Šta je sexting? Trend među mladima ili prilika da se javno obrukate

Da li ste znali da jednu poslatu fotografiju preko snepčeta ili druge aplikacije za dopisivanje mogu da vide svi koji su „online“? Dovoljno je da primalac vaše fotografije napravi skrinšot i prosledi dalje.

U nastavku saznajte o čemu je reč i zašto samo jedna fotografija može da vas dovede do suza u skoli ili na poslu, čak i posle deset i više godina.

Ženske priče | Šta je sexting? Trend među mladima ili prilika da se javno obrukate

Navikli ste da delite sve sa svojim drugarima i pratiocima na internetu. Baš sve.

Nebitno je da li objavljujete fotografije na društvenim mrežama, tvitujete o različitim temama i dešavanjima, pišete tekstove za vaš blog, snimate video klipove za jutjub ili TikTok, ili pred spavanje samo četujete i šaljete fotografije preko snepa trenutno dragim osobama.

Samo savet – ako šaljete, budite oprezni šta šaljete i kome šaljete. Zašto? Mislimo da znate na šta mi mislimo, a evo i zbog čega.

Nove tehnologije napreduju iz dana u dan i gotovo da nema osobe koja se bar jednom nije srela sa pametnim telefonom, dok mlađim generacijama oni omogućavaju komuniciranje na višem nivou nego do sada. Pore toga, svaki pametni telefon u sebi sadrži aplikacije za instant komunikaciju, slanje tekstualnih i glasovnih poruka, fotografija, video snimaka, pa čak i emitovanja uživo tj. onoga što trenutno radite. Kada se u sve to umeša seks, sadržaji postaju potpuno drugačiji i to se naziva seksting ili sexting – novi oblik komunikacije koji može da vas dovede do suza. Bukvalno. Naročito ukoliko vi i primalac poruka nemate 18 godina i u tom slučaju je čak reč o zakonskom prekršaju.

Seksting je slanje, prijem ili prosleđivanje seksualno eksplicitnih poruka, fotografija ili ilustracija (sopstvenih ili drugih osoba), primarno između korisnika mobilnih telefona. U ovo takođe spadaju bilo koji drugi digitalni i mobilni uređaji, kao i kompjuteri.

Zašto je seksting opasan?
Kada ste u kafiću, „na kafi“ sa društvom ili negde u izlasku, veoma često vidite simpatiju i dešava se da flertujete. Posle toga, kada se upoznate, razmenite brojeve telefona i nastavite dopisivanje porukama. Ipak, imajte u vidu da veoma često takvo flertovanje porukama u većini slučajeva može da završi slanjem slobodnijih fotografija.

„Ono što ne radite kod kuće, nemojte da radite ni napolju“, stara je izreka koja je danas dobila totalno novo značenje i to: „Ono što ne želite da završi napolju, nemojte da snimate vašim pametnim telefonom“.

U digitalnom vremenu u kojem živite sve ostaje zapisano negde:
– čak iako ste u telefonu vašu fotografiju poslali samo vama važnoj osobi
– čak iako ste uključili opciju „private chat“ na različitim aplikacijama
– čak iako na snepčetu fotografija nestaje čim je neko pogleda
– čak iako ste na instagramu klknuli na opciju „unsend“ (izbriši poslatu poruku)

Svi sadržaji koje šaljete prolaze nekim putem. Kao što poslato pismo prođe kroz poštu u vašem kraju, zatim kroz poštu u blizini vaše opštine, pa kroz neku glavnu poštu, voz, avion, pa zatim poštu u gradu u kojem se primalac nalazi, njegovu opštinsku poštu, pa lokalnu poštu… Jasno? 🙂 Digitalni sadržaji isto tako putuju kroz različite „pošte“ koje se samo u ovom slučaju zovu serveri. I za razliku od obične pošte u koju vaše pismo dođe i prođe (ode dalje ka primaocu), na serverima kroz koje prolaze vaše fotografije ili drugi sadržaji koje ste poslali, uvek ostaje kopija onoga što ste poslali.

Kako i fizički kontakt i polni odnos nosi određene rizike (polno prenosive bolesti o kojima smo pisali ovde, ili neželjenu trudnoću i zaštitu od nje, o čemu smo pisali ovde), na isti način, seksting tj. virtuelni odnos, donosi specifične rizike i opasnosti. Vrlo često ih niste svesni ili jednostavno ne deluju toliko važno do trenutka kada to neko može upotrebiti protiv vas u školi, u društvu, pa i posle nekoliko godina na poslu ili nekoj javnoj funkciji.

Kada nekome pošaljete fotografiju ili drugi sadržaj, to više nije vaše. Ne možete uticati na to šta će druga osoba da uradi sa tim niti na ono što će drugi da govore o tebi ukoliko sve to, iz nekog razloga, izađe u javnost. U digitalnom vremenu nikada nije bilo jednostavnije doći do fotografija nečijeg neprimerenog ponašanja ili te primere proslediti drugima kako bi ih videli.

Koji su rizici?
Sexting može biti viđen kao bezazlen, ali kreiranje ili deljenje seksualno eksplicitnih slika deteta jeste nelegalno, čak iako je osoba koja je to kreirala dete.

Dete krši zakon ako:
– Slika eksplicitnu fotografiju ili video snimak njih samih ili prijatelja
– Deli eksplilcitnu fotografiju ili video snimak deteta, čak i ako je deljena između dece istih godina
– Poseduje, preuzima ili skladišti eksplicitne fotografije ili video snimke deteta, čak i ako je dete dalo pristanak da se kreira takav sadržaj.*

Pored zakonskih posledica, postoje i one druge. Deca koja šalju svoje slobodne fotografije mogu postati meta ogovaranja, podsmeha, glasina, loših komentara na društvenim mrežama i da se suoče sa drugim društvenim poteškoćama. Ta „samo jedna“ slika, može stvoriti emotivni stres i zauvek obeležiti i na taj način upropastiti vaše želje, planove za studiranje, zaposlenje, ulazak u bolje društvo. Ako ih šaljete nekome, postoji mogućnost da će vam se vratiti direktno u glavu, poput bumeranga, onda kada se najmanje nadate.

Kako da se zaštitite?
Jednostavno. Nikada i nikome nemojte slati vaše slobodne fotografije preko društvenih mreža, aplikacija za upoznavanje, druženje, četovanje i slično. 

Već ste poslali fotografije ili druge sadržaje? Šta sad?
Kada seksting ode u drugačijem smeru, moguće je da ćete osetiti sramotu, stid ili čak i krivicu. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi „popravili situaciju“:

– Razgovarajte iskreno sa tom osobom. Ne možete uticati na to šta će da uradi sa slikom ali bar iskren razgovor može da pomogne da je ne prosledi dalje
– Zamolite osobu da izbriše fotografije (malo je verovatno da će to zaista i učiniti)
– Ako ste poslali sadržaje koji su sada van tvoje kontrole i za koje misliš da bi mogli da naprave „skandal“, razgovaraj sa roditeljima ili sa odraslom osobom u koju imaš poverenja.

Šta da radite ukoliko dobijete sadržaje koje ne želite?
– Nemojte ih prosleđivati nikome
– Izbrišite ih
– Ako je poruka od strane prijatelja, recite da ne želite da vam šalju takve vrste poruka
– Ako ne prestaju da vam stižu poruke, blokirajte na sve načine onoga ko vam poruke šalje. Znate već kako se to radi. 

Savet za roditelje
Otvoreni razgovori na sve teme su uvek najbolji savet. Objasnite vašoj deci, u ranom detinjstvu da budu otvorena prema vama, da ih nećete osuđivati i da im možete biti najveći oslonac, savetnik i osoba od poverenja prema kojoj ne treba da imaju tajne. Ukažite im na to da kada je jednom poruka jednom poslata, odlazi van naše kontrole i ne može se vratiti nazad. Jedna nepromišljena fotografija poslata simpatiji, lako može da se prosledi prijateljima, drugarima ili čak da bude odštampana za različite potrebe. Razgovori poput ovih bi trebalo da utiču na njihov život, a ne samo kada se problem pojavi.

Na kraju, ne zaboravite na ono što je najvažnije: 
Za bilo koji tip seksualnog ponašanja imate pravo da kažete jasno i glasno „NE“ i da objasnite osobi koja vas poziva da to učinite da ste veoma ozbiljni. Jednom na internetu – zauvek na internetu. „Online“ u stvari znači zauvek.

Ženske priče | Šta je sexting? Trend među mladima ili prilika da se javno obrukate

Simulirani razgovor o seksu pomoću ranog renesansnog umetnika Sandra Botičelija i njegovog dela „Rađanje venere“.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je sexting? Trend među mladima ili prilika da se javno obrukate

Ženske priče | Šta je sexting? Trend među mladima ili prilika da se javno obrukate

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS