Kontracepcija i metode za zaštitu (drugi deo)

Ako imate aktivan seksualni život ili biste želeli da ga imate, morate da razmislite o načinima kontracepcije koje biste želeli da koristite. Odabir kontraceptivne metode treba da bude individualan u skladu sa onim što vam najbolje odgovara.

Nastavljamo priču kako da se zaštitite i pokažete da mislite na sebe i svoje zdravlje.

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (drugi deo)

U prethodnoj priči smo opisali prvi odlazak kod ginekologa, različite načine za kontracepciju poput kontraceptivnih pilula ili hitne kontracepcije. Kompletnu priču pogledajte ovde.

U nastavku pišemo o kondomima, prirodnim metodama za zaštitu od trudnoće.

Kontracepcija: Kondomi

Kada se spomenu kondomi uglavnom se svi nasmeju jer je to direktna asocijacija na seksualni odnos. Ova metoda može biti vrlo korisna u tinejdžerskom periodu jer štiti od polno prenosivih bolesti, pruža visok stepen zaštite od neželjene trudnoće ukoliko se pravilo koristi, jednostavna je za upotrebu i pristupačna sa cenom.

Upotreba kondoma sigurna je i pouzdana, a kao dodatni bonus štiti vas od seksualno prenosivih bolesti koje nažalost dobijaju sve više na značaju kod tinejdžera. Međutim, većina muškaraca nije svesna pravilne upotrebe kondoma, pa je visok nivo netačne primene ove metode. Ostale metode kojima je cilj zaustaviti dolazak sperme u matericu – poput dijafragme ili spermicida – takođe su dobra rešenja, ali su manje spontana i bezbedna, pa su manje omiljena kod tinejdžera.

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (drugi deo)

Kontracepcija: Prirodne metode

Takozvana kalendarska metoda ili metod računanja plodnih dan prema kome je najveća verovatnoća za začeće 5 dana pre i dan ovulacije. Iako znamo koje plodno razdoblje u ciklusu žene ne možemo znati kada će tačno biti dan ovulacije- razlićit je od žene do žene a može varirati kod jedne žene od ciklusa do ciklusa. Ova metoda nije baš pouzdana .Uobičajen je stav da se ovulacija dešava 14. dana menstrualnog ciklusa, međutim u praksi, svega 12% žena tada ima ovulaciju. Dodatno faktori koji mogu da utiču na vreme ovulacije su: koliko je redovna dnevna rutina, koliko spavate, da li uzimate neki lek, da li ste bili bolesni tog meseca, da li ste konzumirali alkohol ili opojna sredstva, itd.

Druga, manje pouzdana metoda je prekid snošaja neposredno pre ejakulacije. Ova metoda najčešće dovodi do trudnoće kod tinejdžera jer je potrebna ozbiljna samokontrola i seksualno poznavanje od strane muškarca kako bi se zaustavio pri seksualnom odnosu baš u tom trenutku. Pored toga, predejakulat takođe može da sadrži određenu količinu sperme koja je dovoljna za oplodnju jajne ćelije. Isti princip je ukoliko partner na vreme ukloni penis i ejakulira u blizini vagine jer i na ovaj način spermatozoidi mogu da pronađu svoj put. I svakako ono najvažnije, ova metoda nikako ne pruža zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.

Naravno, ukoliko se dogodi nešto neželjeno, uvek možete da mislite o hitnoj kontracepciji kao načinu zaštite od neželjene trudnoće.

Zaključak
Pregled ginekologa ostaje najvažniji u tinejdžerskom uzrastu. Čak i nakon odabira ispravne metode za kontracepciju, redovni pregledi lekara su važni. Prva kontrola se obično vrši 3 meseca od početka korišćenja kontraceptivnih tableta i tom prilikom možete da razgovarate sa svojim ginekologom o promeni metode ili jednostavno o savetima za seksualne odnose.

Referenca:
Application of a Method for Estimating Day of Ovulation Using Urinary Estrogen and Progesterone Metabolites D D Baird 1, D R McConnaughey, C R Weinberg, P I Musey, D C Collins, J S Kesner, E A Knecht, A J Wilcox

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (drugi deo)

Ženske priče | Kontracepcija i metode za zaštitu (drugi deo)

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS