Da li ste razmišljali o kontraceptivnim pilulama?

Prilikom odabira metode kontracepcije potrebno je da vodite računa o pouzdanosti različitih metoda tj. koliko vas efikasno i bezbedno štite od neželjene trudnoće. Jedna od najčešće primenjenih metoda je korišćenje kontraceptivnih tableta, koje štite od neželjene trudnoće, ali i imaju blagotvorno dejstvo na hormonski balans organizma i blagotvorno dejstvo za lepšu kosu i kožu bez akni.

Kako da se odlučite na ovaj korak i da li je to nešto čega bi trebalo da se stidite pripremile smo vam u nastavku.

Ženske priče | Da li ste razmišljali o kontraceptivnim pilulama?

Kada je reč o kontraceptivnim metodama, kao jedna od najpouzdanijih se pokazala ona koja podrazumeva korišćenje oralnih kontraceptivnih pilula ili tableta.Da biste što bolje razumeli način na koji one funkcionišu, krenućemo od hormona koje ima svaki ljudski organizam.

Kod kontraceptivnih pilula postoje dve velike grupe:

  • kombinovane tablete koje sadrže estrogen i gestagen (progesteron)
  • tablete koje sadrže samo progesteron

Važno je da znate da obe grupe kontraceptivnih pilula sprečavaju trudnoću samo tokom primene tj. tokom njihovog korišćenja i nikako drugačije. Ni pre, ni posle. Pilule za zaštitu od neželjene trudnoće mogu da se kupe isključivo uz lekarski recept koji možete da dobijete od svog ginekologa. To nije ništa strašno i nemate razloga da se plašite jer je ginekolog lekar kao i svaki drug, osim što je vaš ginekolog specijalizirao ovu oblast medicine kako bi vama mogao da pomogne i izađe u susret u svakom trenutku.

Ginekolog će zajedno sa vama izabrati kontraceptivnu tabletu koja najbolje odgovara vašem organizmu na osnovu nekoliko faktora. Važno je da znate svoju porodičnu medicinsku istoriju, tj. ako ste imali nekoga sa trombozom ili sličnom bolešću, ili možda karcinomom dojke.

Podjednako je važno da lekar zna vašu istoriju bolesti, kao i da li je u krugu porodice bilo sličnih pomenutih oboljenja. Vaša godina rođenja, pušačke navike ili problemi sa kožom, su faktori koje vaš ginekolog uzima u obzir.

Posle određenog vremena, kada već koristite ove tablete, recept za njih vam može napisati i lekar opšte prakse, pa nije potrebno da zakazujete posetu svom ginekologu.

Kontraceptivne pilule su izuzetno pouzdane u zaštiti od neželjene trudnoće, ali da bi ta zaštita bila u potpunosti funkcionalna, neophodno je da se pridržavate uputstva za korišćenje i da ih uvek redovno uzimate kada je to propisano. Ako sada počinjete, podesite vaš telefon i podsetnik da vas u prvih nekoliko dana redovno podseća na ovu aktivnost.

Ako niste ranije koristile hormonske kontraceptive (prethodnog meseca) treba da počnete da uzimate tablete prvog dana kada dobijete menstruaciju. Ako se tableta uzme prvog dana menstrualnog krvarenja, kontracepcija počinje prvog dana uzimanja i traje tokom sedmodnevnog perioda bez uzimanja tableta.

Prva film tableta se takođe može uzeti i u periodu između 2. i 5. dana menstrualnog krvarenja, bez obzira da li je krvarenje prestalo ili nije. U ovom slučaju potrebno je koristiti dodatne mehaničke mere kontracepcije tokom prvih sedam dana primene (na primer kondom). 

Kada započinjete novu, kombinovanu kontraceptivnu pilulu, može se dogoditi da dođe do pojave nepravilnog krvarenja van dana menstrualnog krvarenja. Nemojte da se plašite. Reč je o uobičajenoj pojavi koja obično nestaje nakon kontinuirane primene tableta, zbog toga nije potrebno da prestanete sa uzimanjem tablete.

Ženske priče | Da li ste razmišljali o kontraceptivnim pilulama?

U svakoj kutiji se nalazi i uputstvo za upotrebu, a u pojedinima i maleni kalendar kako biste što jednostavnije koristile ove pilule. Ovo uputstvo uvek čuvajte, jer će vam možda kasnije biti potrebni podaci o tableti npr. kada morate da uzimate antibiotike ili ako imate dijareju ili povraćanje. Efekat tableta se u ovim slučajevima može promeniti.

Kontraceptivne pilule takođe mogu da utiču na ten i kvalitet kože, jer donose hormonski balans neophodan da bi koža normalno funkcionisala ili kako ne bi imala bubuljice i akne.

Tako da, ako vas neko bude pitao kako vam je koža tako sjajna i divna, nemojte bas sve da im otkrijete, ali ni nemate čega da se stidite. Korišćenje zaštite je prvenstveno važno zbog sebe, sopstvenog zdravlja, reproduktivnog zdravlja, a ne zbog drugih ili njihovog mišljenja.

I na samom kraju ono što je najvažnije, ukoliko budete osetili tegobe, obavezno se javite vašem ginekologu kako bi uradio ponovo procenu o korišćenju kontraceptivnih pilula.

Da biste proverili svoje znanje o kontracepciji, pripremili smo vam kratak kviz sa nekoliko pitanja. Kliknite na link ovde i za popunjavanje testa vam nisu potrebni bilo kakvi lični podaci.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li ste razmišljali o kontraceptivnim pilulama?

Ženske priče | Da li ste razmišljali o kontraceptivnim pilulama?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS