Putovanje u trudnoći

Planiranje putovanja i odmora, posebno letnjeg, jedno je od najlepših događaja i aktivnosti tokom godine. Iako postoje različiti vidovi prevoza i prevoznih sredstava, jedno od njih posebno odgovara budućim majkama.

Postoje tri meseca kada je putovanje najudobnije, a u nastavku teksta saznajte koji je to period i zbog čega.

Ženske priče | Putovanje u trudnoći

Svako putovanje trebalo bi da vam ostane u lepom sećanju i bude nešto o čemu ćete moći da pričate prijateljima, saradnicima, ali i deci kada odrastu. Međutim, najlepši osećaj u toj priči može da bude i onaj kada na primer detetu kažete da je još u stomaku letelo avionom i bilo na oko 11.000 metara visine. Svaka trudnica tj. buduća majka bi trebalo da se pripremi za jedan takav put, kako bi joj putovanje bilo najprijatnije i u odlasku, ali i u povratku kući.

Trudnoća se s razlogom drugačije zove „drugo stanje“ jer organizam prolazi kroz niz promena pripremajući se za porođaj, ali i brigu o detetu svih 9 meseci. Ukoliko biste želeli da putujete, to svakako možete da učinite, ali je preporuka da, pre svakog putovanja, posetite vašeg ginekologa koji će vam dati savete kako da put protekne u najprijatnijem raspoloženju.

Da li putovati avionom?
Putovanje avionom je dozvoljeno i trebalo bi da vodite računa da put ne bude predug, kao i da nemate povezane letove. Ukoliko je to pak slučaj, najbolje bi bilo da prespavate između dva leta kako biste se odmorili. U prva tri meseca trudnoće bilo bi dobro da izbegavate letenje zbog čestih mučnina i povraćanja, dok je posle toga najprijatniji period za put avionom do šestog meseca. Ukoliko očekujete blizance ili trojke, ovakva trudnoća se smatra za rizičnu i zbog toga se ne savetuje da putujete avionom. Kada uđete u 28. nedelju trudnoće, avio kompanije će vam tražiti potvrdu vašeg lekara da smete da putujete i preporuka je da potvrda bude i na srpskom i na engleskom jeziku. Potvrda je potrebno da sadrži podatke o starosti trudnoće i očekivanom terminu porođaja, kao i podaci o godištu, poslednjoj menstruaciji, terminu porođaja, broju dosadašnjih trudnoća, najnovijim rezultatima laboratorijskih testova i ultrazvuka, istorija bolesti (ukoliko postoji), i obavezno eventualne smetnje u trudnoći. U periodu od 28. do 36. nedelje trudnoće avio kompanije zahtevaju da nosite ovakvo lekarsko uverenje. Takođe, avio kompanije ne dozvoljavaju putovanje trudnicama u 36. nedelji, tj. retko koja od njih dozvoljava, bez obzira na termin porođaja. Važno je da vam povratni let bude pre 36. nedelje jer avio kompanije neće dozvoliti ulazak u avion bez obzira gde se nalazite.

Generalno gledano, putovanje avionom je za buduće majke jedno od najprijatnijih i najudobnijih prevoznih sredstava.

Ženske priče | Putovanje u trudnoći

Trudnicama nije preporučeno da lete avionom ukoliko su imale teži oblik anemije, ranije probleme sa zgrušavanjem krvi, kao i ukoliko je dijagnoza insuficijencija posteljice. Zbog ovoga postoji opasnost teže ili sporije adaptacije na atmosferu u avionu i promene pritiska. Ukoliko nosite određene lekove sa sobom, dozvoljeno je unošenje lekova i vitamina (ili lekova u obliku tečnosti, gelova ili aerosola), s tim što je neophodno da budu upakovani u providan neseser u ručnom prtljagu, kako bi bili spremni za pregled, ali i dostupni u slučaju da zatrebaju. Krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, oticanje nogu, šaka ili stopala, glavobolje, smetnje s vidom, promene u pokretima ploda (u smislu smanjenja učestalosti) i temperatura samo su neki od simptoma o kojima morate obavestiti vašeg lekara i zbog kojih putovanje možda neće biti preporučeno. Ako trudnica ima povećani rizik od razvoja dijabetesa, hipertenzije ili spontanog pobačaja, putovanja se – ne savetuju.

Dolazak na aerodrom
Kada stignete na aerodrom i krenete ka pultu za preuzimanje karte ili čekiranje, službenicima prijavite da ste trudnica i zamolite ih za sedište uz prolaz jer ćete na taj način imati više prostora za noge, ali ćete biti u mogućnosti da ustanete i prošetate kada vam je to potrebno. Prijaće vam da radite vežbe istezanja na otprilike svakih dvadeset do trideset minuta kako vam noge ne bi otekle. O fizičkoj aktivnosti u toku trudnoće smo ranije pisali ovde.

Ulazak u avion
Pre samog ulaska u avion, biće potrebno da prođete kroz različite proceduralne stvari, a jedna od njih je i prolazak kroz detektor metala ili čak rendgen. Ovi uređaji su bezbedni za sve putnike, međutim, ako vam stvaraju osećaj neprijatnosti, slobodno zamolite zaposlene da prođete pored kako se ne bi izlagali njihovom zračenju.

Posle prolaska svih kontrola i smeštanja se u avion, nemojte da imate ni najmanju nedoumicu kako da vežete sigurnosni pojas. Posada aviona će vam uvek izaći u susret i pomoći kako da to uradite pravilno, kao i da se osećate bezbedno. Mali savet je da pojas ne ide preko stomaka, kao i da ne pritiska uterus, već da se pojas smesti ispod stomaka ili preko gornjeg dela butina.

Ženske priče | Putovanje u trudnoći

Pritisak u avionu ne može da naškodi ni vama niti vašoj bebi. U avionu je nešto niži pritisak i usled toga može da dođe do ubrzanja pulsa ili povišenog krvnog pritiska, što dovodi do lakših poteškoća sa disanjem. Ipak, nema razloga za paniku jer će to vrlo brzo da prođe čim se adaptirate. Ono što vi možete da učinite je da pre putovanja izbegavate začinjenu ili masnu hranu, veću količinu hrane, ali i sveže voće i povrće jer mogu da dovedu do pojave gasova što povećava krvni pritisak, ubrzava cirkulaciju krvi i dovodi do mučnine i povraćanja. Pre puta možete da konzumirate špagete, jogurt, bareno voće ili kompot tj. namirnice koje su bogate energijom. Takođe je važno da pijete dosta vode,a da izbegnete kafu i čaj. Kada je reč o garderobi, obucite se slojevite kako bi vam bilo prijatno sve vreme i izbegavajte obuću sa platformom ili štikle.

Kada već stignete da željenu destinaciju, možete da plivate, šetate, planinarite i to umereno. Nije preporučljivo ronjenje, skijanje na vodi, dugotrajno izlaganje suncu, već boravak na plaži u hladovini. Obavezno planirajte povratak pre 36. nedelje.

Buka, vibracija ili ubrzanje aviona su potpuno bezopasni za vašu bebu i nemojte mnogo da razmišljate o tome. Možda bolje da smislite gde biste sve mogli da odete i šta sve možete da vidite.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Putovanje u trudnoći

Ženske priče | Putovanje u trudnoći

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS