Seks u trudnoći

Veliki broj žena kada zatrudni razmišlja o tome da li će smeti da ima seks, da li je seks bezbedan za bebu i tome slično, zato smo se potrudile da što detaljnije obradimo ovu temu, kako ne bi imala nikakvih nejasnoća.

Ženske priče | Seks u trudnoći

Odmah da uprostimo stvar.

Potpuno je bezbedno da žena ima seksualni odnos u toku cele trudnoće, osim ako joj lekar ne kaže drugačije. U stvari, ženski seksualni nagon može se povećati u određenim fazama trudnoće, a seks može imati čak i određene koristi. Otvoreni razgovori o seksu mogu pomoći i tebi i partneru da uživate u seksu tokom trudnoće.

O pravom vremenu za prvo dete pisale smo ovde, pa saznaj šta stručnjaci kažu o ovoj temi.

Ono što te verovatno najviše zanima je da li seks šteti bebi?
Seks neće štetiti bebi ni u jednoj fazi tokom tipične, trudnoće bez komplikacija. Beba je zaštićena snažnim mišićima materice, amnionskom tečnošću i čepom sluzi koji se razvija oko grlića materice. Bebi se ne može dogoditi ništa tokom polnog odnosa jer ona leži bezbedno u materici, okružena plodovom vodom dok je grlić materice čvrsto zatvoren. Međutim, ukoliko kod žena postoji slučaj, na primer, otvorenog grlića materice i rizika od spontanog pobačaja, savetujemo izbegavanje polnih odnosa. Neki ljudi veruju da seksualna aktivnost ili orgazmi mogu naštetiti bebi, povećati šanse za pobačaj ili izazvati rani porođaj. Međutim, u zdravoj trudnoći ništa od toga nije tačno.

Na osnovu određenih istraživanja došlo se do zaključka da vaginalni seks tokom trudnoće ne povećava rizik od prevremenog porođaja. Međutim, ako lekar smatra da je neko pod visokim rizikom, može preporučiti da se izbegavaju seksualni odnosi tokom trudnoće ili samo u kasnijim fazama.

U trudnoći je svakako važno i imati određene fizičke aktivnosti. Da saznaš koje, o njima smo pisali u tekstu ovde.

U kasnijim fazama trudnoće, trebalo bi da biraš položaj koji ne vrši pritisak na stomak, kao što je npr. misionarski položaj. Pored toga, verovatno ćeš se osećati ugodnije u položajima u kojima možeš da kontrolišeš dubinu i brzinu prodora.

Seks tokom trudnoće može imati mnogo povoljnosti kako za tebe tako i za tvog partnera, i oni uključuju bolje i snažnije orgazme, bolju kondiciju, sagorevanje kalorija, povezivanje i zbližavanje sa partnerom, jačanje imunog sistema i mnoge druge.

Tako da, ukoliko trudnoća nije rizična, opusti se i uživaj tokom seksualnog odnosa kao i do sada, a možda čak i još više!

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Seks u trudnoći

Ženske priče | Seks u trudnoći

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS