Ćerka ulazi u pubertet. Šta da radim?

Vrlo često ste pomislili na ovo i priznaćete da vas obuzme neko čudno osećanje ili možda čak i zabrinutost kako će se sve razvijati. Uglavnom se svede na jednu rečenicu: „Šta li će me snaći?”

U pubertetu možete da uživate zajedno i da ga pretvorite u nešto lepo i pozitivno. A kako to da učinite saznajte u nastavku ove priče…

Ženske priče | Ćerka ulazi u pubertet. Šta da radim?

Pubertet jednostavno predstavlja transformaciju dece i njihov fizički razvoj, kao i razvoj telesnih organa u kojem oni prelaze fazu od deteta do odrasle osobe. Na kraju ovog procesa oni postaju odrasli ljudi spremni za reprodukciju. Ovaj proces telesnog sazrevanja paralelno prati i emocionalno sazrevanje, ali se oba ne završavaju u isto vreme.

Pubertet kod devojčica počinje oko 11. godine, dok je to god dečaka oko 12. godine. Međutim, svaka osoba je drugačija i može se dogoditi da vreme ulaska u pubertet bude malo ranije ili malo kasnije, pa se zbog toga nemojte brinuti. Potpuno je normalno da pubertet počne između 8. i 14 godine i da traje oko 4 godine. Ukoliko se ipak dogodi da kod deteta pubertet počne pre 8. godine ili veoma kasno, a to je posle 14. godine, trebalo bi da zajedno posetite lekara koji će vam dati najbolji savet.

Kroz ovaj proces devojčice prolaze u nekoliko različitih faza u kojima im je potrebna naša podrška i iskreni razgovori:

– početak aktivnosti ženskih hormona, aktivnosti jajnika, ali bez vidljivih promena
– početak vidljivog rasta grudi, maljavosti po telu, kao i razlike u telesnoj masi i visini
– maljavost postaje izraženija, dešavaju se promene na vagini, pojavljuje se prvi sekret i uskoro i prva menstruacija
– ovulacije počinju da se dešavaju dok se nastavljaju sve telesne promene
– menstruacije i ovulacije su sve redovnije, dok ne dođu do faze redovnosti od jednom mesečno

Ženske priče | Ćerka ulazi u pubertet. Šta da radim?

U svim ovim promenama devojčice su najzabrinutije zbog neredovnosti menstruacija i nesrazmernog rasta grudi. Razmislite malo kako je bilo vama kada ste ulazile u ovaj period i pokušajte da budete još bolji prema svojoj ćerki kako ona sada imala vašu što jasniju podršku i kako bi u svakom trenutnu mogla da vam se obrati za savet. Objasnite im da je prirodan proces da menstruacije i ovulacije prvih nekoliko godina nisu redovne, kao i da je moguće da jedna dojka bude malo veća od druge i da nema razloga za paniku. Pritom, koristite jasne i nedvosmislene reči u opisivanju svih pojmova jer ni ona ni vi nemate razloga da se stidite.

Vagina jeste zaista vagina i menstruacija jeste zaista menstruacija

Reč je o prirodnom procesu organizma i nema razloga da se bilo ko stidi toga. Ukoliko vaša ćerka ne dobije ciklus do 14. godine potrebno je da zajedno posetite ginekologa, ali opet nemojte da paničite. U pojedinim slučajevima i u zavisnosti od genetskih predispozicija, normalan menstrualni ciklus počinje od 18. godine. Objasnite joj i da je ginekolog lekar koji je studirao medicinu i dodatno specijalizirao ginekologiju kako bi mogao njoj da pomogne u svakom trenutku i da nema razloga se plaši ili stidi čak i ukoliko je reč o ginekologu muškarcu.

Promene raspoloženja su česte u ovom periodu, od suza do smeha, i od radosti do tuge. Vašoj ćerki je potreban oslonac u vama, kao što će vama biti potreban oslonac kasnije kada budete ulazile u menopauzuOno što se sada dešava njoj, vama će se dešavati takođe, doduše u samo malo izmenjenom obliku. Kao što pubertet donosi rast hormona i promene u organizmu, isto to donosi i menopauza samo u obrnutom smeru.

Više o menopauzi smo pisali u prethodnim tekstovima ovde.

U pubertetu možete da uživate i vi i ćerka. Pretvorite ga u dobar odnos i dobru zabavu. Na primer, idite zajedno u kupovinu kako biste izabrale brushalter ili donji veš. Usput možda i neku lepu majicu ili patike.

Mislimo, kad se već ide u kupovinu, što da ne. 🙂

Ženske priče | Ćerka ulazi u pubertet. Šta da radim?

Pripremili smo par kratkih saveta kako da vam bude što prijatnije kada razgovarate o ovoj temi i kada da počnete:

– Vaša ćerka će ceo proces doživeti mnogo lakše ako sa njom otvoreno razgovarate o ovoj temi
– Ukoliko ste samohrani otac, nemojte izbegavati ovu temu jer je reč o potpuno normalnom procesu sazrevanja i pritom ćete uspostaviti blizak odnos sa ćerkom
– Zablude, sram i stid nemaju mesta kada je reč o ovoj temi. Nemojte da vas bude sramota.
– Menstruacija je prirodan proces ženskog organizma i nije tema o kojoj se ne govori

Već od 7. godine razgovarajte sa ćerkom i pripremajte je za promene koje će neminovno doći u ovoj fazi odrastanja i nisu strašne

– Podržite je kada dođe iz škole i požali se na zadirkivanja
– Pronađite pravi trenutak kako biste započeli razgovor na ovu temu i to na primer reklamni oglasi za uloške, poznate ličnosti koje pričaju na ovu temu, sportistkinje…
– Ispričajte joj vaše iskustvo sa pubertetom i menstruacijama
– Otvoreno odgovorite na sva pitanja koja bude imala bez onih standardnih odgovora da decu donose rode jer će pronaći na internetu da su rode samo u Vojvodini i da nikako ne donose decu, kao i da zimi lete na jug, što bi značilo da skoro 4 meseca neće biti novih beba, a vaša prijateljica se upravo porodila. Neka joj prvi izvor informacija budete vi i dobila je vaše poverenje.
– Razgovarajte i o higijenskim ulošcima, kao i o tamponima.
– Pravo je vreme i za razgovor o ličnoj higijeni, zaštiti prilikom seksualnih odnosa u smislu seksualno prenosivih bolesti, kao i o zaštiti od neželjene trudnoće.

U eri digitalnih uređaja, imajte u vidu da je tinejdžerkama možda lakše da razgovaraju putem poruka ili aplikacija, pa se ne ustručavajte da i na ovaj način razgovarate. Možda će vam trebati malo više vremena da napišete poruke, ali cilj opravdava sredstvo tj. emotikone. 🙂

Ona jeste vaše zlato i zbog toga je potrebno da budete bliske i da pazite jedna drugu. I nemojte da se osećate tužno jer ste kikice zamenile drugom temom.

Sve to je deo njenog odrastanja i ulaska u svet odraslih.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Ćerka ulazi u pubertet. Šta da radim?

Ženske priče | Ćerka ulazi u pubertet. Šta da radim?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS