Da li treba da me brine miris vagine?

Pre nego što krenemo sa ovom temom, želimo da razjasnimo jednu stvar – svačije genitalije imaju svoj prirodan miris. Prema tome, ni ti nisi izuzetak. 

Ženske priče | Da li treba da me brine miris vagine?

Možda ćeš primetiti intenzivniji miris vagine tokom ili posle seksa, u različitim godišnjim dobima ili tokom trudnoće. Ali, mediji, vršnjaci i neki proizvođači kozmetike uverili su nas da genitalije ne bi trebalo imaju bilo kakav miris. To znači da ako osećaš miris svog tela, odmah pretpostavljaš da nešto nije u redu sa tobom. Higijena je svakako važan deo brige o svom telu i to ne bi trebalo da zaboravljaš, ali nikako nije signal da nešto nije u redu, ukoliko osetiš miris svog tela. 

Dakle, prvo što treba da utvrdiš jeste da vidiš da li je miris normalan za tebe i tvoje telo? Da li uopšte postoji? Ili si jednostavno zabrinuta za svoje genitalije, jer si naučila da je sve što nije prekriveno sprejom ili mirisom neprirodno? To nije istina, a mirisi i dezodoransi za vaginu svakako ne bi trebalo da budu deo tvoje prakse. 

Ova tema je godinama veliki tabu i retko kada se priča o njoj. Svaka osoba na svetu, bilo da je muškarac ili žena ima svoj prirodan miris koji je potpuno normalan.

Svaka vagina ima svoj poseban miris koji je takav kakav je zbog kombinacije normalnih bakterija koje žive u vagini, hrane koju jedeš, materijala odeće koju nosiš, higijene, količine znojenja i žlezda. Zato, nemoj pokušavati da ga promeniš veštačkim kozmetičkim preparatima jer se na taj način ometa prvobitna funkcija koju je tvoj miris trebalo da ostvari.

Više o nezi svog tela možeš saznati u ovom tekstu.

Međutim, ako primetiš trajni neugodni miris koji nisi osetila nikada pre u prošlosti ili ako je povezan sa bolom ili neobjašnjivim krvarenjem, u tom slučaju bi trebalo da se obratiš svom ginekologu.

O kandidi koja muči veliki broj žena, pisale smo ranije pa ti savetujemo da pročitaš, jer je to jedna od bakterija koja je uzročnik neprijatnih mirisa ali i drugih problema. Klikni ovde.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li treba da me brine miris vagine?

Ženske priče | Da li treba da me brine miris vagine?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS