Kondom je pukao! Šta da radimo?

Pitanja koja dobijamo preko društvenih mreža su sve raznovrsnija i na svako od njih smo pripremili odgovore. Hitna kontracepcija je i dalje jedna od glavnih tema.

U nastavku saznajte šta je moguće uraditi ukoliko se dogodi da kondom pukne tokom seksualnog odnosa.

Ženske priče | Kondom je pukao! Šta da radimo?

Pitanje: Dečko i ja smo vodili ljubav u subotu i desilo se da je kondom pukao. Odmah sam otišla da kupim pilulu za jutro posle tj. hitnu kontracepciju koju sam popila isto veče. Danas je sreda i pojavio mi se sekret kremaste teksture. Da li se ovo dešava zbog hormona ili je moguće da sam trudna iako sam popila pilulu?
Odgovor: Ako imamo u vidu da ste pilulu za jutro posle – hitnu kontracepciju popili na vreme tj. do 72 sata nakon odnosa, u vremenskom periodu u kome je pilula visoko efikasna, ne bi trebalo da se plašite trudnoće. Ukoliko menstruacija kasni više od 5 dana, ili ako dođe do neuobičajenog krvarenja u očekivanom terminu menstrualnog ciklusa, ili se sumnja na trudnoću iz bilo kog drugog razloga, posetite lekara kako bi isključio moguću trudnoću. Sekret može da bude indikator određene infekcije i potrebno je da posetite ginekologa koji će u tvrditi o čemu je tačno reč

 

Pitanje: Da li je tačno da grudi postaju veće kada koristimo kontraceptivne pilule? Čula sam nekoliko puta da to i nije baš tačno, ali opet viđam devojke koje imaju 12 godina i grudi veličine skoro kao odrasle devojke, a koriste kontraceptivne pilule.
Odgovor:. Neki hormoni iz kontraceptivnih pilula mogu dovesti do zadržavanja tečnosti u organizmu, što može dovesti do privremene izmene veličine grudi. Ovo sporedno dejstvo kontraceptivnih pilula može da se javi kod nekih žena, može da se javi samo na početku primene leka, ili da traje tokom vremena primene leka. Odgovor na kontraceptivne pilule se razlikuje od žene do žene, a čak i kod iste žene može varirati.  Primena oralne kontracepcije je moguća kod žena nakon prve menstruacije (menarhe), isključivo uz konsultaciju sa ginekologom. Ginekolog će ženi pomoći da odabere pravi oralni kontraceptiv baš za nju.

 

Pitanje: Želela bih da znam koliko dugo posle uzimanja kontraceptivnih pilula počinje njihovo dejstvo? Kada mogu da imam normalan seksualni život bez rizika od trudnoće?
Odgovor: Primenu većine oralnih kontraceptiva trebalo bi započeti prvog dana menstrualnog ciklusa i tada je kontraceptivna zaštita prisutna od prvog dana uzimanja tableta. Ukoliko se započne uzimanje pilula nakon toga kontraceptivni efekat se postiže nakon 7 dana pravilne primene leka.

Do trudnoće može da dođe čak ukoliko nije došlo do ejakulacije unutar vagine jer semena i pred-semena tečnost sadrže dovoljan broj spermatozoida koji mogu da urade oplodnju.

Pitanje: Na mom licu imam mnogo bubuljica. Da li je moguće da mi je to od korišćenja kontraceptivnih pilula?
Odgovor: Sporedni efekti poput ovih su mogući. Naravno, do razvoja ovog neželjenog efekta neće doći kod svih žena. Na sreću, kod dela žena kod kojih se pojave bubuljice, balans će biti uspostavljen posle nekoliko menstrualna ciklusa. Ukoliko se to ipak ne desi, preporuka je da promenite pilule. 

Ženske priče | Kondom je pukao! Šta da radimo?

Pitanje: Imam 16 godina i izgubila sam nevinost pre nekoliko dana. Koristili smo kondom, ali nisam sigurna da li je možda pukao. Čak i da je pukao samo je pred-semena tečnost mogla da dođe u dodir sa vaginom. Da li mogu da ostanem trudna?
Odgovor: Čak i pred-ejekulat može da sadrži spermatozoide u dovoljnoj količini da dođe do oplodnje tj. trudnoće i zato je važno koristiti neku od metoda redovne kontracepcije . Potrebno je da uvek posle seksualnog odnosa proverite da li je kondom u ispravnom stanju. Zbog stresa usled brige može se dogoditi da vam menstruacija kasni i da dodatno imate zabrinutost zbog moguće trudnoće. Brze testove za trudnoću uvek možete da kupite u najbližoj apoteci, bar kako biste odagnali sumnju. Posle toga posetite ginekologa kako bi mogućnost trudnoće i stvarno bila isključena. Trebalo bi da budete pažljiviji kada koristite kondome ili da čak razmislite o kontraceptivnim pilulama. U tom slučaju, vi vodite igru i znate tačno šta može da se dogodi, a šta ne.

Ovo su samo neka od pitanja koja smo dobili, dok ćemo redovno objavljivati odgovore i na ostala pitanja koja nam stignu preko društvenih mreža. Pogledajte i naš kalendar ovulacije koji može da vam pomogne da izračunate dane u menstrualnom ciklusu.

Zapratite nas:

FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kondom je pukao! Šta da radimo?

Ženske priče | Kondom je pukao! Šta da radimo?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS