Bolovi tokom odnosa u menopauzi, kako ih sprečiti?

Milioni žena širom sveta osećaju bol pre, tokom ili nakon seksualnog odnosa i to je medicinsko stanje koje se naziva dispareunija.

Ženske priče | Bolovi tokom odnosa u menopauzi, kako ih sprečiti?

Ovo je čest problem koji može da ugrozi seksualnu želju i zadovoljstvo, vezu ili da kompromituje samopouzdanje žene ili  kvalitet njenog života. Kada se tkivo vagine stanji, penetracija može biti veoma bolna. Bol se može osetiti u vidu osećaja “gornja”, oštro, a u ponekim slučajevima može doći I do krvarenja tokom odnosa usled povrede tkiva.

O ostalim simptomima menopauze možeš saznati više na linku.

Ako ste se nekad u životu susrele sa ovim problemom ili poznajete ženu koja ima sličan problem, pokušaćemo da vam približimo ovu pojavu i pomognemo da dođete do rešenja ovog problema koji zahvata od 25 do 45% svih žena koje prolaze kroz menopauzu.

Uzroci
Bolni seksualni odnosi mogu imati mnoge uzroke, neretko postoji više uzroka koji zajednički dovode do pojave dispareunije. Najčešće, ovde spadaju hormonske promene i problemi sa depresijom i anksioznošću, kada je menopauza u pitanju. Takođe, pad nivoa estrogena u menopauzi može da dovede do stanjenog vaginalnog tkiva, ali i do smanjenog lučenja prirodnih lubrikanata. Usled smanjenog lučenja estrogena, vaginalno tkivo se stanjuje, skuplja, isušuje i postaje manje elastično.

Lečenje
Pojava bola prilikom odnosa može dovesti do toga da izbegavate odnose sa svojim partnerom, međutim ovo nije rešenje problema. Seks stimuliše cirkulaciju u vagini, što doprinosi održavanju zdravlja tkiva. Kada izbegavate seks, tkivo vagine može postati dodatno osetljivo.

Ako vas zanima još zanimljivih činjenica o seksualnom odnosu i klimaksu, više možete pronaći na linku.

Tretman najčešće podrazumeva kombinaciju različnih pristupa lečenja, koja uključuju medikamente i druge terapije. Na primer, terapija estrogenom, psihoterapija i nega mogu u značajnoj meri pomoći prilikom lečenja. Takođe, postoji mogućnost primene lubrikanata na bazi vode koji utiču na kiselost vagine, kao i različitih krema koje mogu olakšati ovo stanje.

O hormonskoj terapiji više smo govorile u ovom tekstu.

Svakako, neophodno je da ginekolog proceni stanje kako bi utvrdio koliko ono remeti svakodnevnu rutinu, kao i da li postoji mogućnost primene hormonske terapije bez kontraindikacija. Ono što ginekolozi posebno naglašavaju, jeste da ne bi trebalo uzimati terapiju samoinicijativno.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Bolovi tokom odnosa u menopauzi, kako ih sprečiti?

Ženske priče | Bolovi tokom odnosa u menopauzi, kako ih sprečiti?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS