Seksualni odnosi, kontracepcija i još ponešto…

Veliki broj pitanja dobijamo redovno preko društvenih mreža i na sve smo vam pripremili odgovore. Neki od njih će vas iznenaditi, a neki i začuditi. Uglavnom, važno je da se čuvate i brinete o svom zdravlju.

U nastavku saznajte da li može da dođe do trudnoće čak i ukoliko partner koristi kondom…

Ženske priče | Seksualni odnosi, kontracepcija i još ponešto…

Pitanje: Dečko i ja smo vodili ljubav bez korišćenja kondoma. Sada se po prvi put desilo da je ejakulirao u mene. Kolika je verovatnoća da mogu da zatrudnim posle ove nezgode?

Odgovor: Nažalost, nemamo dobre vesti. Može se dogoditi da zatrudniš i nije bitno da li se desilo prvi put ili već nekoliko puta. Ako od vašeg odnosa još uvek nije prošlo do 72 sata, trebalo bi hitno da posetite ginekologa koji će vam propisati hitnu kontracepciju. Ako je ovaj period već prošao, i naredni menstrualni ciklus ti kasni više od 5 dana trebalo bi da posetiš ginekologa. Testovi za trudnoću mogu pokazati da li si trudna nekoliko dana nakon eventualnog začeća.Testovi na trudnoću su najpouzdaniji od prvog dana propuštenog menstrualnog ciklusa. Proverite pakovanje svog testa da biste saznali kada se može koristiti.Ako imate redovne cikluse, verovatno ćete znati kada je sledeći menstualni ciklus. Ako niste sigurni, dobro je sačekati najmanje 3 nedelje nakon što mislite da ste možda začeli pre nego što uradite test.O hitnoj kontracepciji smo pisali ranije ovde, pa preporučujemo da pogledate priču.

Pitanje: Koristim kontraceptivne pilule i imam redovan seksualni život. Ipak, ovih dana se osećam bolesno. Pijem tablete redovno, izuzev jednog slučaja kada sam ih uzimala nešto kasnije nego inače, ali prema navodima uputstva za lek, nekoliko sati kašnjenja ne bi trebalo da ima posledice. Moja poslednja menstruacija nije bila kao ranije, ali koliki znam ovo se može dogoditi i zbog pilula. Poslednjih nekoliko nedelja takođe imam beli sekret. Da li ovi simptomi ukazuju na trudnoću?

Odgovor: Trebalo bi da se posavetujete sa vašim lekarom ili farmaceutom, oni će Vam dati pouzdanu informaciju za konkretno Vaš slučaj. Kašnjenje od 12, odnosno 24 sata, u zavisnosti od vrste oralne kontracepcije,  neće smanjiti efikasnost leka. Ako se vaša poslednja menstruacija razlikovala od prethodnih, ipak je preporučljivo da uradite test na trudnoću kako biste bili sigurni. Ukoliko je test negativan, možete da budete mirni. Takođe, ukoliko se osećate bolesno i imate mučninu, trebalo bi da posetite lekara opšte prakse.

Ženske priče | Seksualni odnosi, kontracepcija i još ponešto…

Pitanje: Imam 17 godina, žensko sam i imam seksualne odnose već nekoliko meseci. U poslednje vreme razmišljam o kontraceptivnim tabletama i potreban mi je savet u vezi s tim. Nekoliko sam puta pročitala da se u mojim godinama ne preporučuje zbog propratnih pojava i loših šansi da kasnije zatrudnim. S druge strane, drugi ih preporučuju za korišćenje jer čuvaju jajne ćelije i kasnije povećavaju mogućnost za trudnoću. Šta biste preporučili?

Odgovor: Oralna kontracepcija (kontraceptivne tablete) se može primeniti kod žena nakon prve mesnstruacije. Ovaj vid redovne kontracepcije je visoko efikasan i može imati dodatne korisne efekte na tvoj organizam. Svakako pre uzimanja oralne kontracepcije potrebno je otići kod ginekologa koji će odabrati pravi kontraceptiv za tebe. Upotreba kondoma takođe može biti rešenje, jer on štiti od polno prenosivih bolesti (za razliku od kontraceptivnih tableta) pored toga što štiti od neželjene trudnoće.

Hitna kontracepcija se mora uzeti što pre nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, a najkasnije u roku od 72 sata.

Pitanje: Imam 16 godina i spavala sam sa dečkom prvi put. Termin za menstruaciju je već prošao. Uradila sam test na trudnoću i pokazao je da nisam trudna. Ipak, nisam dobila menstruaciju i boli me stomak.

Odgovor: Ukoliko menstruacija kasni više od 5 dana od planiranog početka menstualnog krvarenja trebalo bi otići kod ginekologa kako bi utvrdili da li je došlo do trudnoće. Test možete uraditi I nešto ranije, u pitanju iznad smo pisali o tome. Takođe treba imati na umu da je neredovnost menstrualnih ciklusa uobičajena u vašim godinama.

Ženske priče | Seksualni odnosi, kontracepcija i još ponešto…

Pitanje: Juče sam imala odnos sa svojim dečkom i nismo koristili kondom. U tom trenutku smo oboje želeli da to uradimo i došlo je do penetracije samo tri ili četiri puta. To se desilo oko osmog dana posle prestanka menstruacije. Da li sam mogla da zatrudnim? Nisam još spremna za bebu. Da li biste preporučili tablete za hitnu kontracepciju? Ako da, da li mi je potrebna suglasnost roditelja ili nešto slično sa 15 godina.

Odgovor: Moguće je da je došlo do začeća. Iako znamo koje plodno razdoblje u ciklusu žene ne možemo znati kada će tačno biti dan ovulacije- razlićit je od žene do žene a može varirati kod jedne žene od ciklusa do ciklusa. Uobičajen je stav da se ovulacija dešava 14. dana menstrualnog ciklusa, međutim u praksi, svega 12% žena tada ima ovulaciju. Do začeća može doći u bilo kom delu ciklusa. Primena hitne kontracepcije je opravdana u ovim situacijama. Ona se može primeniti nakon prve menstruacije (menarhe). Važno je da se primeni što pre, a najkasnije u 72 sata od nezaštićenog seksualnog odnosa.Saglasnost roditelja nije potrebna, ali ti mi savetujemo da sa roditeljima, ili nekom drugom osobom kojoj veruješ, podeliš svoje iskustvo, jer sve je lakše uz podršku.

Ovo su samo neka od pitanja koja smo dobili, dok ćemo redovno objavljivati odgovore i na ostala pitanja koja nam stignu preko društvenih mreža.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Seksualni odnosi, kontracepcija i još ponešto…

Ženske priče | Seksualni odnosi, kontracepcija i još ponešto…

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS