Da li je mokrenje posle seksualnog odnosa korisno?

Mokrenje nakon seksa može pomoći da se bakterije koje su unete tokom seksualnog odnosa izbace iz uretre. Iako to nije siguran način za sprečavanje infekcija urinarnog trakta (IUT) povezanih sa seksom, to je jedan prilično lak način da pokušate.

Ženske priče | Da li je mokrenje posle seksualnog odnosa korisno?

Da li je mokrenje posle seksualnog odnosa zaista neophodno?
Nije neophodno, samo po sebi, ali je od pomoći. Infekcije urinarnog trakta se javljaju kada bakterije uđu u urinarni trakt, obično kroz uretru, i putuju do bešike. Otvor gde se oslobađa urin je blizu vašeg vaginalnog otvora, a u slučaju kada je reč o muškarcima, uretra oslobađa i urin i spermu – mada ne u isto vreme.

Da li ovo pravilo važi za sve?
Piškiti posle seksa nije loša ideja, ali je za neke ljude veća verovatnoća da će imati koristi od smanjenog rizika od IUT-a. Ukoliko ste skloni ste IUT-u, možda ćete najviše imati koristi od mokrenja nakon seksa jer je put od uretre do bešike kratak, tako da bakterije ne moraju da putuju daleko da bi izazvale bilo koju vrstu infekcije. Ukoliko niste skloni infekcijama mokrenje nakon seksa možda nije toliko važno – ali ne bi škodilo.

Mokrenje nakon seksa je najmanje korisno za muškarce jer je je uretra mnogo duža, pa bakterije moraju da putuju mnogo dalje da bi izazvale IUT.

Šta ako imate seksualni odnos koji ne pdrazumeva penetraciju?
Onda je sve u redu. Vi ili vaš partner možete dodirnuti bilo koje drugo mesto na vulvi bez brige o povećanju rizika od UTI. Međutim, postoji izuzetak, ako vaš partner obavlja oralni seks ili kunilingus, koji se fokusira na oralni kontakt sa klitorisom (koji je veoma blizu otvora uretre), bakterije se mogu preneti iz usta i jezika u uretru.

Koliko brzo treba da piškite?
U idealnom slučaju, trebalo bi da piškite u roku od 30 minuta nakon seksa da biste iskoristili prednosti prevencije IUT-a. Što pre to bolje.

Može li ovo pomoći u sprečavanju trudnoće?
Mokrenje neće sprečiti trudnoću – čak i ako odete nekoliko sekundi nakon što se ejakulat oslobodi. Tokom vaginalnog odnosa, ejakulat se oslobađa u vaginalni kanal, dok se urin oslobađa iz uretre i to su dva potpuno odvojena puta. Drugim rečima, ispuštanje mokraće iz uretre neće isprati ništa iz vaše vagine.

Ako je sperma ušla u vaginu, nema povratka. Sperma već putuje nagore da pokuša da oplodi jajnu ćeliju.

Šta ako pokušavate da zatrudnite?
Kada pokušavate da zatrudnite, neki medicinski stručnjaci mogu predložiti da sačekate nekoliko minuta pre nego što ustanete nakon seksa. Smatra se da ovo pomaže da se olakša put svih „plivača“ u poslednjem trenutku prema materici. Međutim, većina efektivnih tj. pokretnih spermatozoida zna svoj „posao“ i bez toga nećete ugroziti svoje šanse za začeće ako odete i piškite odmah nakon toga. Ako zaista želite da mu date trenutak, razmislite o tome da sačekate par minuta a zatim ustanite i piškite.

Možda ne sprečava trudnoću, ali pomaže u prevenciji IUT-a, zar ne?
Kratak odgovor? Ne znamo definitivno, ali sigurno ne može da škodi. Nema mnogo studija koje istražuju potencijalnu vezu između odnosa, IUT-a i mokrenja nakon toga kao metode prevencije.

Ženske priče | Da li je mokrenje posle seksualnog odnosa korisno?

Šta je sa seksualno prenosivim bolestima i drugim infekcijama?
Mokrenje nakon seksa može pomoći u izbacivanju bakterija koje izazivaju IUT, ali neće sprečiti polno prenosivu infekciju. Mokrenje nakon seksualnog odnosa je da bi se isprale bakterije iz uretre. Bakterije povezane sa seksualno prenosivim bolestima utiču na telo na drugačiji način. Vaše telo može da apsorbuje bakterije kroz sitne otvore u vašoj sluzokoži, a mokrenje neće uticati na ovaj proces apsorpcije.

Jedini način da smanjite rizik od polno prenosivih infekcija je da koristite kondom svaki put kada se uključite u seksualnu aktivnost i da se redovno pregledate.

Takođe, jedini način za sprečavanje trudnoće je korišćenje kontracepcije različitih vrsta. U nastavku kliknite na link ovde i saznajte šta je donelo revoluciju u ovoj oblasti i koja pilula za hitnu kontracepciju može da se pije bez vode.

Popunite anonimnu anketu o hormonskoj kontracepciji ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li je mokrenje posle seksualnog odnosa korisno?

Ženske priče | Da li je mokrenje posle seksualnog odnosa korisno?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS