Da se podsetimo: metode kontracepcije koje nisu pouzdane

Kada je reč o kontracepciji, metode „prekinuti snošaj” i metoda računanja plodnih dana (kalendarska metoda) spadaju među najnepouzdanije. Međutim, mnogi parovi se i dalje oslanjaju na njih. Šta činiti ukoliko zakaže neka od primenjenih metoda kontracepcije?

Ženske priče | Da se podsetimo: metode kontracepcije koje nisu pouzdane

Metod „prekinuti snošaj“ verovatno datira od kada su ljudi počeli da se rukovode mišlju da se nastanak neželjene trudnoće može izbeći. Princip je jednostavan i evidentan- ukoliko do ejakulacije (procesa izlaska sperme iz penisa) dođe van vagine, neće doći do oplođenja jajne ćelije i shodno tome, neće doći do nastanka trudnoće. Međutim, u realnosti su stvari komplikovanije budući da se u muškom organizmu produkuje takozvani pre-ejakulat koji može sadržati viabilne spermatozoide, još na samom početku seksualnog odnosa. Dodatan problem predstavlja činjenica da ova metoda zahteva ekstremnu samokontrolu.

Metoda računanja plodnih dana je podjednako nepouzdana kao i metoda „prekinuti snošaj“. Zasniva se na kalendarskom prilagođavanju seksualnih odnosa individualnim fazama menstrualnog ciklusa žene. Dužina menstrualnog ciklusa je individualna, ali prema dosadašnjim opažanjima, do ovulacije dolazi 14 dana pre menstruacije, tako da se treća nedelja ciklusa može smatrati rizičnom sa aspekta mogućnosti da dođe do oplođenja jajne ćelije. Istovremeno, činjenica je i da postoje izuzeci od gore navedenog pravila, odnosno da se ovulacija može desiti i spontano, gotovo u bilo kom trenutku menstrualnog ciklusa. Stoga se metoda računanja plodnih dana ne može smatrati dovoljno pouzdanom. Takođe, može se desiti da žena sa ujednačenim i pouzdanim menstrualnim ciklusima napravi propust u računanju, ili da se upusti u seksualni odnos tokom pomenute rizične nedelje u toku ciklusa, bez upotrebe dodatne zaštite.

Uprkos njihovim nebrojenim manama i rizicima, obe pomenute metode su i dalje jako popularne. Istina, neretko se događa i da u datim okolnostima i u datom trenutku nijedna druga metoda kontracepcije jednostavno ne bude dostupna. Koji izbor imaju osobe koje dođu u ovakvu situaciju? Ne zaboravimo neželjenu trudnoću. Ne zaboravimo abortus. Budimo odgovorni.

Pogledajte naš “Kalendar ovulacije” ovde koji može da vam pomogne da izračunate plodne i neplodne dane, ali kalkulator plodnih dana se ne sme koristiti kao sredstvo kontracepcije.

Detaljnije informacije kako da bezbedno uživate u seksualnim odnosima uz korišćenje kontracepcije ili hitne kontracepcije, pogledajte u priči koju smo pripremili za vas ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da se podsetimo: metode kontracepcije koje nisu pouzdane

Ženske priče | Da se podsetimo: metode kontracepcije koje nisu pouzdane

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS