Šta je postseksualna depresija?

Verovatno ste čule za bluz – muzičko vokalni pravac sa početka 19. veka koji svoje korene vuče sa juga Amerike i obala reke Misisipi. Sam naziv je skraćenica od reči „blue devils“ (plavi đavoli) i simboliše duhove depresije i tuge, a od tada je postao popularan i omiljen među muzičkim pravcima.

Kako je bluz povezao staru Grčku, Rim, postseksualnu depresiju koja se naziva postseksualnim bluzom i muzički pravac iz Amerike, saznajte u nastavku teksta koji smo pripremile za vas.

Ženske priče | Šta je postseksualna depresija?

Muzika je tokom vekova uveseljavala ljude i koristila se za različita slavlja, proslave, ratove, povorke, ali i kao relaksirajući faktor pri večerama i sličnim prilikama. Uz muziku su se ljudi smejali, plakali i pokazivali svoje najdublje emocije svojim najbližima, vodili ljubav, pa i recitovali pesme.

Poznati starogrčki lekar Galen u svojim rimskim zapisima oko 150. godine pre nove ere, piše da je svaka životinja tužna posle seksualnog odnosa osim žene i pevca. Međutim, koliko god dobar poznavalac medicine bio u to vreme, nije baš sve saznao tokom svog života jer od postseksualne depresije pate oba pola. Kasnije su različiti filozofi i naučnici poput Aristotela, Ničea, Frojda i holandskog filozofa Baruha Spinoze, pokušavali da objasne ovo stanje, međutim, ono je do danas ostalo samo delimično razjašnjeno.

Imajući u vidu da ovo stanje pokazuje različita osećanja kod različitih ljudi, a najjača od njih su melanholija, tuga ili veliko nezadovoljstvo, baš kao ono o čemu svira bluz, ovo stanje se naziva i postseksualnim bluzom.

U jednom istraživanju na 230 žena s koledža u Americi, istraživači su otkrili da je gotovo polovina žena, oko 46 posto, barem jednom u životu imala simptome postseksualne depresije. 

Mnogo manji, ali još uvek zapažen broj žena, 5,1 posto, rekle su da su osetile ovakvo stanje tokom prethodne četiri nedelje.

Kada je reč o muškarcima, u istraživanju iz 2018. godine, od 1.200 muškaraca, 41% je reklo da su iskusili ovo stanje bar jednom u svom životu, dok je oko 20% njih istaklo da je osetilo ovo stanje jednom u prethodne četiri nedelje. Na ovom uzorku oko 3% muškaraca je reklo da redovno doživljava ovo stanje.

Šta kaže medicina?
Stručni naziv za ovo stanje je post-koitalna tuga ili PCT. Reč je o snažnom osećaju koji može da traje i do dva sata nakon seksualnog odnosa.

Zašto se dešava?
Biološki faktori
Do ovakve reakcije organizma može doći zbog hormona pod nazivom prolaktin koji kod žena proizvodi mleko. Muškarci takođe imaju ovaj hormon u svom organizmu koji kod njih utiče na regulisanje želje sa seksualnim odnosom.

Ženske priče | Šta je postseksualna depresija?
Edgar Degas Melancholy Google Art Project

Ljudsko telo posle odnosa oslobađa prolaktin kako bi stabilizovao količinu dopamina, hormona koji je odgovoran za seksualno zadovoljstvo i koji se sve vreme oslobađa tokom odnosa. Istraživači kažu da tokom seksa dopamin u „punoj brzini“ prolazi kroz naše telo i da se zbog toga osećamo dobro, ali kada se odnos završi, drugi hormon preuzima stabilizaciju organizma. Kada se dogodi da nivo prolaktina premaši nivo dopamina, dolazi do postseksualnog bluza tj. tužnih osećaja i slično. Pored toga, dešava se da pojedine osobe žele da budu same odmah posle seksualnog odnosa, kao i da se emotivno ili fizički udalje od osobe sa kojom su imale odnos.

Psihološki faktori
U Velikoj Britaniji je sprovedeno veliko istraživanje na 1489 žena u kome je pokazano da faktori koji mogu uticati na pojavu PCT su kvalitet odnosa i zadovoljstvo i istorija emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja.

Nema razloga za zabrinutost
U većini slučajeva ova osećanja nisu toliko jaka i ne traju dovoljno dugo kako bi imali zabrinutost zbog mogućeg ulaska u depresiju pa samim tim ni ne zahteva medicinsku pomoć. Savet seksualnog terapeuta je da pokušate sa „brigom posle“, kroz razgovor sa partnerom o tome kako se osećate ili jednostavno kroz primenu nekih aktivnosti koje će učiniti da se osećate dobro poput maženja ili recimo da pojedete omiljeni slatkiš. Takođe proces samorefleksije može biti koristan, razmislite da li ste stupili u seksualni odnos koji želite, da li se osećate prijatno pored svog partnera, da li postoje neka iskustva iz prošlosti koja uzrokuju negativne emocije…

Ipak, ukoliko se dogodi da ovo osećanje postane mnogo jako i da niste u mogućnosti da ga kontrolišete ili izađete iz njega čak i posle par sati, najbolja preporuka je da se javite stručnoj osobi i to psihoterapeutu ili psihijatru.

Izvor:
Wikipedia
Psychology Today
Ilustracija
– Andrea V. Burri, Tim D. Spector An Epidemiological Survey of Post-Coital Psychological Symptoms in a UK Population Sample of Female Twins [1]| Twin Research and Human Genetics, Volume 14 Number 3 pp. 240–248
https://www.insider.com/sad-after-sex-postcoital-tristesse-dysphoria-2018-8

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je postseksualna depresija?

Ženske priče | Šta je postseksualna depresija?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS