Menopauza. Obrnuti pubertet ili skroz drugačije stanje?

Kada se u vašem telu u roku od samo nekoliko desetina minuta promene četiri godišnja doba, a raspoloženje od radosti do potpuno drugačijeg osećaja, moguće je da ulazite u menopauzu. Mnoge od nas i na samu pomisao dobijaju napad panike, a druge je očekuju sa radošću.

Kako da se „izborite“ sa tim prirodnim procesom, pripremili smo vam u nastavku.

Ženske priče | Menopauza. Obrnuti pubertet ili skroz drugačije stanje?

Sama menopauza se ne dešava preko noći i to nije nešto što može da vas zatekne na ulici, u vožnji, prevozu ili na letovanju. Ipak je to malo složeniji proces kroz koji naš organizam prolazi u određenoj životnoj dobi. Dolazi lagano, provede nas kroz leto, zimu, proleće i jesen i na kraju isto tako lagano i napusti naš organizam kada stvarno počinje menopauza tj. period posle poslednje menstruacije.

Kao što pubertet, o kojem smo ranije pisali ovde, označava početak bioloških promena na telu i organizmu, tako i menopauza s druge strane pokazuje završetak jednog prirodnog reproduktivnog procesa ženskog organizma.

Postoje različiti periodi kada počinje menopauza  koji zavise od brojnih faktora na koje, nažalost, mi ne možemo da utičemo. Najčešće sve zavisi od genetike, stanja samog organizma, zatim od načina života, stresa kojem smo bile izložene, ali i različitih životnih okolnosti koje su nas pratile. Generalno se menopauza javlja između 45. i 55. godine života.

Simptomi su vam verovatno poznati, bilo da ste ih iskusili ili u nekom trenutku čuli za njih od osobe u vašoj blizini: valunzi, noćno znojenje, anksioznost, promene raspoloženja, promene u načinu spavanja, umor, kao i učestalo ili hitno mokrenje mogu da budu vrlo česti i da utiču na svakodnevne aktivnosti. U ovom periodu je moguće i povećanje telesne težine. Ove simptome je moguće ublažiti različitim terapijama koje je potrebno koristiti u dogovoru sa svojim ginekologom. Kako funkcioniše hormonska terapija u menopauzi pisali smo ranije ovde.

U ovom periodu je veoma važan stil i način života kako biste što lakše prošli kroz promene koje dolaze. Neke od njih su fizičke aktivnosti, promena režima ishrane, konzumacija kafe, alkohola i cigareta u smanjenom obimu i slično. Seksualni odnosi su takođe važni i o njima smo pisali takođe ovde.

Period kroz koji organizam prolazi može biti težak s emotivne strane jer često može javiti osećaj radosti i tuge,  praćeni različitim promenama raspoloženja. S druge strane, menopauza može da donese i određeni osećaj olakšanja jer tada prestaje neprijatan osećaj menstruacije i PMS simptoma. Takođe, neke od nas u fazi postmenopauze dobiju i veće samopouzdanje ili jednostavno imaju bolji osećaj kada ceo proces bude završen.

U ovom periodu, ženama je potrebno razumevanje i ako ste došli u ovu fazu važno je da razumete da menopauza nije bolest, već jednostavno prirodno stanje i faza kroz koju organizam prolazi. Naš savet je da sve pogledate s druge, pozitivne strane, i da uživate u svakom trenutku koji može biti samo vaš.

Ipak, kao i svaki put kada je reč o reproduktivnom zdravlju, veoma je važno da redovno posećujete svog ginekologa.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Menopauza. Obrnuti pubertet ili skroz drugačije stanje?

Ženske priče | Menopauza. Obrnuti pubertet ili skroz drugačije stanje?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS