Urinarna inkontinencija

Nekoliko puta do sada ste nam pisale sa velikim interesovanjem za ovu temu i sada smo pripremile tekst za vas u kojem ćemo malo bliže pojasniti vrste, uzroke, simptome i mogućnosti za lečenje ovog prilično neprijatnog stanja koje pogađa žene i muškarce različitih životnih dobi.

U nastavku takođe saznajte koji procent stanovništva pati od nevoljnog oticanja mokraće (urina) tj. urinarne inkontinencije.

Ženske priče | Urinarna inkontinencija

Ovo stanje pogađa sve starosne dobi i na samom početku krenućemo od bubrega.

Zašto baš bubrezi?
Svaki zdrav organizam ima dva bubrega koji rade 24 časa dnevno i čine mnogo više od onoga što prvo pomislite kada spomenemo bubrege kao organe. Njihova osnovna funkcija je uklanjanje viška vode u telu, kao i štetnih materija, koje se van našeg organizma izbacuju putem urina tj. mokraće. Ipak, bubrezi nisu samo „prečišćivači“ organizma i pored toga oni luče hormone za kontrolu krvnog pritiska, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (i trombocita) i očuvanje jakih kostiju.
Bubrezi tokom dana sve vreme stvaraju urin (mokraću) koja kroz mokraćne kanale dolazi do mokraćne bešike u kojoj se urin zadržava. Ovo je i osnovna uloga mokraćne bešike koja kod muškaraca može da zadrži oko 750ml tečnosti, dok je kod žena to nešto manje zbog fizionomije organizma. Na mokraćnu bešiku se nadovezuje mokraćna cev kroz koju urin odlazi, dok važnu ulogu u ovome imaju i mišići koji se nalaze uz početni deo mokraćne cevi (sfinkter) i služe za voljnu kontrolu mokrenja. Količina urina koja se otpusti može da bude mala – nekoliko kapi, do celokupne količine koja se nalazi u mokraćnoj bešici.

Kada nastaje problem?
Ako imamo u vidu da bubrezi rade sve vreme, kao i da sve vreme stvaraju urin, onda nam je i razumljivo da se i mokraćna bešika puni. Bubrezi, mokraćna bešika i mišići oko mokraćne cevi sve vreme „rade“ zajedno i kada se steknu uslovi, mokraćna bešika se zgrči, dok se mišići oko mokraćne cevi opuštaju i dolazi do pojave mlaza urina.

Urinarna inkontinencija je posledica disfunkcije mokraćne bešike ili disfunkcije sfinktera ili kombinacije oba.

Ženske priče | Urinarna inkontinencija

Koje grupe ljudi su pogođene ovim stanjem?
Svetski podaci pokazuju da je na planeti Zemlji do 35% stanovništva starijeg od 60 godina pogođeno ovim stanjem, dok od 8% do 10% celokupnog stanovništva Evrope povremeno ili stalno ima ovaj problem.

Na primer, u 2014. godini, nevoljnim oticanjem mokraće bilo je pogođeno između 30% i 40% osoba starijih od 65 godina koje žive u Americi i to u svojim kućama ili stanovima, dok 24% starijih odraslih osoba u Americi ima umerenu ili ozbiljnu urinarnu inkontinenciju koja zahteva medicinski tretman. Ipak, smatra se da je ovaj broj mnogo veći jer se u nekim društvenim sredinama smatra normalnim procesom starenja i znatno češće se javlja kod ženske populacije.

Različiti faktori mogu da utiču na pojavu ovog stanja i to: gojaznost i težak fizički rad, spad (spuštanje) genitalnih organa kod žena, česte upale mokraćnih kanala i bešike, šećerna bolest, oštećenja i povrede kičmenog stuba, nervne bolesti (multipla skleroza, šlog), urođena slabost mišića i omotača karličnog dna, zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci…

Tipovi urinarne inkontinencije
Različiti tipovi ovog stanja imaju i različite osobine koje su povezane za faktorima i uzorcima.

Stres inkontinencija je nekontrolisano oticanje urina koje se javlja usled iznenadnog pritiska donjih stomačnih mišića pri kašljanju, smehu, podizanju teških stvari ili pri običnim vežbama. Ovaj tip, ujedno i najčešći tip kod žena, se javlja zbog slabosti mišića karličnog dna i to posle porođaja ili neke hirurške intervencije.

Urgentna inkontinencija javlja se kada se potreba za mokrenjem pojavi iznenada i kada osoba nije u mogućnosti da stigne do toaleta na vreme. Ono što se dogodi u tim slučajevima je da vas telo upozori nekoliko sekundi pre mokrenja. Ovo stanje je najčešće kod starijih osoba i može biti znak urinarne infekcije ili prevelike aktivnosti mišića mokraćne bešike.

Prelivena inkontinencija predstavlja oticanje malih količina urina bez kontrole i uglavnom je uzrok prepunjenost mokraćne bešike, dok je sve vreme osećaj da ona nije u potpunosti ispražnjena. Ovaj tip se najčešće javlja kod muškaraca kao posledica uvećanja prostate.

Funkcionalna inkontinencija javlja se kada osoba ima normalnu kontrolu mokrenja, ali ima problem da stigne na vreme do toaleta. Uzrok je uglavnom artritis ili neka druga bolest koja otežava kretanje.

Ženske priče | Urinarna inkontinencija

Šta je rešenje?
Način lečenja zavisi od vrste inkontinencije i ono donosi promene nekih životnih navika poput unosa tečnosti, kafe, alkoholnih pića, vremena kada se konzumira tečnost, korigovanje telesne težine. Jedna od najpopularnijih nehirurških metoda su Kegelove vežbe. Uz pomoć njih se ojačavaju mišići karličnog dna i stvara bolja potpora za mokraćnu bešiku i mokraćnu cev. One se sastoje iz pokušaja da se zaustavi ili uspori tok urina bez korišćenja mišića stomaka i to stezanjem mišića mokraćne cevi i sfinktera i zadržavanjem od par sekundi. Ova vežba se ponavlja nekoliko puta dnevno pri mokrenju pri čemu se produžava vreme stezanja mišića mokraćne cevi i sfinktera.

Takođe, postoji i veliki broj hirurških metoda za lečenje i to u zavisnosti od tipa inkontinencije i njenog uzroka.

Ukoliko imate ovaj vid stanja, savet je da uvek razgovarate sa vašim lekarom o tome. Nemojte da izbegavate svoje prijatelje i porodicu jer u današnjem savremenom svetu postoji niz načina da sve bude lakše. Ukoliko ste izabrali skrivanje kao način borbe za urinarnom inkontinencijom, imajte u vidu da rizikujete pojavu crvenila, osipa na koži, pojavu infekcije kože ili čak infekcije urinarnog trakta.

Pogledajte video ovde ili u nastavku (video na engleskom jeziku).

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Urinarna inkontinencija

Ženske priče | Urinarna inkontinencija

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS