Kontracepcija i metode za zaštitu (prvi deo)

Ako imate aktivan seksualni život ili biste želeli da ga imate, morate da razmislite koji način kontracepcije je idealan za vas. Izbor kontraceptivnog sredstva je vrlo individualan. Pri izboru u obzir bi trebalo uzeti nekoliko faktora, na primer da li vam je potrebna stalna ili povremena zaštita.

Kontracepcija nije nešto čega bi trebalo da se stidite ili da se krijete. To samo pokazuje da brinete o svom zdravlju.

Pripremile smo vam zanimljive informacije u nastavku…

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (prvi deo)

Sve što bi trebalo da znate u vezi sa seksualnim odnosima i zdravljem reproduktivnih organa počinje i završava se sa doktorom medicine specijalistom ginekologije. Saveti od drugarica, prijateljica, poznanica, tetkinih super drugarica su uvek dobrodošli, ali o vašem zdravlju mora da brine stručna osoba, a to je lekar specijalista ginekologije. I to nije ništa strašno! Kod lekara se ne ide samo kada nas nešto boli, već i kada želimo da budemo sigurne da je sa našim reproduktivnim organima sve u redu, kako bismo se jednog dana ostvarile i kao majke.

Kako je to kod ginekologa prvi put pisale smo ranije ovde, a sada ćemo malo više o tome kako da se zaštitite od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti.

Važno je da vam bude lepo pri seksualnom odnosu, ali u isto vreme da znate da ste zaštićene i da se osećate sigurno.

Kome se možete obratiti ako želite da odaberete metod kontracepcije?
Adolescentna ginekologija dostupna je u skoro svim gradovima u Srbiji i većim klinikama, dok svaki dom zdravlja ima lekara specijalistu ginekologije. Njihova profesija je takva da su na fakultetu učili o ljudskom telu kroz različite medicinske predmete, a zatim i specijalizirali ginekologiju, kao posebnu oblast u kojoj će moći da nam pomognu uvek kada nam je pomoć neophodna, ali da nam daju savet u vezi sa zdravljem, seksualnim odnosima, seksualno prenosivim bolestima, reproduktivnom zdravlju, kao i da nas posavetuju u vezi sa zaštitom i načinim korišćenja zaštite. Oni su tu za nas u svakom trenutku i slobodno ih konsultujte ako imate bilo kakvih pitanja.

Pa da krenemo redom…

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (prvi deo)

Kontraceptivna pilula
Najsigurniji način zaštite za tinejdžere je hormonska kontracepcijska pilula, ali propisivanje pilula uvek je pojedinačna odluka vašeg lekara. Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji kontraceptivne pilule žena može koristiti od prve menstruacije (menarhe).

Pilula može biti problematična samo u smislu uzimanja tablete, jer nije lako naviknuti se na rutinsko uzimanje jednom dnevno, uvek u isto vreme, pa se dešava da se često i zaboravi. Savet je da se uzimanje pilule veže uz neku rutinsku aktivnost koju obavljate svakoga dana u isto vreme, na primer uz neki obrok ili obavljanje jutarnje/večernje higijene…

Nepravilno uzimanje pilule može dovesti  do izostanka efekta leka što u nekim slučajevima može rezultovati neželjenom trudnoćom.

Može se dogoditi da vam pojedine pilule ne odgovaraju i da stvaraju mučninu ili glavobolju, pa je u tom slučaju najbolje da odmah konsultujete svog ginekologa. Pore toga, pilula ima pozitivan uticaj na masnu kožu koja se pročisti vremenom zbog stvaranja hormonske ravnoteže, akne i bubuljice mogu da nestanu, mrlje na koži takođe.

Hitna kontracepcijska pilula
Ukoliko se dogodio nezaštićen seksualni odnos ili je kontraceptivna metoda koju ste koristili zakazala (na primer kondom je pukao) dobro rešenje je hitna kontracepcija ili „pilula za jutro posle“. Ova metoda kontracepcije  ne treba da se koristi redovno ili umesto redovne kontracepcije. Hitna kontracepcija se mora uzeti što pre nakon nezaštićenog seksualnog odnosa a najkasnije u roku od 72 sata. Ukoliko se koristi prema uputstvu, ona je pouzdan i bezbedan oblik zaštite koji vam može pomoći da izbegnete neželjenu trudnoću.

Važno je da zapamtite da nijedna pilula za kontracepciju ne štiti od seksualno prenosivih bolesti, već samo od neželjene trudnoće, pa vam predlažemo da je uvek koristite zajedno sa kondomom.

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (prvi deo)

Injekcija hormona i hormonski implantat ispod kože
Nažalost ove opcije nisu dostupne u Srbiji. Kratko ćemo pisati o njima kako bismo vas upoznali i sa ovom vrstom kontracepcije. Za žene koje imaju redovne seksualne aktivnosti, ali nisu u mogućnosti da uzimaju pilule redovno, u obzir mogu da dođu i hormonske injekcije kao način kontracepcije. One se uglavnom daju na svaka tri meseca, međutim može se desiti veoma čest problem sa krvarenjem, dok se normalna mesečna menstruacija vraća mnogo sporije po prestanku injekcija. U slučaju neželjenih efekata, dejstvo nije moguće odmah zaustaviti. Slično rešenje je hormon implantat koji se stavlja pod kožu, ali je ovo rešenje mnogo manje rasprostranjeno.

Nastaviće se…

U međuvremenu pogledajte ovde kakva pitanja su imali naši čitaoci i pratioci na društvenim mrežama za našeg ginekologa dr Biljanu Živaljević.

Koliko mislite da ste najpametnije?
Uradite i anonimni test o poznavanju kontracepcije i testirajte sebe koliko poznajete ovu oblast. Kliknite ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (prvi deo)

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (prvi deo)

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS