnosti od perioda ciklusa.

Najbitniji mikroorganizmi intimne regije su laktobacili, koji od glikogena, koji se nalazi u ćelijama vagine, stvaraju mlečnu kiselinu, koja održava zaštitnu pH vrednost.

Pravilna higijena intimnog područja
U prodavnicama možete da pronađete veliki broj različitih gelova ili sredstava za intimno pranje, kao i maramica ili krema. Međutim, ginekolozi su veoma često obazrivi kada je reč o njihovom korišćenju jer mogu da iritiraju osetljivu kožu ili da poremete balans pH vrednosti. Svi ti mirisni gelovi za tuširanje i pene za kupanje su predivni, ali ne i za vaše intimne delove. Pokušajte da koristite sapune bez mirisa i hemikalija za pranje osetljivih intimnih delova tela. Vagina održava normalnu pH ravnotežu samostalno izlučujući malu količinu sekreta kako bi se zaštitila od infekcija. Neravnoteža vaginalnog pH može dovesti do rasta bakterija, gljivica ili infekcija. Naravno, ukoliko redovno održavamo intimnu higijenu i menjamo donji veš, to neće biti problem.

Prirodnu ravnotežu flore može da poremeti i često pranje, pa je preporuka da to bude jednom dnevno i ako adekvatna tečnost nije dostupna, onda je bolje koristiti samo vodu. Izbegavajte sunđer ili neki oblik rukavica jer se možete povrediti na osetljivim delovima, a pored toga, oni su odlični sakupljači bakterija koje se na njima razmnožavaju jer im pogoduje vlaga.

Peškir menjajte najmanje dva puta nedeljno i ukoliko idete na putovanje ili izlet, ponesite maramice za intimnu higijenu koje ne sadrže losione, sapune, parfeme ili jake hemikalije.

Svakako ne zaboravite, vlažne maramice ne mogu da budu zamena za pranje.

Takođe, pazite šta nosite jer sintetika, najlon ili drugi slični materijali nisu preporučljivi, dok su pamučni materijali najbolji za kožu intimne regije.

Ženske priče | Intimna higijena i depilacija - Šta bi trebalo da znate?

Depilacija
Dakle, imate svoj novi bikini koji ste merkale već neko vreme, a sada vam je potrebna dobra depilacija.

Kada je reč o ovome, na raspolaganju je veliki broj mogućnosti, međutim, brijanje je i dalje najpopularnije od svih. Izbegavajte upotrebu krema za depilaciju na intimnim delovima jer one sadrže hemikalije koje mogu mnogo da iritiraju osetljivu kožu.

Konačno – šta treba i šta ne treba da radite prilikom intimne depilacije?

  • Vaš pribor za brijanje mora uvek da bude čist i opran sapunom. Brijači za jednokratnu upotrebu koriste se samo jednom i odmah ih bacite jer nisu namenjeni za više korišćenja.
  • Koristite vlažan, mekani peškir da biste “ljuštili” male rezove brijača i upaljene folikule, i to samo nežnim kružnim pokretima.
  • Koristite posebne kreme ako vam trebaju, međutim, bilo koja normalna krema za bebe će učiniti svoj posao.
  • Ne pokušavajte sami da lečite upale uraslih dlačica ili folikula dlaka. Rana se može zaraziti ili još više upaliti, što može dovesti do još većih problema. Ako izgleda crveno ili osećate peckanje, posavetujte se sa svojim lekarom.
  • Izbegavajte vruće kupke i sunčanje odmah nakon uklanjanja dlaka! Može iritirati pore, što dovodi do nagnječenja kože i plikova.
  • Izbegavajte usku odeću i vežbe prilikom kojih se znojite najmanje sat vremena nakon što ste završili sa brijanjem. Vaša koža će neko vreme biti ekstra osetljiva i mogu je lako napasti bakterije i drugi patogeni.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Intimna higijena i depilacija - Šta bi trebalo da znate?

Ženske priče | Intimna higijena i depilacija - Šta bi trebalo da znate?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS