Hitna kontracepcija – samo kada je hitno!

Odmah da razjasnimo nešto veoma važno: hitna kontracepcija nije isto što i redovna kontracepcija i ne sme se korititi kao redovan metod zaštite. U nastavku ćemo razjasniti gde je mesto hitne kontracepcije i zašto je dobro da ona postoji.

Ženske priče | Hitna kontracepcija – samo kada je hitno!

Potreba za kontracepcijom je stara koliko i čovečanstvo. U današnje vreme postoji veliki broj dostupnih kontraceptivnih metoda i ono što je, u stvari najvažnije, jeste da je svest o kontracepciji i njenom korišćenju daleko napredovala u poslednjih nekoliko godina, ali opet nedovoljno, jer je stopa neplaniranih trudnoća i abortusa i dalje visoka.

Različite metode su korišćene pre nego što se pristupilo korišćenju lekova u ove svrhe. Pilula za hitnu kontracepciju je kroz vreme menjala format, unapređivala se po sastavu, ali je jedno ostalo nepromenjeno – koristi se isključivo u slučaju rizičnog seksualnog odnosa i važno je da znamo – ne štiti od seksualno prenosivih bolesti.

Hitna kontracepcija je poznata i kao „pilula za jutro posle“ i „pilula za dan posle“ jer se upotrebljava u slučaju nezaštićenog seksualnog odnosa ili kada sve druge kontraceptivne metode zakažu.

Kako bi smanjili broj abortusa i rizik od zdravstvenih komplikacija koje abortus kao intervencija može da prouzrokuje, naučnici su 80-ih godina prošlog veka izumeli hitnu postkoitalnu kontracepciju sa levonorgestrelom, hormonom koji predstavlja zlatni standard i prekretnicu u razvoju pilule za hitnu kontracepciju. Aktivni sastojak, hormon levonorgestrel, deluje tako što odlaže ovulaciju i na taj način isključuje mogućnost da se sretnu jajna ćelija i spermatozoid i da do oplodnje dođe. Sve ovo ima smisla ukoliko se tableta popije u prva 3 dana nakon rizičnog seksualnog odnosa. Ukoliko prođe više vremena i otpočene proces implantacije oplođene jajne ćelije, tableta neće biti efikasna. Ovde je bitno napomenuti da pilule za hitnu kontracepciju nisu tzv. „abortivne pilule“, odnosno čak i u slučajevima u kojima se nenamerno desi da se pilula upotrebi nakon što je nastupila trudnoća, dokazano nema štetnog delovanja na plod.

U kojim situacijama se ova pilula može pametno upotrebiti? Onda kada:

  • niste sigurni da je snošaj prekinut na vreme ili ste loše izračunali da li ste u plodnim danima
  • je kondom skliznuo ili „pukao“
  • pijete redovnu kontracepciju a zaboravili ste da popijete sledeću na redu pilulu iz pakovanja
  • niste koristili nikakvu metodu zaštite pre/prilikom odnosa.

Dakle, pilula za hitnu kontracepciju efikasna je u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće onda kada se primeni onako kako je to predviđeno, tj. u roku od 72 sata (3 dana) od nezaštićenog polnog odnosa. Ona deluje tako što sprečava trudnoću pre nego što do nje dođe kada se primeni na preporučeni način.

Korišćenje hitne kontracepcije je veoma često upitno u smislu da li je koristiti ili ne i da li ima štetnih posledica po organizam. Prema aktuelnim smernicama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o upotrebi kontraceptiva navedeno je da ne postoji situacija u kojoj rizik prevazilazi korist od upotrebe hitne kontracepcije i da je treba upotrebiti kad god za tim postoji realna potreba, jer učestalija upotreba ne nosi sa sobom pojavu ozbiljnih neželjenih efekata. Neželjena trudnoća koja se završi abortusom može ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje i čak dovesti do trajne nemogućnosti da se ostvarite kao majka. Stoga je hitna kontracepcija čuvar vašeg reproduktivnog zdravlja ukoliko ne želite da ostvarite trudnoću u vreme kada vam se desio rizičan seksualni odnos, već da to učinite nešto kasnije tj. onda kada to zaista poželite.

Ova vrsta pilule za hitnu kontracepciju u upotrebi je od 1979. godine i koristilo je više od 400 miliona  žena širom sveta. U mnogim zemljama, pilula za hitnu kontracepciju se može nabaviti u apoteci po režimu izdavanja bez lekarskog recepta. Kod nas je moguće dobiti u apoteci, bez recepta, nakon što se detaljno posavetujete sa farmaceutom. Ukoliko postoji potreba da se učestalo koristi pilula za hitnu kontracepciju, potrebno je posavetovati se sa ginekologom o preporuci neke od modernih, pouzdanih metoda za redovnu upotrebu.

Detaljnije informacije kako da bezbedno uživate u seksualnim odnosima uz korišćenje kontracepcije ili hitne kontracepcije, pogledajte u priči koju smo pripremili za vas ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hitna kontracepcija – samo kada je hitno!

Ženske priče | Hitna kontracepcija – samo kada je hitno!

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS