Bolovi tokom odnosa u menopauzi, kako ih sprečiti?

Milioni žena širom sveta osećaju bol pre, tokom ili nakon seksualnog odnosa i to je medicinsko stanje koje se naziva dispareunija.

Menomama Bolovi Tokom Odnosa U Menopauzi, Kako Ih Sprečitifb

Ovo je čest problem koji može da ugrozi seksualnu želju i zadovoljstvo, vezu ili da kompromituje samopouzdanje žene ili  kvalitet njenog života. Kada se tkivo vagine stanji, penetracija može biti veoma bolna. Bol se može osetiti u vidu osećaja “gornja”, oštro, a u ponekim slučajevima može doći I do krvarenja tokom odnosa usled povrede tkiva.

O ostalim simptomima menopauze možeš saznati više na linku.

Ako ste se nekad u životu susrele sa ovim problemom ili poznajete ženu koja ima sličan problem, pokušaćemo da vam približimo ovu pojavu i pomognemo da dođete do rešenja ovog problema koji zahvata od 25 do 45% svih žena koje prolaze kroz menopauzu.

Uzroci
Bolni seksualni odnosi mogu imati mnoge uzroke, neretko postoji više uzroka koji zajednički dovode do pojave dispareunije. Najčešće, ovde spadaju hormonske promene i problemi sa depresijom i anksioznošću, kada je menopauza u pitanju. Takođe, pad nivoa estrogena u menopauzi može da dovede do stanjenog vaginalnog tkiva, ali i do smanjenog lučenja prirodnih lubrikanata. Usled smanjenog lučenja estrogena, vaginalno tkivo se stanjuje, skuplja, isušuje i postaje manje elastično.

Lečenje
Pojava bola prilikom odnosa može dovesti do toga da izbegavate odnose sa svojim partnerom, međutim ovo nije rešenje problema. Seks stimuliše cirkulaciju u vagini, što doprinosi održavanju zdravlja tkiva. Kada izbegavate seks, tkivo vagine može postati dodatno osetljivo.

Ako vas zanima još zanimljivih činjenica o seksualnom odnosu i klimaksu, više možete pronaći na linku.

Tretman najčešće podrazumeva kombinaciju različnih pristupa lečenja, koja uključuju medikamente i druge terapije. Na primer, terapija estrogenom, psihoterapija i nega mogu u značajnoj meri pomoći prilikom lečenja. Takođe, postoji mogućnost primene lubrikanata na bazi vode koji utiču na kiselost vagine, kao i različitih krema koje mogu olakšati ovo stanje.

O hormonskoj terapiji više smo govorile u ovom tekstu.

Svakako, neophodno je da ginekolog proceni stanje kako bi utvrdio koliko ono remeti svakodnevnu rutinu, kao i da li postoji mogućnost primene hormonske terapije bez kontraindikacija. Ono što ginekolozi posebno naglašavaju, jeste da ne bi trebalo uzimati terapiju samoinicijativno.

 

SPONZORISAO

Zenske Price 120g Rg

Zenske Price Logo New

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS