Da li vaginalni sekret znači da nešto nije u redu?

Sve dok ne primetiš promene u sekretu od uobičajenog, sa tobom je sve u redu, u suprotnom, savetujemo da se obratiš svom ginekologu.

Ženske priče | Da li vaginalni sekret znači da nešto nije u redu?

Hajde prvo da vidimo šta je to uopšte sekret?
Sekret je sredstvo pomoću kojeg organizam održava grlić materice čistim. Normalni vaginalni sekret, u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, može da bude bezbojan, bledo žute boje ili mlečno bele boje, a njegova tekstura može biti sluzava ili grudvasta. Takođe, pored boje i teksture, zdrav sekret može biti blago kiselkastog mirisa, koji, kao i boja, varira u zavisnosti od faza menstrualnog ciklusa. Međutim, vrlo brzo ćeš i sama prepoznati šta je za tebe normalno.

O fazama menstrualnog ciklusa i ovulaciji pisale smo u ovom tekstu.

Ako održavaš redovnu higijenu koja podrazumeva redovno tuširanje i promenu veša, velika verovatnoća je da sekret neće imati nikakav miris, pa čak ni ovaj blago kiselkasti.

Više o nezi tela možeš saznati na ovom linku.

Postoje devojke kojima sekret donosi i neprijatan osećaj vlažnosti, ukoliko je to slučaj i kod tebe, možeš da koristiš dnevne uloške kako bi zaštitila odeću i osećala se komotnije tokom dana. Ono što je važno jeste da nosiš pamučni veš i izbegavaš sintetičku odeću, posebno veš jer se na taj način smanjuje rizik od mogućih vaginalnih infekcija i iritacija.

U slučaju da osetiš promene u sekretu, npr. u mirisu, boji, ili primetiš da sadrži krv, moguće je da se pojavila neka infekcija pa se savetuje poseta ginekologu. Najčešći uzrok jeste gljivična infekcija, tzv. kandidijaza koja se javlja zbog tesnih pantalona, sintetičkog veša ili prekomernog znojenja u predelu prepona i nije razlog za brigu, ali bi trebalo da izbegavaš naparfemisane kupke i sapune i da koristiš blaga sredstva za genitalnu regiju.

O kandidi i njenom lečenju pisale smo ovde.

Kao što vidiš i sama, sekret je potpuno prirodna stvar koji se javlja kod svake devojke, kod nekoga će biti obilniji, kod nekoga blaži, sve je individualno. Sve dok ne primetiš promene u sekretu od uobičajenog, sa tobom je sve u redu, u suprotnom, savetujemo da se obratiš svom ginekologu.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li vaginalni sekret znači da nešto nije u redu?

Ženske priče | Da li vaginalni sekret znači da nešto nije u redu?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS