Pravilna i redovna intimna higijena tela

Kako održavati higijenu kada uvek imamo nešto preče i neodložno? Instagram, storiji, fejsbuk, fotografije, šminka… U nastavku saznajte zbog čega bi trebalo da vam čistoća uvek bude na prvom mestu.

Ženske priče | Pravilna i redovna intimna higijena tela

Održavanje tela čistim je veoma važno za svakoga od nas i to posebno u tinejdžerskom uzrastu kada dolazi do pojačanog lučenja žlezda i hormona. Ovo doba predstavlja promene u mnogim stvarima. Na prvom mestu dolazi do promene izgleda, definisanja ponašanja, promene u vidu težine, razvoja, rasta, a ono što je zajedničko kod svih su promene na koži. Sve počinje oko 12 godine i nastavlja se do kraja puberteta.

Zvuči teško? Međutim, veoma je jednostavno i praktično.

Održavanje intimne higijene tela je veoma važno za oba pola. Mi smo naročito osetljive i podložne različitim vaginalnim infekcijama i pravilna intimna higijena je važna, ne samo da bismo bile čiste i sveže, što je u stvari i najvažnije za nas, već da bismo bile zdrave i sprečile zdravstvene probleme koji mogu nastati.

Gotovo da ne postoji ženska osoba koja bar jednom nije imala problem sa crvenilom, iritacijom, peckanjem i svrabom intimne regije. Važno je da znate da su spoljašnji intimni delovi tela i zdrava vagina naseljeni prirodnim bakterijama i mlečnim kiselinama stvarajući kiselu sredinu u vagini koja ima pH vrednosti od 3,8 do 4,4, dok spoljašnja intimna regija ima pH vrednost od oko 5,0. Ukoliko se naruši ovaj odnos, može doći da infekcija koje utiču na samu intimnu regiju, kao i na reproduktivne organe.

Na primer, dve najčešće vaginalne infekcije su bakterijska vaginoza i kandida.
Do vaginalne infekcije (bakterijske vaginoze) dolazi najčešće usled poremećaja vaginalne flore i pH vrednosti. Ovo je i jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja kod žena. Bakterijska vaginoza se može prepoznati po karakterističnom „ribljem“ mirisu i pojačanom vaginalnom sekretu. Uglavnom se javlja svrab, ponekada bol, kao i problemi prilikom mokrenja.

Da li miris vagine treba da vas brine? Kliknite ovde

Simptomi umeju da budu neprijatni, ali nisu opasni ukoliko se leče na vreme. Zbog toga je takođe važno da imate svog ginekologa u kojeg imate poverenje i sa kojim možete da razgovarate o svemu. Vaginoza nije seksualno prenosiva, ali povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti, zapaljenja jajovoda i materice, kao i rizik od prevremenog porođaja. Leči se uobičajeno antibioticima i isključivo uz preporuku lekara.

Kakve probleme može da izazove kandida? Kliknite ovde i pročitajte zbog čega moramo da se pazimo u svakom trenutku.

Ženske priče | Pravilna i redovna intimna higijena tela

Ipak, za intimnu higijenu je dovoljna topla voda, dok za svežinu možete koristiti blago intimno pranje, na primer sa prirodnim sastojcima u pH vrednosti koje smo pomenuli. Kiseli zaštitni sloj kože u ovom osetljivom području nikako ne bi trebalo da izlažete sapunima jer nas upravo taj sloj kože štiti od neželjenih gljivičnih infekcija.

Kada sve ovo imamo u vidu, možemo da uprostimo održavanje intimne higijene kako bismo što lakše zapamtili:

– izbegavajmo klasične sapune i koristimo blaga sredstva za intimnu higijenu i to samo spoljašnjih delova, ali ne i u unutrašnjosti vagine koja svojom kiselošću (pH) stvara prvu odbranu od infekcija
– pamučan veš je važan jer je pamuk prirodan materijal koji nije pogodan za razvoj bakterija
– izbegavajte dnevne uloške i tampone
– u toku menstruacije obavezno menjajte uložak na dva do tri sata 
– pri korišćenju toalet papira pokret rukom treba da bude od napred ka pozadi kako bakterije ne bi dospele u vaginu ili u otvor mokraćnog kanala
– održavanje higijene jednom dnevno mlakom vodom je dovoljno i pritom nikako ne usmeravajte jak mlaz vode direktno u vaginu
– nemojte da koristite sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova jer možete da se povredite, a vlažni sunđeri pogoduju razvoju različitih bakterija
– koristite suv peškir i menjajte ga najmanje dva puta nedeljno
– ukoliko je moguće izbegavajte uske pantalone i tanga gaćice zato što mogu da nadraže kožu intimnih delova tela
– ukoliko imate seksualne odnose, obavezno operite intimne delove pre i posle odnosa, kao i izbegavajte seksualne odnose za vreme menstruacije jer oni nose rizike od infekcije. Koristite kondom obavezno jer vas on štiti od infekcija i neželjene trudnoće.

Više o prvom seksualnom odnosu pročitajte ovde.

Intimna higijena je važna prvenstveno zbog nas jer u svakom trenutku može da utiče na unutrašnje zdravlje i zdravlje reproduktivnih organa. Zbog toga moramo da posvetimo jednako vreme kao što brinemo o lepoti lica, ali možda čak i malo više. Na ovaj način čuvamo se od raznih štetnih faktora i pokazujemo da smo sebi na prvom mestu i da nam je naše zdravlje važno. Ipak, naša lepota dolazi iznutra, a spoljašnjost je oslikava.

U slučaju da se javi bilo kakav problem, nemojte da se stidite, već obavezno potražite savet svog ginekologa i razgovarajte s njim. Ginekolozi su lekari koji se školovali kako bi brinuli o našem zdravlju i oni su uvek tu za nas. 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Pravilna i redovna intimna higijena tela

Ženske priče | Pravilna i redovna intimna higijena tela

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS