Zašto je fizička aktivnost važna?

Sigurno ste veliki broj puta do sada čuli da je aktivan život dobar za telo, ali da li ste znali da vam to takođe pomaže da se osećate dobro i pozitivno

Pravilna količina i kvalitet fizičke aktivnosti nisu samo dobri za telo, već i utiču na raspoloženje čineći da imate pozitivne misli koje mogu da vas pokrenu da donesete odluke koje inače ne biste doneli ili da učinite nešto što ste odavno želeli.

Pripremili smo vam mali pregled sportskih aktivnosti koje možete da primenjujete u vremenu koje dolazi kako biste spremni dočekali leto. Naravno, spomenuli smo i one aktivnosti koje su primenjive par nedelja kasnije, pa bi trebalo i njih da imate u vidu.

Ženske priče | Zašto je fizička aktivnost važna?

Rezultati i prednosti fizičke aktivnosti
Prema rečima različitih stručnjaka, tinejdžeri bi trebalo da najmanje jedan sat dnevno rade umerene ili snažne fizičke aktivnosti i za to se navodi nekoliko razloga.

Fizička aktivnost je korisna za celo telo, uključujući i vaš um.

Tokom vežbanja stvara se endorfin – hormon izlučen iz hipofize i hipotalamusa, koji celo telo ispunjava pozitivnom energijom i opuštenošću.

Usled redovnog vežbanja i spavanje je uravnoteženije, dok je i sam san kvalitetniji. Takođe, fizička aktivnost može da pomogne da se preboli blaža depresija ili neraspoloženje, zbog raskida na primer ili nekog drugog događaja zbog kojeg ste tužni. Ukoliko sve vežbe izvedete pravilno, imaćete osećaj efikasnosti i ponosa jer ste dostigli postavljeni cilj, što na kraju pozitivno utiče na lični osećaj i raspoloženje.

Samo imajte u vidu da svaka fizička aktivnost postepeno sagoreva kalorije i da nije moguće za kratko vreme ostvariti zadati cilj, na primer, želite malo da smršate ili da izgubite par kilograma više.

Fizička aktivnost jedan je od najvažnijih instrumenata za održavanje zdrave telesne težine, ali i za sprečavanje različitih bolesti na primer poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska.

Redovno vežbanje se na kraju isplati i to posebno povoljno utiče na žensko telo koje može da bude pogođeno osteoporozom. Fizičke vežbe za jake kosti pomažu i muškarcima i ženama u sprečavanju ove bolesti.

Ukoliko se odlučite na fizičku aktivnost, imajte u vidu da postoje tri osnovna elementa koja će pomoći da ostanete fit, pa samim tim da iz svega izvučete najbolje: fitnes, trening snage i vežbe fleksibilnosti.

Ženske priče | Zašto je fizička aktivnost važna?

Fitnes vežbe
Redovne vežbe poput aerobnih (veoma aktivnih) pomažu poboljšanju rada srca i definitivno poboljšavaju snabdevanje organizma kiseonikom. Uvek kada radite ovaj tip vežbi, disanje se ubrzava jer je potreba organizma za kiseonikom veća i pri ubrzanom disanju on stiže u sve delove organizma.

Kada radite ovaj tip vežbi nije potrebno da imate trening zajedno sa drugima ili u grupi. Mnogi pojedinačni sportovi poput trčanja ili biciklizma mogu da vam ojačaju rad srca.

Trening snage
Fizička aktivnost je dobra ne samo za srce već za sve mišiće tela. Tokom vežbanja oni postaju sve jači pa će se na taj način duže opterećivati bez problema, dok će vaša fizička kondicija biti sve bolja i bolja.

Različite vežbe utiču na rad različitih mišićnih grupa:

  • za ruke: veslanje, skijanje, sklekovi i dobre stare gimnastičke vežbe
  • za jake noge: trčanje, biciklizam, veslanje ili skijanje
  • za oblikovan stomak: čučnjevi, veslanje ili klasične gimnastičke vežbe

Vežbe fleksibilnosti
Pored toga što jačate srce i druge mišiće, važno je i da poboljšate fleksibilnost svog tela. Produženje i istezanje mišića i zglobova neće samo poboljšati fleksibilnost, već́ će i sprečiti razne povrede.

Borilačke veštine, balet, gimnastika, joga, ali čak i vežbe istezanja koje su pravilno izvedene imaju pozitivan efekat na telo posle vežbanja.

Na samom kraju važno je da istaknemo da je potrebno da u svemu pa i u vežbanju imate meru. Iako je fizička aktivnost dobra i ima pozitivan učinak na organizam i gubitak telesne težine, preterivanje nije zdravo i može opteretiti srce i organizam. Uz kvalitetno vežbanje je važna i kvalitetna ishrana, ali i da imate na umu da se kilogrami ne skidaju lako već da je potreban trud i zalaganje.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Zašto je fizička aktivnost važna?

Ženske priče | Zašto je fizička aktivnost važna?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS