Kako prepoznati gljivičnu vaginalnu infekciju?

Vaginalna infekcija je jedan od najčešćih ginekoloških problema i može biti prouzrokovana gljivicama, bakterijama ili parazitima. Njihovi simptomi se veoma često pomešaju, pa smo za vas pripremile jasne razlike i načine za prepoznavanje.

U nastavku otkrijte i zašto se često pomešaju…

Ženske priče | Kako prepoznati gljivičnu vaginalnu infekciju?

Da li vam se dešavalo da osetite svrab u predelu intimne regije?
Vaginalne gljivične infekcije su najčešće uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je uobičajeni stanovnik ljudskog tela i ne prouzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Intimna regija ima uravnoteženu floru (mikroorganizme) i specifičnu pH vrednost oko 4,5 i kandida neće izazvati vaginalne infekcije ukoliko ovaj balans nije narušen.

Ženske priče | Kako prepoznati gljivičnu vaginalnu infekciju?

Kada su štetni mikroorganizmi u manjini, ženske osobe imaju normalan beličasti iscedak, gotovo bez mirisa. Međutim, ako Candida počne preterano da se razmnožava, tipičan simptom je svrab, a obično ga prati i pojačan sirast iscedak. Gljivičnu infekciju treba lečiti da bi se smanjila količina gljivica.

Svakako pre bilo kakvog lečenja potrebno je konsultovati ginekologa i ne lečiti se na svoju ruku. U tom periodu je potrebno suzdržavati se i od seksualnih odnosa, kako ne bi došlo do iritacije sluzokože.

Drugi uzroci vaginalne gljivične infekcije su:

  • Pad imuniteta zbog neke bolesti ili stresa
  • Ishrana koja sadrži previše rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su slatkiši ili proizvodi od belog brašna
  • Preterana upotreba sredstava za intimnu negu
  • Često kupanje u bazenu
  • Višednevno korišćenje tampona
  • Vaginalne infekcije mogu biti posledica terapije antibioticima, a često se javljaju i u trudnoći.

U pomenutim slučajevima dolazi do promene prirodne kiselosti, odnosno pH vagine i smanjuje se broj dobrih bakterija, što omogućava razmnožavanje štetnih mikroba.

Vaginalne infekcije prouzrokovane bakterijama su daleko opasnije od gljivičnih.

Za razliku od vaginalnih infekcija prouzrokovanih gljivicama, bakterijske vaginalne infekcije nemaju izražene simptome, pa nije ni moguće znati da je infekcija prisutna. One se većinom otkrivaju prilikom pregleda, odnosno uzimanja cervikalnog brisa i PAPA testa. Zato je vrlo važno ići na redovne kontrole kod ginekologa.

Ženske priče | Kako prepoznati gljivičnu vaginalnu infekciju?

Najčešća bakterijska infekcija je vaginoza – poremećaj pH (kiselosti) vagine kada postoji više onih koje prouzrokuju tegobe, a među njima je najčešća Gardnerella vaginalis. Tipični simptom je obilniji, beli, kremasti vaginalni iscedak, često neprijatnog mirisa, koji podseća na miris ribe.

Neke bakterijske infekcije su polno prenosive, kao što su  gonoreja, ureaplazma, mikoplazma, hlamidija. Te infekcije mogu, ali i ne moraju da izazovu pojačan žućkasti iscedak i osećaj pečenja. Ureaplazma i mikoplazma mogu izazivati smetnje pri mokrenju, ali i povećati rizik od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Razlike između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije
Bakterijska vaginoza Gljivica (kandida)
Često bez svraba i iritacije Svrab i iritacija
Neprijatan miris koji podseća na ribu Bez mirisa
Voden, beli ili sivi sekret Gust beli sekret siraste strukture
Bez bolne iritacije Bolna iritacija
Izaziva je bakterija Izaziva je gljivica

Kako se zaštititi?
Žene koje su sklonije vaginalnim infekcijama trebale bi da održavaju pH vagine izbegavanjem rafinisanih ugljenih hidrata, izbegavanjem kupanja u bazenu i primenom zaštite, odnosno kondoma pri seksualnim odnosima. Takođe bi trebalo izbegavati upotrebu tampona i ne preterivati sa sredstvima za intimnu negu. Vaginu ne bi smeli da ispirate vodom ili raznim preparatima, jer se time narušava pH ravnoteža same vagine.

Ukoliko ipak dođe do infekcije postoje terapijske opcije u vidu lokalne ili sistemske terapije. Kao lokalna terapija može se primeniti neki od derivata imidazola (butokonazol, klotrimazol, mikonazol..) ili nistatin. Lokalna terapija može biti u vidu vaginalnih kremova, vaginalnih tableta, vagitorija ili vaginalnih kapsula.

O održavanju intimne higijene detaljno smo pisale u prethodnoj priči ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako prepoznati gljivičnu vaginalnu infekciju?

Ženske priče | Kako prepoznati gljivičnu vaginalnu infekciju?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS