Bubuljice – noćna mora svih doba

Koliko se samo ceo svet okrene ka vama i kako samo svi gledaju u vas i vašu malu crvenu tačku na sred lica.

A baš tada ste mislili da izgledate savršeno?

Ženske priče | Bubuljice – noćna mora svih doba

Bubuljice. Sama reč podseća na sate cupkanja ispred ogledala i čekanje da ili da se pojavi ili da nestane.

Bubuljice i važan dan ili događaj? Pomisao da je zbog njih sve ravno katastrofi.

Svaka koža na sebi ima mala proširenja u kojima se nalazi koren dlake, a koji takođe i sadrže male žlezde koje u određenoj meri luče masnoću koja je zadužena da štiti kožu i kosu. Na ovaj način koža je glatka, sjajna i zdrava, dok koža koja ima manjak ove masnoće može da bude suva, gruba i ispucala. Takođe, s druge strane, ukoliko je lučenje ove zaštitne masnoće pojačano, višak masnoće će se skupljati u ovim malim proširenjima, pa će zajedno sa ostatkom ćelija kože doći do zapušenja pora i nastanka mitesera, a ukoliko dođe i do bakterijske infekcije, pojaviće se akne ili bubuljice. Savet je da nikako ne dodirujete lice, pritiskate i istiskate bubuljice i mitesere, jer se može desiti da vam ostane ožiljak koji svakako ne biste želeli.

Bubuljice i ne uzrokuje samo pojačana proizvodnja masnoće kože, već i pojedini lekovi, hrana- čak i čokolada. U najgorem slučaju mogu se pojaviti na celom licu, leđima i čelu, gnojiti ili ostaviti ožiljke posle zarastanja.

Zato ih ne treba dirati i strugati!

Ponekad se pojavljuju čak i na ušima i nosu, što je vrlo neprijatno i bolno.

Devojke ih najčešće dožive u dobi od 14-17 godina, dečaci 16-19 godina, ali čak i odrasli mogu da pate od njih.

Kako treba da se ponašam prema njima? Kada će bespovratno otići?
Svima je potrebna drugačija krema i drugačija metoda koja zaista pomaže. Trgovine su prepune proizvoda protiv akni za tinejdžere, a svaki veliki brend ima svoje proizvode koje promoviše na određenim tržištima. Umesto da onako histerično razmažete razne vrste kozmetike po licu, trebalo bi da razmislite šta je dobro za vašu kožu. Možda nije dobro istovremeno nanositi tonik, pakovanje za lice, noćnu kremu i dnevnu kremu, kao i piling lica.

Mnogi pokušavaju da se “reše” svojih neželjenih „prijatelja“ razmazujući razne vrste bebi pudera, praškova i sredstava za oblaganje po njima.

Puder i sredstvo za uklanjanje mrtvih ćelija kože nisu tako opasni, ako se primenjuju zasebno, ali određene vrste pudera mogu dovesti do potpune blokade kanala žlezda lojnica, koji je ionako već́ blokiran, pa sprečava kožu da diše i dodatno pogoršava situaciju.

Ručno pravljena pakovanja za lice, domaće izrađene kreme i, naravno, voće su najbolji za vašu kožu.

Takođe bi trebalo da obratite pažnju na prevenciju pojave bubuljica jer je neophodna dobra i raznovrsna ishrana. Pokušajte da zamenite namirnice sa visokim GI (glikemijskim indeksom) -na primer, rafinisanu hranu, kao što su beli šećer, beli hleb, namirnice koje sadrže dosta šećera, krompir, beli pirinač, sa onima koje imaju srednji ili niski GI i koje će sporije otpuštati šećer (na primer mahunarke – pasulj i sočivo – i žitarice od celog zrna, neko voće i povrće).

Na primer, poznata glumica Kameron Dijaz ima nekoliko saveta:

  • za masnu kožu sklonu aknama: koristite penušavu mineralnu vodu za pranje lica. Pored toga, dobro rešenje za kožu lica može da bude i ručno rađeno pakovanje za negu lica na bazi krastavca.
  • za suvu kožu: više puta koristite hidratantnu kremu na vodenoj bazi. Uopšteno, ovaj tip kože je najosetljiviji. Koristite kozmetičke proizvode koji su posebno dizajnirani za ovaj tip kože.
  • za normalnu kožu: ona zahteva minimalnu negu, ali svakako treba obratiti pažnju i na dobru ishranu.

Bubuljice umeju da se pojave u toku ili neposredno pre menstruacije, dok u ovoj borbi protiv njih značajnu pomoć može da donese i oralna kontracepcija odnosno pilule za oralnu kontracepciju koje u sebi sadrže određene hormone čime se uspostavlja hormonski balans u organizmu.

Bubuljice, akne, perut, masna kosa i koža obično su izazvani viškom muških polnih hormona (androgena) u jajnicima. Konzumiranjem oralnih kontraceptivnih sredstava uspostavlja se normalan hormonski odnos, lučenje masnože iz kože postaje balansirano, ten postaje ujednačeniji, a kosa se manje masti.

Većina stručnjaka se slaže u oceni da “pilula” pozitivno utiče na zdravlje, vitalnost i kvalitet života žena, a pre nekoliko decenija je utvrđeno i da oralna kontracepcija ispoljava snažan zaštitni efekat prema dva relativno česta karcinoma – ovarijuma, materične sluzokože i debelog creva.

Upotrebom pilula za kontracepciju smanjuje se incidenca funkcionalnih cista jajnika, učestalost anemije, učestalost pelvičnih infekcija, prestanak neugodnih simptoma koji prate menstrualni ciklus.

Naravno, ne zaboravite da korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava obavezno mora da prepiše lekar – ginekolog.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Bubuljice – noćna mora svih doba

Ženske priče | Bubuljice – noćna mora svih doba

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS